HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
02.09.2017 | Tomáš Bečka | A-tým

Po vítězném derby čeká Medvědy cesta na led druholigového nováčka


Ostré tempo přípravných zápasů nepovoluje. Jen dva dny po vítězném střetnutí se žďárskými Plameny cestují Lední Medvědi na led druholigového nováčka Letců Letňan. Ti si třetí nejvyšší soutěž zahrají vůbec poprvé v historii a pod taktovkou bývalého pelhřimovského trenéra Aleše Tottera jsou považováni za černého koně skupiny Západ. Úvodní buly bude vhozeno v sobotu 2. září v 15:30.

Tento článek patří k zápasu LET - PEL 6:1

Pražský klub čeká přelomová a zároveň premiérová sezona ve druhé lize. Letňany se pokoušeli postoupit sportovní cestou, ovšem v kvalifikaci o postup je přetlačil Dvůr Králové nad Labem. Následně se ale objevila na obzoru nová cesta, jak si v této soutěži přeci jen zahrát. Technika Brno totiž nabídla svou licenci, kterou Letci bez váhání odkoupili.

Druholigový novic se vydal ekonomicky nenáročnou cestou, když bude v kádru pracovat s mladými hráči. Neplánujeme mít v soutěži placené hráče. Chceme tady mladé kluky, kteří se nedostali do extraligy nebo první ligy a mají chuť na sobě pracovat. Vypracovat se tak, aby o ně byl do dvou tří let zájem ve vyšších soutěžích. Nechceme je platit, chceme jim nabídnout dobré vedení, kvalitní soutěž a dostatečný počet tréninků, aby se mohli zlepšovat," prozradil v rozhovoru pro hokej.cz sportovní manažer Tomáš Blažek.

Sám trenér Aleš Totter pak pro klubové webové stránky v polovině srpna dodal, že už má kádr sestavený a nehodlá do něj dále zasahovat. Trojici brankářů tvoří David Pírs, Vladyslav Slyusarchuk a Matěj Oliva, přičemž nejstaršímu Olivovi je čtyřiadvacet let, Pírs a Slyusarchuk mají jednadvacet let.

Nejstarším obráncem mužstva je třiadvacetiletý Marek Novák, který prošel mládežnickými kategoriemi Slavie Praha, přičemž poslední dvě sezony odehrál v Nymburku. Naopak vizitku nejmladšího beka nosí sedmnáctiletý Martin Gebell. Věkový průměr celé obrany řady klesl až na číslo 18,5 roků.

Útok je jen o něco málo starší, když se jeho věkový průměr přehoupl přes dvacet jedna let, konkrétně 21,5. Nejzkušenějším forvardem bude v šestadvaceti letech Ladislav Kadaně. Ovšem kouč Totter se může spoléhat i na hráče se zámořskými zkušenostmi. Lukáš Lojka odehrál minulou sezonu v americké juniorské lize WSHL za Casper Coyotes. Druhým takovým je Tomáš Dyrynk, jenž strávil dva roky v Boston Jr. Rangers. Známou tváří pro pelhřimovské fanoušky pak bude Filip Doležal, který loni nastoupil za Medvědy celkem osmnáctkrát a připsal si pět bodů za tři góly a dvě asistence.

Letňany nastolili před sezonou poněkud netradiční počet přípravných zápasů, když do sobotního utkání s Pelhřimovem odehráli už osm zápasů. „Pracujeme už několik týdnů v režimu, na který ostatní soupeři teprve najíždí. Ono se to všechno vyrovná, ale pro klub, jeho majitele i celý tým je dobré vědět, že budeme konkurence schopni,“ řekl pro letňanský web Aleš Totter. Jeho tým se postupně střetl s kazašským Pavlodarem, Trutnovem, sparťanskou juniorskou, Kobrou Praha a německým Lausitzer Fuchse. Z těchto osmi duelů prohráli jen třikrát.

Celek z hlavního města se však může pochlubit i jednou nadstandartní výhodou oproti svým soupeřům. Letci totiž přizvali ke spolupráci během letních prázdnin kondičního trenéra Michala Hamršmída. Sedmatřicetiletý šampión v ultimátních MMA zápasech pracuje i pro hokejovou reprezentaci, se kterou byl nejen na mistrovství světa 2016 v Moskvě a 2017 ve Francii, ale i na Světovém poháru v Torontu.

Lední Medvědi pak mají za sebou čtyři duely. Dvakrát vyhráli a dvakrát odcházeli z ledu jako poražení. Poslední zápas se Žďárem nad Sázavou však Dvořákovi svěřenci zvládli, i když se od druhé třetiny na ledě pořádně přiostřilo. „Ve druhé třetině bylo moc vyloučených, alespoň jsme si tedy zkusili hru v oslabení i přesilovky. Musíme se ale naučit respektovat výroky rozhodčích a nemůžeme si dovolovat to, co si dovolujeme. V těchto fázích zápasů se musíme naučit se zklidnit. Asi budeme muset ještě zapracovat na psychice,“ vrátil se Jan Dvořák ke čtvrtečnímu vyhrocenému duelu.

Více než výsledky se však v přípravě zkoumá předvedená hra a hledání optimální sestavy. Tu trenérovi poněkud kazí zranění. V minulém domácím zápase si totiž Lukáš Siřiště zlomil nohu, načež proti Plamenům nedohrál po zásahu pukem do obličeje Libor Bezděk. „Lukáš nám dnes posílal zprávu, ať se nám daří, a že nejdříve naskočí v lednu nebo únoru. Bezděk má zašitou tvář třemi čtyřmi stehy,“ okomentoval pelhřimovský trenér stav dvou útočníků. „Musíme to hlavně poskládat tak, abychom byli připraveni na 13. září, kdy to vypukne, abychom v Táboře vyhráli,“ doplnil.

Letňany budou pro Medvědy nepříjemným soupeřem, s čímž Dvořák samozřejmě počítá. „Čeká na nás malé hřiště. Určitě se budou prezentovat jako bruslařský tým, který bude napadat a bruslit,“ přemítá Dvořák. V sobotu pak nastoupí ještě několik hráčů, kteří se rvou o pelhřimovský dres, čímž se jim naskytne jedna z posledních možností vedení naplno zaujmout. „Byl bych rád, kdybychom v úterý doma, kdy s nimi hrajeme odvetu, nastoupili v té sestavě, která bude připravena do sezony a kádr po zápase s Letci uzavřeli. Poté bychom si řekli, kdo tady bude a jakou roli bude zastávat. Souvisí to i s tím, abychom měli klid v tréninku a změřili se na přesilovky, hru v pásmu, hru pět na pět a dovysvětlili si poslední detaily,“ plánuje s výhledem na příští týden trenér Ledních Medvědů. Zvlášť pikantní duel pak čeká šestnáctiletého pelhřimovského gólmana Petra Hamalčíka. Právě z Letňan má totiž brankářský talent vyřízené hostování a střídavé straty zpět do staršího dorostu Letců.

Tomáš Bečka