HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
05.01.2013 | Tomáš Bečka, Pavel Blažek | A-tým

Jurča řídil demolici Spartaku

Vstup do utkání se hostům vůbec nepovedl. Hned po 97 sekundách hry lovil Čekal puk ze své sítě poprvé. Do začátku osmé minuty zopakoval tento úkon ještě dvakrát. Stejně jako začátek třetiny, tak i její konec zvládli lépe domácí, když Zábranský zvýšil necelou půl minutu před koncem z pohledu Břeclavi již na 4:0. Prostřední část dopadla stejným výsledkem, tudíž odcházel Spartak po druhé siréně do kabin s osmigólovým mankem. Na začátku třetí třetiny domácí zvýšili dokonce na 9:0, ovšem vzápětí zaznamenal svou první branku v utkání Jan Hrbatý. O pět minut později prostřelil Zelenku Marek Hadrava a následně na něj navázal znovu Hrbatý, jenž snížil na 3:9. Konečné slovo měl ale domácí kapitán Jurča, jenž se v zápase trefil pětkrát.

Břeclav

05.01.2013
17:00
10:3
(4:0, 4:0, 2:3)
Pelhřimov
Branky a nahrávky: 2. Popolanský (M.Bartoš), 5. Jurča (Beneš), 8. Jurča (Dufek, Beneš), 20. Zábranský (Popolanský, Bartoš), 22. Dufek (Bartoš, Zábranský), 33. Jurča (Beneš), 36. Zábranský, 38. Jurča, 44. Zábranský (Dufek), 56. Jurča - 46. Hrbatý (Votápek), 50. Marek Hadrava (Martínek, Dominik Kasalý), 54. Hrbatý (Filip Kasalý) Vyloučení: 5:7 + nařízeno TS za sekání (Pelán) - neproměněno Využití: 3:0 V oslabení: 2:0 Rozhodčí: J.Mech - J.Chocholouš, P.Kříž Diváci: 291

BRE: Zelenka - Dora, Šaur - Dufek, Nekoranec - Novák, Koukal – Jurča, Bolfík, Beneš – Bartoš M., Zábranský, Popolanský – O.Bartoš, Kurial, Lechner - Průdek

PEL: Čekal (od 33. Jíra) - Beneš, Jelínek, Veselý, D.Kasalý, Martínek, Tecl, Plachý, Hrbatý, Kubát, Votápek, F.Kasalý, Bezděk, Marek Hadrava, Martin Hadrava, Pelán - Doubek

V sestavě Spartaku před utkáním v Břeclavi došlo k několika změnám, do utkání nenastoupili obránci Tobola s Adamem, na soupisku byli dopsáni Pavel Pelán a Jan Doubek.

Začátek zápasu se nesl v duchu velkého náporu domácího mužstva, který zesílil hned v úvodní minutě díky přesilové hře. Zpočátku se obraně Spartaku dařilo útočné výpady Lvů bránit, domácí ale přesilovku nakonec využili - ve 2.minutě Popolanský střelou z prostoru mezi kruhy otevřel skóre utkání. Břeclavští v dalších okamžicích hráli aktivněji a hosty do vážnějších příležitostí nepouštěli, postupně si vytvořili tlak v obranné třetině Spartaku, který gradoval v 5.minutě - před Čekalem zůstal nepokrytý Jurča, pro kterého nebyl problém otevřít svůj dnešní střelecký účet. Spartak se snažil o odpověď, první ohrožení Zelenky v domácí brance obstaral Plachý, střela od modré však břeclavského gólmana nepřekvapila. Lvi byli i nadále při chuti a na začátku osmé minuty vedli již o tři branky - v přečíslení dva na jednoho přenechal Dufek kotouč Jurčovi, který poslal puk za bezmocného Čekala. Další těžké okamžiky pro hosty na sebe nenechaly dlouho čekat, mezi osmou a devátou minutou se hráči Spartaku hned dvakrát provinili proti pravidlům vyhozením puku z obranné třetiny mimo hrací plochu, 49 vteřin dlouhé dvojnásobné oslabení se ale hostům podařilo ubránit. Při klasické přesilovce nejvíce ohrozil Čekala Popolanský, hostující brankář si s jeho nájezdem poradil. Ve 12.minutě se ocitl v dobré příležitosti Hrbatý, jehož střele ale chyběly gólové parametry. Ve 14.minutě dostali hosté poprvé výhodu přesilové hry, k vážnějšímu ohrožení domácí branky se ale nedostali. Stejnou výhodu dostali v 19.minutě i Břeclavští a dokázali jí využít. 24 vteřin před první sirénou zblízka prostřelil Čekala Zábranský, s bodovými vyhlídkami pro Pelhřimovské to vypadalo bledě. A mohlo být ještě hůř, pár vteřin před koncem první třetiny si nerozuměli Čekal s Jelínkem, který zpoza brány nechtěně ohrozil pelhřimovského brankáře. Puk sice chvíli poskakoval nebezpečně blízko brankové čáry. hostující obrana ho ale včas dostala pod kontrolu.

