HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
23.02.2017 | Pavel Blažek | A-tým

Play-off startuje! Lední Medvědi změří síly s Klatovy


Základní část druhé ligy je minulostí, následuje nadstavbová část, ve které se Lední Medvědi postaví v rámci prvního kola soupeři z Klatov. Série hraná na čtyři vítězná utkání startuje již tuto sobotu 25.února na klatovském ledě a úvodní buly bude vhozeno v 17 hodin a 30 minut.

Tento článek patří k zápasu KLT - PEL 7:4

SHC Klatovy

Hokejový tým ze západočeského města, které je někdy nazýváno "Brána Šumavy", prožil vydařenou základní část druhé ligy skupiny Západ. Klatovy totiž po šestatřiceti kolech skončily na výborném druhém místě za suverénní pražskou Kobrou, která ale ve čtyřech vzájemných soubojích s klatovským týmem odešla třikrát poražena - i to svědčí o síle pelhřimovského protivníka v prvním kole play-off. Klatovy v aktuálním druholigovém ročníku sbíraly body převážně na ledě soupeře, kde parta okolo trenéra Vostřáka dokázala hned třináctkrát zvítězit a celkově vytěžit 41 bodů. V domácím prostředí byli klatovští hokejisté úspěšní v deseti případech.

Začátek sezóny 2016/2017 ale nezastihl tým z Klatov v oslnivé formě. Vždy po dvou porážkách Klatovy dvakrát zvítězily a naopak - takový byl trend prvních osmi kol. Výrazný posun tabulkou zaznamenaly Klatovy ve druhé polovině listopadu, kdy šest vítězství v řadě posunulo soupeře Ledních Medvědů do nejvyšších pater jinak vyrovnané skupiny Západ. V převážně vítězném duchu z pohledu Klatov představoval také vstup do kalendářního roku 2017. Krátkodobé krizi se ale svěřenci trenéra Vostřáka přeci jen nevyhnuli, když Klatovy v úvodu února získaly ze tří duelů jediný bod. Na play-off se ale Západočeši naladili více než slušně, když v posledním duelu doma rozstřílely Klatovy poslední Sokolov jednoznačně 11:1.

V brankovišti Klatov se během sezóny vystřídali čtyři brankáři, přičemž týmovou jedničkou je Lukáš Sochůrek. Dvacetiletý brankář prošel mládežnickými výběry pražské Slavie a v letošní sezóně ochutnal také příchuť hokejové extraligy v dresu Plzně, jejímž partnerem je právě klatovský celek. Sochůrek v rámci druholigového působení v letošní sezóně získal pěkná čísla do svých statistik - průměr necelé tři obdržené branky na zápas při úspěšnosti zákroků lehce nad 90 %. Záda Sochůrkovi v základní části kryli Jonáš Štekr či Patrik Polívka.

Mezi obránci Klatov vyčnívá produktivní Michal Špaček. Čtyřiadvacetiletý zástupce plzeňské líhně v základní části vsítil pět branek, ovšem díky pětadvaceti asistencím se z mladého beka stal třetí nejlepší nahrávač klatovského celku. S odstupem pak následují Lukáš Kaňák (2+15) a Jakub Slavík (1+12).

Útok Klatov táhli v základní části především tři vyrovnané útočné hroty - Milan Švarc, Jan Topinka, Jiří Uhlík. Na tuto formaci si bude muset dát pelhřimovská obrana velký pozor, neboť zmíněná trojice vsítila v základní části 64 branek, což představuje skoro polovinu všech gólů, kterými klatovští hokejisté v základní části zatížili konta svých soupeřů. Králem produktivity Klatov je sedmadvacetiletý Jan Topinka, bývalý hráč mládežnických výběrů Karlových Varů či druholigového Sokolova. Topinka v základní části pálil patnáctkrát ostrými, ale tento útočník je zároveň nejlepším nahrávačem svého týmu - díky třiatřiceti asistencím se usadil na čele produktivity Klatov s celkovými osmačtyřiceti body. Jeho parťáci z útoku ale nezůstávali v základní části pozadu - Milan Švarc posbíral sedmačtyřicet bodů (20+27), stejně jako Jiří Uhlík (29+18), snajpr číslo jedna klatovského celku.

Vzájemná bilance obou celků

Klatovští hokejisté nepatří mezi časté soupeře bruslařů od Bělé. Od sezóny 2002/2003, která stála na počátku působení Pelhřimova ve druhé lize, se oba celky utkaly v deseti soutěžních zápasech. Bilance je vyrovnaná, pět vítězství na každé straně. Nejvyššího vítězství Klatov bylo dosaženo v říjnu roku 2015 na západě Čech - Klatovy porazily na svém ledě Pelhřimov 8:4. Tým ze srdce Vysočiny naopak slavil nejvyšší vítězství o necelé dva roky dříve - v říjnu 2013 u Bělé zvítězil Pelhřimov 7:3.

Program zápasů mezi Pelhřimovem a Klatovy v osmifinále play-off 2017:

1. zápas: Klatovy - Pelhřimov, sobota 25.února, 17:30

2. zápas: Pelhřimov - Klatovy, pondělí 27.února, 18:00

3. zápas: Klatovy - Pelhřimov, středa 1.března, 18:00

4. zápas: Pelhřimov - Klatovy, pátek 3.března, 18:00

případný 5. zápas: Klatovy - Pelhřimov, neděle 5.března

případný 6. zápas: Pelhřimov - Klatovy, úterý 7.března

případný 7. zápas: Klatovy - Pelhřimov, čtvrtek 9.března

Sestavy z posledního utkání

Černý (Sochor) – Kubát "C", Port, Kasalý D., Jelínek, Hájek, Wasserbauer, Kalenda – Hadrava Marek, Kasalý F., Hadrava Martin, Bezděk, Votápek, Kopic, Plachý, Vysloužil Siřiště, Všetečka.
Sochůrek (32. min Štekr)– Špaček, Kubík, Slavík, Houfek, Hlaváček, Kaňák – Švarc, Topinka, Uhlík – Tulačka, Rubner, Chalupa – Pacanda, Beneš, Vlček – Němec, Presheva, Leština.

Představení soupeře

Oficiální název klubu: Hockey club Klatovy

Adresa:Zimní stadion Klatovy, Nerudova 721, 339 01 Klatovy

Internetové stránky: www.hc-klatovy.cz
E–mail: simekvaclav@seznam.cz

Rok založení klubu: 1928

Klubové barvy: červená a bílá
Kapacita stadionu: 3 250 míst

Předseda a jednatel klubu: Václav Šimek

Trenér: Pavel Vostřák

Další dvojice osmifinále play-off 2017 mezi skupinami Střed a Západ:

BK Havlíčkův Brod - HC Řisuty

HC Kobra Praha - IHC Písek

HC Vlci Jablonec nad Nisou - NED Hockey Nymburk

HC Stadion Vrchlabí - SC Kolín

HC Tábor - HC Klášterec nad Ohří

SKLH Žďár nad Sázavou - HC BAK Trutnov

HC Moravské Budějovice 2005 - HC Děčín

Pavel Blažek