HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
08.12.2010 | Jiří Rada | A-tým

Plachý prodloužil vítěznou sérii Spartaku na pět zápasů

Začátek utkání patřil domácím, což také dokázali potvrdit úvodní brankou. Na tu ovšem ve 22. minutě odpověděl Kubát. Jenomže ještě v téže minutě vrátil vedení na stranu Sršňů Bláha a o chvilku později navýšil náskok domácích Beránek. To bylo ze strany Kutné Hory vše a Pelhřimovu se podařilo do konce hrací doby vyrovnat díky druhé trefě Kubáta a přesném zásahu Plachého. O vítězi nerozhodlo ani prodloužení, a tak přišly na řadu samostatné nájezdy, které Spartak vyhrál díky skvěle chytajícímu Dolejšovi a střelci Plachému 4:3.

Kutná Hora

08.12.2010
18:00
3:4 sn
(1:0, 2:3, 0:0 - 0:0)
Pelhřimov
Branky a asistence: 2. Králíček (Veselý), 22. Bláha (Procházka, Kraučuk), 25. Beránek (Kadlec, Pelán) - 22. Kubát (Hadrava, Plch), 26. Kubát (Hadrava, Šustr), 39. Plachý (Hrbatý), 65. rozh. nájezd Plachý. Rozhodčí: Würtherle - Komárek, Krátký. Vyloučení: 8:6, navíc Kraučuk (KUH) 5 + OK a Suk (PEL) 5 + OK + TH. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 201. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 3:1, 3:3, 3:4.

KUT: Kalousek – Kadlec, Fejgl, Nakládal, Janata, Procházka, Veselý Rejzek – Prachař, Beránek, Pelán – Vylíčil, Muras, Křišťan – Kraučuk, Bláha, Králíček. (Linhart, Uhlíř, Tvrdík)

PEL: Dolejš – Rašner, Fibikar, Roháčik, Plch, Šustr, Beneš, Zítka – Tecl, Plachý, Hrbatý – Hadrava, Suk, Kubát – Dostál, Votápek, Barták

Lepší vstup do utkání si domácí nemohli ani přát, už v čase 1:44 překonal mladého gólmana Dolejše střelou z dorážky Králíček. Po této brance nabral zápas na otáčkách a diváci v hale se mohli hokejem doslova bavit, neboť jim oba týmy nabízely rychlý hokej plný šancí na jedné i druhé straně.

V jedné z nich se ocitl také pelhřimovský Plch, který si šikovně sjel pro puk z druhé vlny, ale Kalouska v domácí brance nepřekonal. Vyrovnat mohl posléze i Hrbatý, ale jeho střelu do téměř odkryté branky vyrazil skvělým zákrokem gólman Sršňů.

Za zmínku také stojí situace ze závěru první dvacetiminutovky, kdy se řítili dva kutnohorští hokejisté na osamoceného Roháčika, ten ovšem prokázal svoji zkušenost a slibnou šanci domácích dokázal skvěle překazit.

Do druhé třetiny vstoupili hráči Spartaku o poznání lépe. Hadrava šikovně prodloužil puk na najíždějícího Kubáta, který se v samostatném úniku nemýlil a vyrovnal na 1:1. Radost hostující střídačce však vydržela pouho pouhých třináct vteřin. Pelhřimovští obránci dlouho váhali s vyhozením kotouče, který se dostal až k nikým nehlídanému Bláhovi, jenž střelou z kruhu překonal Dolejše podruhé.

Z kraje 25. minuty přišlo rozporuplné vyloučení pelhřimovského kapitána a přesilová hra Sršňů měla pro hosty hořkou příchuť. Po jedenácti vteřinách početní výhody tečoval kotouč před hostujícím brankářem Beránek a Kutná Hora vedla o dvě branky.

Ani tentokrát však nebyli střelci Spartaku pozadu. Po skvělé akci zasunul puk za Kalouska Kubát, který si tak připsal druhou branku v utkání. Pelhřimov si začal vytvářet čím dál více příležitostí, které ovšem přetavit ve vyrovnávací branku zatím nedokázal. Na pozoru musel být ale i Dolejš, neboť domácí stále hrozili z rychlých protiútoků.

Šedesát devět vteřin před druhou sirénou však ujel domácí obraně Plachý a i když už se zdálo, že nezakončí, zamířil svoji střelu na vzdálenější tyč. Stav utkání byl vyrovnaný 3:3.

Poslední dvacetiminutovka se nesla ve znamení vyloučených, přičemž klíčový moment utkání se odehrál ve 49. minutě. V přesilové hře Pelhřimova se do potyčky dostal domácí Kraučuk se Sukem. Jelikož oba odhodili své rukavice, následoval pro oba trest do konce utkání, ale hlavnímu rozhodčímu se navíc nezdála reakce pelhřimovského hříšníka, kterého posléze potrestal navíc trestem ve hře.

Na světelné tabuli tak svítil pětiminutový trest hostů, a když v 50. minutě putoval za katr také Tecl, bylo to se Spartakem hodně zlé. Ovšem tým se dokázal semknout a skvěle ubránit jak dvojnásobné oslabení, tak poté i klasické. V závěru třetí dvacetiminutovky mohl rozhodnout utkání Dostál, ale v klíčovém okamžiku netrefil branku.

Druhá krizová chvilka Pelhřimova přišla v pětiminutovém prodloužení, neboť Fibikar musel zatáhnout za záchrannou brzdu a v samostatném úniku poslal k ledu Vylíčila, který pak ovšem trestné střílení lacině zahodil, netrefil branku. Pelhřimovská naděje na dva body tak stále žila. Skvělou formu také prokázal šestnáctiletý Dolejš v brance hostů, který svůj tým podržel nejenom v prodloužení, ale i v celém utkání.

Na řadu tak nakonec přišly samostatné nájezdy. V prvních dvou sériích branky nepadly, ale ve třetí sérii se rozjel proti Kalouskovi Plachý, který již nezaváhal. Ovšem na druhé straně dokázal odpovědět Beránek. Ten se pak postavil i k dalšímu pokusu, ale tentokrát skvělého Dolejše nepřekonal. Dramatické utkání tedy rozhodl svým druhým proměněným nájezdem Plachý.

Ohlasy po utkání

Martin Meloun (trenér Pelhřimova): Celý zápas jsme prohrávali, ale podařilo se nám vyrovnat. Rozhodčí nás ke konci utkání trochu utáhl, ale opět se ukázala vnitřní síla týmu, která rozhodla. Klíčový moment utkání nastal při našem dlouhém oslabení, ale to jsme ubránili a nájezdy už byly vabank. Naštěstí se nám střelecky daří a se dvama bodama jsem spokojený. Pochvalu si zaslouží celý tým, včetně opět dobře chytajícího Dolejše.

Jiří Rada