Dobrá příležitost pro snížení se Spartaku naskytla hned v úvodu druhé třetiny díky přesilové hře. Ta se však hostům nepovedla, špatnou rozehrávku zachytili domácí a Dufek ve 22.minutě zvýšil již na pětibrankový rozdíl. Další minuty se nesly ve znamení snahy o korekci stavu ze strany hostí, slibné šance Pelána, Plachého či Bezděka ovšem brankou neskončily. Ve 29.minutě měli hosté výhodu jednoho hráče navíc, díky nepřesné rozehrávce ujel Jurča a Tecl musel včas zatáhnout za záchrannou brzdu, následující vteřiny se tedy hrálo ve čtyřech hráčích na obou stranách. Během krátké přesilovky domácích se několikrát vyznamenal Čekal, který v těchto chvílích pochytal velké šance břeclavských Lvů. Ve 33. minutě ale ani on nezabránil Jurčovi, aby střelou k tyči zkompletoval hattrick. Poté došlo v dresu pelhřimovského Spartaku ke střídání brankářů a Jíra hned musel řešit nebezpečné akce domácího celku. Čisté konto uhájil Jíra pouhé tři minuty, v 36.minutě ujel pelhřimovské obraně Zábranský a blafákem rozjásal domácí publikum posedmé. Odpovědět mohl vzápětí Tecl, zblízka ale Zelenku neprostřelil. I ve druhé periodě se domácí dočkali čtyř vstřelených branek, ve 38.minutě se dostal k puku Jurča a zblízka prostřelil Jíru. Výsledek zápasu začínal připomínat exhibiční zápas, domácí bez problémů kontrolovali vývoj utkání a suverénně kráčeli za třemi body.

Ve 41.minutě hráli domácí přesilovou hru, během níž měl šanci na čestný úspěch Bezděk, jeho střela od modré protáhla strážce domácí svatyně. Přesilovky dnes nebyly pro Spartak to pravé, hosté sice měli ve 44.minutě výhodu pěti hráčů v poli oproti čtveřici domácích, byli to však Břeclavští, kteří se radovali za vstřelené branky - obraně Spartaku pláchl Zábranský, prostřelil Jíru a jako druhý hráč v dresu domácích zaznamenal hattrick. Ve 46. minutě se čestného úspěchu dočkali i hosté, Zelenkovu neprůstřelnost odčaroval střelou zblízka Hrbatý. Spartak se poté tlačil za zmírněním porážky, velkou šanci měli bratři Hadravové, jejich souhra ale branku nepřinesla. Navýšit skóre mohl ve 49.minutě Zábranský, s jeho pokusem ale Jíra neměl moc práce, domácí střelec zblízka vysoko přestřelil hostující branku. O minutu později dostal prostor k úniku Marek Hadrava, který střelou pod břevno vsítil druhou branku červenobílých. V 52.minutě ujížděl Jurča sám na Jíru, byl však faulován a sudí nařídil trestné střílení. Domácí ostrostřelec mířil mezi Jírovy betony, hostující brankář byl ale připraven. Spartak se i nadále tlačil za co nejvýraznější korekcí nepříznivého stavu utkání a dočkal se v 54.minutě, Filip Kasalý našel před domácí brankou Hrbatého, který nezaváhal. Domácí však byli při chuti a hnáni svými fanoušky, kteří si přáli "desítku" na ukazateli skóre, se stále více tlačili před Jíru. Dočkali se v 56.minutě, závar před hostující brankou ukončil kdo jiný než střelec večera Jurča. Ve zbytku utkání již žádná další šance brankou neskončila, domácí Lvi ovládli sobotní střetnutí a Spartak si tedy na cestu domů přibalil krutý debakl 3:10. Šanci na reparát budou mít svěřenci trenéra Melouna za týden, v sobotu 12.ledna hostí Spartak v derby Vysočiny žďárské Plameny.

Ohlasy po utkání

Martin Meloun (hlavní trenér Spartaku Pelhřimov): Omlouvám se, bez komentáře.

Michal Konečný (hlavní trenér HC Lvi Břeclav): Jsem po takovém zápase překvapený. Příjemně překvapený. My jsme se speciálně na tento zápas připravovali, abychom pokryli jejich první lajnu s Teclem. Ta u nich rozhoduje zápasy. A to se povedlo. Nedovolili jsme jim téměř nic, navíc jsme skvěle ubránili i oslabení. Dvě třetiny nám to tam padalo a dávali jsme krásné góly. Ze třetí třetiny už jsem měl popravdě strach, protože za stavu 8:0 můžete kluky jen těžko motivovat. Mrzí mě to hlavně kvůli brankáři, že dostal po našem polevení zbytečné tři branky. Máme před sebou volný týden na přípravu, musíme se připravit na velice těžké utkání v Hodoníně. Je vidět, že v klucích to je, že hokej hrát umí. Porazit se můžou jen sami. (zdroj: hcbreclav.cz)

Tomáš Bečka, Pavel Blažek