HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
04.03.2013 | Tomáš Bečka, Pavel Blažek | A-tým

Tvrdé K.O. od žďárských Plamenů

Možná až krutý výprask inkasovali pelhřimovští hráči od žďárských Plamenů. Přitom do utkání vkročili dobře, když se po dvou minutách prosadil Hrbatý. Hosté však do konce periody otočili skóre zápasu. Druhá třetina byla jako z říše snů pro hostující Plameny a jako ze zlého snu pro domácí celek. Žďár nastřílel během prostřední dvacetiminutovky šest branek a o vítězi druhého čtvrtfinále nebylo pochyb. Ve třetí třetině Melounovi svěřenci dokázali snížit, ale hosté z Bouchalek si v poklidu dokráčeli pro druhý bod ve čtvrtfinálové sérii.

Pelhřimov

04.03.2013
18:00
3:9
(1:2, 0:6, 2:1)
Žďár nad Sázavou
Branky a nahrávky: 2. Hrbatý (Kubát), 52. Martin Hadrava, 54. Bezděk (Martin Hadrava) - 5. Kotlík (Man), 17. Březina (Štěpánek), 25. Doležal (Štěpánek, Březina), 26. Staněk (Kaňka, Ježek), 29. Štěpánek (Jícha, Kunstmüller), 29. Vítek, 31. Štěpánek (Jícha, Březina), 38. Březina (Kunstmüller, Štěpánek), 49. Staněk (Kaňka, Doležal) Vyloučení: 5:8 Využití: 1:1 V oslabení: 0:1 Diváci: 668 Rozhodčí: Talpa - Dančišin, Mertl Průběh utkání: 1:0, 1:9, 3:9

PEL: Čekal (29. Jíra) - Adam, Beneš, Veselý, Kořínek, Štebih, Podlipnik - Kubát, Bezděk, Hrbatý - Tecl, Plachý, Votápek - Martin Hadrava, Marek Hadrava, Suk

ZNS: Sláma - Staněk, Jícha, Pleva, Doležal, Smejkal, Kolda, Šír, Jan, Plachý, Kaňka, Ježek, Kunstmüller, Březina, Štěpánek, Kotlík, Man, Vítek, Dítě

Úvod pondělního utkání vyšel domácím na jedničku. Nejprve Bezděk tvrdou střelou mířil nad Slámovu branku, následně v končící 2.minutě našel Kubát na brankovišti Hrbatého, který otevřel skóre utkání. Studená sprcha mohla přijít hned z protiútoku, Kotlíkovu střelu schoval Čekal do výstroje. Hosté se postupně dostali do tempa, Kaňkův pokus Čekal vyrazil. Plameny vyrovnaly v 5.minutě, zmatky v pelhřimovské obraně ukončil střelou mezi Čekalovy betony Kotlík. Spartak mohl vrátit vedení na svou stranu v přesilových hrách během 6. až 8.minuty, ani dvojnásobná početní výhoda nestačila domácím ke vstřelení branky. V 11.minutě měl gól na holi Kaňka, ale netrefil odkrytou část pelhřimovské brány. Tlak hostujícího celku zesílil a Plameny stále více zaměstnávaly domácí obranu. Pelhřimov kapituloval v 17.minutě, Štěpánek pohotově našel Březinu a ten z ostrého úhlu poslal hosty do vedení. Ke konci úvodní třetiny mohl Spartak vyrovnat v početní výhodě, Pelhřimovští se sice tlačili do zakončení, ale Slámy svůj tým podržel.

Plameny pokračovaly v tlaku i na začátku druhé třetiny. Hosté dobře napadaly domácí rozehrávku a nepouštěli Spartak na steč Slámovy klece. Ve 25.minutě ujeli dva na jednoho Štěpánek s Doležalem a druhý jmenovaný zakončil mimo Čekalův dosah. Z protiútoku se tlačil před Slámu Plachý, Pleva ho ale zahákoval a sudí nařídil trestné střílení. Plachý ovšem střelou na lapačku Slámu nepřekonal. O minutu později mohli přidat druhý pelhřimovský gól bratři Hadravové, Marek našel na brankovišti volného Martina, ten ale nabídnutou šanci nevyužil. A opět platilo pravidlo "Nedáš - dostaneš". V 26.minutě našel Kaňka Staňka, který dodal hostům pohodlný náskok. Zejména Kaňka zaměstnával naší obranu v dalších minutách, s jeho pokusy si Čekal poradil. Ve 29.minutě přišla přesilová hra hostů, závar před Čekalem využil pátým gólem Plamenů Štěpánek. Žďár byl na koni a suverénně kráčel za druhým bodem ve čtvrtfinálové sérii. Na Štěpánkovu branku navázal za 15 vteřin dobře umístěnou střelou Vítek a Spartak byl zralý na ručník. Po šestém gólu Plamenů vystřídal Čekala v domácí brance Jíra. Netrvalo dlouho, konkrétně 62.vteřin, a Jíra lovil poprvé puk z branky. Pelhřimovská obrana trestuhodně na brankovišti nepokryla Štěpánka a začalo se schylovat k pořádnému debaklu. Spartakovci se snažili o kosmetickou úpravu skóre, ve 37.minutě střílel Bezděk z úhlu na hostující branku, ovšem bez gólového efektu. Stejně se vedlo v 38.minutě i Veselému. Těžce zkoušená obrana Spartaku v této třetině inkasovala ještě jeden gól, ve 38.minutě zůstal před Jírou zcela nepokrytý Březina a ten se v zakončení nemýlil.

Třetí třetina začala krátkou dvojnásobnou přesilovkou domácího celku, ve které měl blízko ke gólu Tecl, hostující branka byla střelcům Spartaku zakletá. Ve 44.minutě se před Slámou objevil osamocený Suk, žďárský brankář ale pelhřimovského střelce vychytal. Žďár i nadále kontroloval vývoj zápasu a do útoku se již nehrnul v takové míře. Ve 49.minutě se Plameny naposledy prosadily v pondělním zápase. Během domácí přesilovky vypálil od modré Staněk, na jeho střelu si Jíra sáhl, ale nedokázal vytlačit puk mimo tři tyče. Druhá polovina třetí třetiny přinesla kosmetické úpravy skóre ze strany domácích. Nejprve v končící 52.minutě sklepl Martin Hadrava puk do žďárské branky a šest minut před koncem napsal gólovou tečku nepovedeného zápasu Spartaku Bezděk, který se nadvakrát prosadil před Slámou. Více branek se již do druhého čtvrtfinále nevešlo, Spartak sehrál nešťastné utkání proti houževnatému soupeři ze Žďáru nad Sázavou, který zvítězil vysoko 9:3. Poslední šanci na prodloužení čtvrtfinálové série budou mít svěřenci trenéra Melouna již tuto středu 6.března, kdy Pelhřimov odehraje třetí čtvrtfinálový zápas na žďárských Bouchalkách. Zápas začne v 18 hodin.

Ohlasy po utkání

Martin Meloun (hlavní trenér Spartaku Pelhřimov): Jednoduše řečeno, hosté byli lepším týmem. Především dokázali využít každou svojí šanci. Dnešní výsledek mě mrzí hlavně kvůli lidem, kteří dnes přišli. Nezbývá nám nic jiného, než se o vítězství ve středu porvat, Žďáru zbývá poslední krok, který bývá nejtěžší, pokusíme se ještě vrátit sérii do Pelhřimova.

Tomáš Bečka