HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
25.01.2014 | Jiří Rada, Pavel Blažek | A-tým

Heroický výkon přinesl Medvědům cenný bod ze Sokolova

Lední Medvědi odcestovali do dalekého Sokolova s cílem odevzdat veškeré síly na ledě a pokusit se vybojovat jakýkoliv bod. A to se povedlo. Vedení v utkání se ujali domácí zásluhou Švece, ale již ve druhé třetině dokázal šťastně vyrovnat Pavlík. Souboj obou mužstev zdobila taktická hra doprovázena minimem chyb, přičemž na pelhřimovské straně zazářil mimo jiné brankář Brabec, na jehož výkonu si Sokolov vylámal všechny zuby. Po šedesáti minutách se o vítězi nerozhodlo, tak přišlo na řadu prodloužení, ve kterém byl nejdříve ve velké šanci pelhřimovský střelec Pavlík. Jenomže branku nedal a tak přišla na druhé straně. V 64. minutě rozhodl o bodu navíc pro domácí Sokolov Bauer.

Sokolov

25.01.2014
18:00
2:1 pr.
(1:0, 0:1, 0:0 - 1:0)
Pelhřimov

Branky a nahrávky: 17. Švec (Dobřemysl, Sýkora), 64. Bauer (Kuběna) – 27. Pavlík (Kubát). Rozhodčí: Florián – Coubal, Kokrment. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1217. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1p.



SOK:

Habal - Parýzek, M. Rohan, Tomeček, Ruprecht, Šik, Schusser, Kubka – T. Rohan, Kverka, Vaněk, Švec, T. Sýkora, Dobřemysl (C), Kuběna, Bauer, Hudák, Račanský, Kašpar (A), Říha

PEL:

Brabec – Mečiar, Pavlík, A. Jelínek (A), Novotný, Beneš, Z. Jelínek, D. Kasalý – F. Kasalý, Marek Hadrava, Kopic (A), Martin Hadrava, Kubát (C), Votápek, Vylíčil

Domácí vstoupili do utkání aktivněji, vytvořili si mírný tlak v v hostujícím obranném pásmu, ale bez vyložené šance. Ve 3.minutě se poprvé osmělili hosté, Filip Kasalý ale z dobré pozice svojí šanci nevyužil. Obě strany se prezentovaly dobrou obrannou hrou, Sokolov se dostával na dostřel Brabcovy svatyně zejména během přesilových her, pelhřimovský hrdina zápasu ovšem neutralizoval všechny střelecké pokusy domácích útočníků. Sokolovští v této části nepouštěli Lední Medvědy na dostřel své branky, snaha pelhřimovských hráčů často končila nepřesnou kombinací ve středním pásmu. V 17.minutě se poprvé měnilo skóre utkání, během přesilové hry domácích přišla z rohu kluziště milimetrová přihrávka Dobřemysla na Švece, který pohotově dostal puk za pelhřimovského brankáře. Po zbytek úvodní třetiny se domácí tlačili za dalšími brankami, pelhřimovská obrana ale všem nebezpečným akcím odolávala. V poslední akci první třetiny mohl vyrovnat Marek Hadrava, který ujížděl na Habala v domácí brance, ale nedokázal ho překonat.

Bez zbytečného ostychu vstoupili Lední Medvědi do druhé třetiny a tlačili se za vyrovnáním, jejich snaha ale končila stejně jako snaha domácích v úvodu první třetiny - na precizní obraně soupeře. 23.minuta přinesla výbornou šanci pro pelhřimovský tým v podobě dvouminutové dvojnásobné přesilovky, ostřelování domácí branky ale vyrovnání nepřineslo. Nejblíže vstřelené brance byl Novotný, který tvrdou střelou pouze orazítkoval břevno Habalovy branky. Přesilovou hru sice Pelhřimovští nevyužili, vyrovnání na sebe ovšem nenechalo dlouho čekat. Ve 27.minutě přišla nenápadná akce hostů, Pavlík vystřelil přes domácího obránce a překvapenému Habalovi nezbylo nic jiného než udělat inventuru ve vlastní síti. Hra se postupně vyrovnávala, Pelhřimov byl svému hostiteli více než vyrovnaným soupeřem. Ve 28.minutě ujížděl na Brabce domácí Kašpar, vzniklé přečíslení ale domácí nezahráli ideálně. Baník se opět stále více tlačil na pelhřimovskou obranu, která ale působila velmi jistým dojmem. I díky tomu si Sokolov v průběhu druhé třetiny nevytvořil soustavný tlak na hostující bránu. Ve 37.minutě mohlo být v pelhřimovském táboře veseleji, Vylíčil ale tváří v tvář Habalovi neuspěl. Závěr druhé třetiny patřil domácím, v přesilové hře slibně najížděl na Brabce Tomáš Rohan, pelhřimovský brankář ale jeho nájezd vytlačil mimo nebezpečí. Zakrátko ale přišlo další vyloučení na pelhřimovské straně, dvojnásobnou přesilovku se ale domácím nepodařilo do konce třetiny využít.

