HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
11.07.2018 | Tomáš Lysý, Jiří Rada | Mládež

Mezinárodní česko-finské hokejové školy se zúčastní hráči ze sedmi klubů Kraje Vysočina


Nominace International Ice Hockey School 2018 (Mezinárodní hokejové školy 2018) je kompletní. Tentokrát se může svými reprezentanty pochlubit hned sedm klubů z Kraje Vysočina. V minulém ročníku měla největší zastoupení Třebíč, tentokrát dodá nejvíce zástupců Dukla Jihlava. „Prioritou je kvalita celé akce. Nominace je složená ze sedmi klubů a nějaká rivalita mezi kluby nás vůbec nezajímá. Letos je škola pro hráče roku narození 2005. Jestliže má jeden klub tento ročník silnější než jiný, pak má tento klub logicky větší zastoupení než jiné týmy,“ upozorňuje hlavní manažer akce Bedřich Ščerban. Jeho slova potvrzuje i změna na finské straně, která dodá hráče z klubu KOOVEE Tampere, jelikož hráči předešlého klubu již kvalitativně tolik nestačili – více zde.

Právě výměna týmu na finské straně byl hlavní důvod, proč Mezinárodní česko-finská hokejová škola pro tento rok nepokračuje v pravidelném střídání pořadatelství, ale její osmý ročník se znovu uskuteční v Jihlavě. Zástupci nového finského týmu si potřebují vše osahat, aby příští rok jako hostitelé ve Finsku věděli, z čeho vycházet.

Na české straně zůstává vše při starém. Opět jsou vybíráni hráči napříč celým Krajem Vysočina, jenž je hlavním partnerem celé akce. Třiadvacet českých hráčů je tentokrát ze sedmi klubů – Dukly Jihlava, Horácké Slavie Třebíč, Havlíčkova Brodu, Moravských Budějovic, Ledče nad Sázavou, Žďáru nad Sázavou a Pelhřimova. Stejný počet hokejistů přiletí také z Finska, takže znovu platí stejný systém kempu jako v předešlých sedmi letech. Hokejisté budou namícháni do dvou česko-finských týmů (např. česko-finské obranné dvojice atd.), aby spolu hráči museli komunikovat v angličtině. Stejné je to i s trenéry. Dva finští kouči, kteří jedou do České republiky na zkušenou, nebudou působit u jednoho týmu. Oba se stanou na týden pomyslnými „rivaly“ a budou sbírat poznatky a zkušenosti od svých českých kolegů. Hlavním jazykem tak nadále a nejinak zůstává angličtina; všichni zúčastnění se již mohou učit základní slovíčka. Vedle sportovní strányk se tak dodržuje i sociálně-kulturní podtext akce.

Kritéria výběru hráčů jsou stejná jako v předešlých letech. Prostřednictvím Krajského centra talentované mládeže jsou připravovány pro nejtalentovanější hokejisty od šesté třídy jednou za měsíc speciální kempy. Daný klub v kraji má na starost konkrétní ročník, dodá trenéry a organizuje soustředění. První nominaci dělá trenér, jenž má na starosti ročník, kterého se Mezinárodní česko-finská hokejová škola týká. Kouč hráče dobře zná, má je celý rok pod dozorem a dle toho nominaci dává dohromady. Letos se kemp týká hráčů roku narození 2005. Nadále platí, že vedle sportovně-výkonnostního hlediska mohou do nominace promluvit i další dva aspekty – přístup ke sportu a prospěch ve škole. Dle výše uvedeného není možné účast na škole nijak nárokovat, a to ani finančně, což dělá kemp výjimečným.

Během loňského ročníku zavítal na IIHS také David Rittich, současný gólman českého národního týmu a Calgary Flames. Na kempu předával ceny pro nejlepší hráče jednoho ze zápasů. Foto: Tomáš Buksa

Nominace IIHS 2018 – Kraj Vysočina:

Brankáři: Jiří Tesař, Filip Sigmund (oba HC Dukla Jihlava), Jan Trvaj (SK Horácká Slavia Třebíč)
Obránci: Martin Matějíček, Denis Jeletz, Matěj Doskočil (všichni HC Dukla Jihlava), Adam Topol, Erik Zamazal, František Bláha (všichni SK Horácká Slavia Třebíč), Jan Vaněček (BK Havlíčkův Brod), Antonín Vrána (HC Ledeč nad Sázavou)
Útočníci: Hynek Peš, Václav Kudrna, Patrik Bakus, Patrik Štos, Lukáš Kolda (všichni HC Dukla Jihlava), Tomáš Strnad, Josef Zoubek (oba BK Havlíčkův Brod), Oldřich Novák, Tomáš Vandas (oba HC Moravské Budějovice 2005), Kevin Coufal (HC Lední Medvědi Pelhřimov), Denis Zamazal (SK Horácká Slavia Třebíč), Jakub Doležal (SKLH Žďár nad Sázavou)

Náhradníci: Jakub Bělohlávek (BK Havlíčkův Brod), David Dvořák (SK Horácká Slavia Třebíč), Adam Bernard (BK Havlíčkův Brod), Petr Jašek (HHK Velké Meziříčí)

Z původní nominace se bohužel Mezinárodní česko-finské hokejové školy nemohou zúčastnit obránce Vojtěch Port a útočník Andrej Fábry (oba HC Dukla Jihlava).

