HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
14.09.2008 | Marcel Doubek, Kamil Vaněk | A-tým

Slezan zničila devítiminutová kanonáda

Start z kategorie snů, tak se dá nazvat vykročení hokejistů Spartaku do nového ročníku II. ligy. Z ledu silné Opavy přivezli svěřenci trenéra Ladislava Koldy všechny body. Rozhodla devítiminutovka ve druhé třetině, v níž Pelhřimovští gólmana Masného překonali hned čtyřikrát a zvrátili do té doby nepříznivý vývoj zápasu.

Opava
ZS Opava
14.09.2008
17:00
1:4
(0:0, 1:4, 0:0)
Pelhřimov
Branky a nahrávky: 30. Grofek (Chalupa, Suchý) - 32. Heřman (Plachý), 35. Krpálek (Heřman), 37. Kubát (Hadrava), 39. Tecl. Rozhodčí: Šír - Mikler, Mrákava. Vyloučení: 7:8, navíc Tichý 5 min. a do konce. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 340. Střely na branku: 28:36. Průběh utkání: 1:0, 1:4.

OPA: Masný - Čavrk, Bednárek, Měkýš, Tichý, Plachký, Ondrušek - Suchánek, Měch, Černý - Kovalovský, Polok, Kocián - Suchý, Chalupa, Grofek - Wolf, Tůma, Weiss.

PEL: Jirkův - Kuchyňa, Smetana, Meloun, Spudil, Krpálek, Vácha - Kočan, Anderle, Pelán - Kubát, Plachý, Tecl - Heřman, Hadrava, Šejnoha - Lazorišák.

Za mírného favorita sice platili domácí, ale Spartak od úvodních minut dokazoval, že na dlouhou cestu nevyrazil jen kvůli pouhopouhé účasti v zápase. I když jeho převaha nebyla výrazná, byl hokejovějším týmem, dostával se snáze do šancí. Pohnout skórem mohl paradoxně v 9. minutě, kdy hrál jen ve čtyřech, jenže Pelán začal svůj festival neproměněných šancí. Ve 12. minutě hráli přesilovku pět proti třem naopak hosté a před Masným bylo horko. Ten se vyznamenal hlavně ve chvíli, kdy se před ním tváří v tvář zjevil Tecl. Také Opava měla gólové šance, ovšem první třetina změnu skore nepřinesla.

Ve druhé už byly k vidění brankové hody. Poměr sil na ledě se nezměnil, přesto se dostali do vedení domácí. Grofek se radoval poté, co si Spudil nešťastně srazil puk do vlastní branky. Odpověď Pelhřimova byla pádná, za devět minut bylo prakticky po zápase. Všechno začala přesilovka ve 32. minutě, kdy Plachý bekhendem přisul puk k Heřmanovi a odchovanec plzeňského hokeje vyčistil šibenici od pavučin. Domácí se nestačili vzpamatovat ze šoku a už prohrávali. Další ránu do vazu jim zasadil střelou od modré Krpálek. Ve 37. minutě se radoval Kubát, když Masného překonal trochu šťastně střelou z ostrého úhlu. Že je Spartak při chuti potvrdil v minutě 39. Tecl, který se při signalizované výhodě natlačil od mantinelu do výhodné střelecké pozice a ranou mezi betony rozjásal střídačku trenérů Koldy a Lukašíka počtvrté. Gól mohl padnout ještě v samém závěru třetiny. To domácí obléhali v přesilovce svatyni Jirkůva, jenže puk se odrazil na hokejku Pelána, který vzápětí uháněl sám na brankáře. Bohužel tentokrát ke změně skóre nedošlo.

Ve třetí třetině se dala čekat ofenzíva domácích. Domácím mohla pomoci k rychlému gólu přesilovka při vyloučení Šejnohy, jenže Poloka vychytal znamenitý Jirkův. Pelhřimov bránil pozorně, soupeř měl tedy minimum šancí na korekci výsledku. Vítězství mohl pečetit v 57. minutě Pelán, který byl opět sám před brankářem, jenže jen potvrdil, že v Opavě měl na hokejce pořádný kus smůly.

Pelhřimovští udělali důležitý krok k dobré sezoně. Vítězství je tou nejlepší pozvánkou na středeční utkání proti asi největšímu favoritu soutěže Šumperku. Pochvalu je třeba vyjádřit celému týmu, za bojovnost i předvedený výkon si zisk bodů zasloužil.

Ohlasy po utkání

Ladislav Kolda (Pelhřimov): Moc jsme nevěděli, co od soupeře čekat, ale jsem rád, že jsme dokázali zvítězit. Myslím, že se projevila naše zkušenost, Opava má mladší hráče a toho jsme dokázali využít. Určitě jsme se s tím vypořádali dobře. Jsem rád, že jsme dokázali využit dvě přesilovky.

Eduard Uvíra (Opava): Je to špatný vstup do sezóny z naší strany, určitě tam hrála roli nervozita z prvního domácího zápasu, takže první třeina nebyla vůbec dobrá. Navíc v okamžiku, kdy jsme vedli 1:0 a dostávali jsme se do hry, tak rozhodčí otočil faul v náš neprospěch, hosté vyrovnali a ten zápas se otočil. Potom nám už nešlo vůbec nic a soupeř zaslouženě vyhrál. Do dalšího zápasu si musíme sednout a dát se do pořádku, jak trenéři, tak hráči.

Marcel Doubek, Kamil Vaněk