HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
09.03.2022 | Jiří Rada, Pavel Blažek | A-tým

Série vyrovnána a začíná se od nuly!


Vstup do utkání vyšel lépe Poutníkům, kteří po první třetině vedli nejtěsnějším rozdílem. Také do druhé pauzy odcházeli hosté s jednogólovým náskokem a druhé finále gradovalo ve třetí části. Poutníci si vytvořili nadějný čtyřbrankový náskok, o který se ale strachovali do posledních sekund.

Tento článek patří k zápasu MBH - HCP 4:6

Poutníci začali druhé finálové utkání s Kaiseršotem v brance a Pelhřimov byl v úvodních vteřinách aktivnější, žádný puk si ale cestu za Vackova záda nenašel. Ve 4.minutě byla Poutníkům nabídnuta početní výhoda, ale pozorná obrana Žihadel nedovolila hostům více než dvě střely mezi tři tyče. V následujících minutách byl k vidění oboustranně pohledný hokej s množstvím šančí na obou stranách, brankáři ale v těchto okamžicích kralovali. V 11.minutě se poprvé měnilo skóre zápasu a k radosti početné skupiny hostujících fanoušků šel do vedení Pelhřimov – kombinaci Poutníků v pásmu zakončil střelou pod víko Martin Hadrava. Vzápětí ale domácí otočili kormidlem a Kaiseršot musel z rukávu vytáhnout nejeden těžký zákrok. V závěru první třetiny tlak Žihadel ještě zesílil, ale po první třetině odcházeli do šaten spokojenější Poutníci.

Do prostřední části hry vlétla Žihadla mnohem aktivněji, domácí si vytvořili tlak zesílený početní výhodou. A početní výhody jsou velkou zbraní Moravských Budějovic, což se opět potvrdilo v 23.minutě – odražený puk si ve skrumáži před Kaiseršotem našel pohotový Vysloužil a bylo vyrovnáno. I v následujících minutách měli domácí více ze hry, ale obrana Poutníků držela na výbornou. Ve 27.minutě dostali domácí opět přesilovou hru, ale hosté se nejenže ubránili, ale mohli v oslabení strhnout vedení na svou stranu. V polovině duelu se poněkud zaplnily trestné lavice, výsledkem byla výhodná přesilovka čtyř hráčů v poli proti třem v podání Poutníků. A hosté trestali, v 31.minutě střelou bez přípravy propálil Martin Hadrava Vacka podruhé. Vacek ale v následujících okamžicích domácí tým podržel, když chytil velké šance pelhřimovského celku. Ve 34.minutě měli Poutníci další početní výhodu, kterou ale domácí ubránili, navíc si v jejím průběhu vybojovali i trestné střílení. Nováček ale na Kaiseršota nevyzrál. V závěru druhé třetiny Poutníci ubránili další početní výhodu Žihadel a i podruhé odcházeli hosté do šaten s jednobrankovým náskokem.

Zápasy pelhřimovského celku v Moravských Budějovicích mají často jedno společné – třetí třetina nabízí většinou infarktovou podívanou, kdy Pelhřimovští častokrát prohospodaří nadějné vedení. Ale v tomto zápase se podobný scénář zpočátku nenaplňoval. Poutníci totiž na svého soka vlétli, vybojovali početní výhodu, ve 44.minutě za modrou vypálil Dominik Kasalý a puk skončil v šibenici domácí branky. O minutu později bylo v hostujícím táboře ještě lépe – v početní výhodě vypálil do modré Tomáš Mečiar a Josef Vrátný nějakou částí výstroje tečoval puk mimo dosah Vacka. Když navíc ve 49.minutě Martin Hadrava v oslabení bekhendem dosáhl na hattrick, zdálo se, že cesta za vyrovnáním finálové série je pro Poutníky umetená. Ovšem Žihadla nesložila zbraně. V 52.minutě běžela početní výhoda domácích a Nováček vykřesal pro Moravské Budějovice naději. Když ale v 54.minutě přišla početní výhoda Poutníků, vypadalo to, že hosté si závěr utkání pohlídají. Ale to, co přinesla 55.minuta, s tím asi na stadionu v Moravských Budějovicích nepočítal vůbec nikdo. Nejprve v oslabení za hostující brankou nahodil Krutiš puk na Kaiseršota a ten si černý nesmysl smolně srazil do branky. A o osm vteřin později vypálil z prostoru kruhů Procházka a vsítil kontaktní branku. Kdyby v tyto momenty byli pelhřimovští fanoušci napojeni na EKG, možná by se přepisovaly lékařské tabulky. Moravské Budějovice se dál hnaly za vyrovnáním, Poutníci po oddechovém čase ale opět našli svou tvář a heroickým způsobem ubránili všechny útoky domácích. Žihadla vsadila i na powerplay a hra bez brankáře byla zesílena minutu před koncem další početní výhodou. Poutníci ale tuto nepříjemnost zvládli ubránit, navíc 7 vteřin před koncem dovezl puk do prázdné klece Martin Vysloužil.

Pelhřimovští hokejisté nakonec vybojovali na ledě Moravských Budějovic cenné vítězství v poměru 6:4, finálová série je vyrovnaná 1:1 na zápasy. V sobotu 12.března se finálová série stěhuje k Bělé a ve hře nebude nic menšího než mečbol celého finále.

Jiří Rada, Pavel Blažek