Zastoupení dle klubů:
HC Dukla Jihlava: 10 hráčů
SK Horácká Slavia Třebíč: 5 hráčů
HC Rebel Havlíčkův Brod: 3 hráči
HC Moravské Budějovice 2005: 2 hráči
HC Lední medvědi Pelhřimov: 1 hráč
SKLH Žďár nad Sázavou: 1 hráč
HC Ledeč nad Sázavou: 1 hráč

Nominace IIHS 2018 – KooVee Tampere:

Brankáři: Lasse Latva, Oskari Perho, Tuure Puputti
Obránci: Vili Aalto, Vili Haapala, Kalle Karttu, Paavo Kulo, Juho Laurila, Niklas Salminen, Viljami Vainio, Jusa Vilppola
Útočníci: Sampo Heine, Niko Koivuluoto, Aatu Korpula, Verneri Maajaakkola, Vili Majuri, Jesse Marjamäki, Leevi Pelkonen, Joona Pohjola, Jere Siiki, Timi Teuho-Markkola, Eemil Virtanen, Teemu Vänni

Trenéři:

V rámci předešlých sedmi ročníků se osvědčil model s trenéry, není důvod ho jakkoliv měnit. Pokud kemp probíhá v Jihlavě, vysílá partnerská finská strana dva kouče na stáž. Ti získávají poznatky, jak se v druhé zemi pracuje s mládežníky, jak se přistupuje k tréninkům na suchu i na ledě, porovnávají metodiku apod. Pakliže se kemp koná v Tampere, vysílá česká strana do hostitelské země také dva trenéry. Hlavní kouč kempu je vždy z pořadatelské země. Letos nastává na české straně malá novinka – vedle hlavního trenéra a dvou českých trenérů přibydou i další dva čeští kouči, kteří absolvují vždy polovinu kempu.

Hlavní trenér: Jakub Venc (BK Havlíčkův Brod)
Trenéři: Tomáš Dzurik (HC Dukla Jihlava), Jan Dvořák (HC Lední Medvědi Pelhřimov), Mikko Karhusaari, Mikko Hakola (Nokia); poloviny kempu se zúčastní Martin Čech (SK Horácká Slavia Třebíč) a Vojtěch Šír (SKLH Žďár nad Sázavou)
Trenér gólmanů: Jan Dršata (HC Dukla Jihlava)
Asistent trenéra gólmanů: Daniel Šťastný (HC Dukla Jihlava)

Rozhodčí:

Mezinárodní česko-finská hokejová škola není pouze o hráčích a realizačním týmu. Důležitou roli hrají také rozhodčí, kteří si také vyměňují své poznatky, názory a zkušenosti. Pokud by si někdo myslel, že zápasy pískají pouze sudí ze země, kde se kemp pořádá, tak by se mýlil. Oficiální zápas kempu a všechny další zápasy vždy rozhodují česko-finští sudí. V roce 2016 odcestoval do Finska Jiří Ondráček, loni přijeli do Jihlavy Rasmus Linko a Jani Vakkari. Na letošní kemp přijede dvojice finských sudích Semi Mäkiranta a Eemeli Majakangas.

Realizační tým IIHS 2018:

Generální manažer projektu: Bedřich Ščerban
Koordinátor sportů: Vítězslav Holub
Manažeři IIHS: Tereza Ščerbanová, Hannu Tyry
Hlavní vedoucí, hlavní dozor: Vladimír Šťastný
Zdravotník: Metoděj Renza
Tým vedoucích, dozoru: Metoděj Renza, Tomáš Lysý, Daniel Dvořák, Daniel Šťastný, Tereza Krbicová, Harri Koivuluoto, Petri Salminen
PR, marketing, redaktoři: Tomáš Lysý, Daniel Dvořák (v anglickém jazyku), Hannu Tyry (finština)
Catering: Hana Šťastná
Organizace zápasů: Zdeněk Drla.

Čtěte také:

MEZINÁRODNÍ ČESKO-FINSKÁ HOKEJOVÁ ŠKOLA BUDE OPĚT V JIHLAVĚ. NA FINSKÉ STRANĚ PROBĚHLA ZMĚNA

Tomáš Lysý, Jiří Rada