Vstup do třetí třetiny se nesl ve znamení pokračující dvojnásobné přesilovky Sokolova, ta však výrazné nebezpečí pro Pelhřimov nepředstavovala. Vývoj hry ale domácím příliš nevyhovoval, takže se stále více tlačili za vedoucí brankou. Zpočátku si pelhřimovská obrana dokázala poradit se všemi nájezdy domácích, pokud ne, zasáhl pohotový Brabec, jako ve 45.minutě, kdy pelhřimovský brankář zlikvidoval velkou šanci Říhy. Tlak na pelhřimovskou bránu postupně sílil, Sokolovské útoky se ale tříštily o hráz jménem Daniel Brabec. Ve 49.minutě mohlo udeřit na druhé straně, Votápek ujížděl na Habala, faul domácího obránce mu ovšem překazil přesné zakončení. Největší šanci následné přesilové hry měl Pavlík, jeho tvrdá rána ale skončila ve výstroji domácího brankáře. V 53.minutě mohl vsítit vedoucí branku Ledních Medvědů Aleš Jelínek, Habalův beton byl ale proti. S blížícím se koncem třetí třetiny byla viditelná snaha domácího celku rozhodnout utkání ve svůj prospěch, s vypětím všech sil pelhřimovského týmu ale žádná nebezpečná akce domácího celku brankou neskončila. Hosté hrozili hlavně z rychlých protiútoků a závěr zápasu mohl znamenat tříbodový import do Pelhřimova, Martin Hadrava povedenou tečí jen těsně minul domácí branku a následně Votápek v dalším ze svých úniků neuspěl proti Habalovi. Více se do šedesáti minut nevešlo, zápas tedy směřoval do prodloužení.

Sokolov vstoupil do nastavené části lépe a šel za rozhodujícím úderem, Brabec svůj tým ale několikrát podržel. Rozhodnout mohl na druhé straně aktivní Pavlík, ale v obtížné pozici nedokázal dostat puk na určené místo. A tak přišel trest, 90 sekund před koncem prodloužení si do obranné třetiny Pelhřimova najel Bauer a blafákem rozhodl o tom, že na domácí straně skončil bod navíc.

Sokolov nakonec zvítězil v kvalitním utkání nad Ledními Medvědy z Pelhřimova 2:1 po prodloužení, ale týmový výkon a aktivita pelhřimovského celku dlouho držela favorizovaný domácí tým na uzdě. Třešničkou na dortu byl výkon pelhřimovského Brabce, který spolehlivě držel šance Pelhřimova na úspěch v sobotním zápase. Pokud podobné nasazení předvedou pelhřimovští hokejisté také příští sobotu 1.února v domácím zápase s Kláštercem nad Ohří, mohou se pelhřimovští fanoušci těšit na výbornou hokejovou

Ohlasy po utkání

Aleš Totter (hlavní trenér Ledních Medvědů Pelhřimov): Hráli jsme dobře a jednoduše. Všichni hráči na ledě hráli týmově a plnili to, co jsme si řekli. Je vidět, že i na kvalitního soupeře, který vede tabulku, se dokážeme kvalitně připravit. Před úvodní brankou jsme udělali chybu, když jsme nevyhodili kotouč ze třetiny. Přesilová hra 5 na 3 nás mohla dostat do zápasu, sice jsme jí nevyužili, ale naštěstí přišlo vyrovnání po individuální akci. Začal boj, bylo vidět nasazení, přežili jsme nejedno oslabení, hráči hráli obětavě. Bod tedy bereme, v prodloužení jsme se nejprve dostali do šance, ale neuspěli jsme, navíc jsme museli improvizovat se sestavou, jelikož někteří hráči nedohráli zápas kvůli zranění. Nakonec přišla chyba, ale nechci to negativně hodnotit. Musíme jít po malých krůčkách a dnešní bod může být pro nás motivací do dalších zápasů, do konce základní části chybí pět kol a chceme co nejlepší pozici pro play-off, kde chceme prodat to, na čem právě pracujeme. Dnes jsem pyšný na všechny hráče, výborně nás podržel Brabec a všichni hráči makali jako tým, dnes nebyl v naší hře slabý článek. Věřím, že dnešní výkon si hráči zapamatují a takhle by to mělo být každý zápas, hlavně při domácích utkáních, kde máme podporu domácího publika. Chceme svými výkony navnadit fanoušky na play-off. Tím chci poděkovat také hrstce pelhřimovských fanoušků, kteří neváhali jet takovou dálku a podpořili nás, je neskutečné, jak ten hokej musí mít rádi.

Jiří Rada, Pavel Blažek