HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
02.11.2022 | Pavel Blažek | A-tým

Dvojitá porce hokeje! Poutníci vyzvou v krátkém sledu Jiskru i Skláře


Pelhřimovské hokejisty čeká v následujících dnech pořádná šichta. Poutníci totiž v rozmezí 46 hodin nastoupí k dvěma zápasům proti týmům z horní poloviny tabulky Krajské ligy Vysočiny. Zatímco v pátek 4.listopadu se od 19 hodin rozduní mantinely na pelhřimovském zimním stadionu v duelu s Humpolcem, v neděli 6.listopadu míří parta okolo trenéra Válka na soupeřův led do Světlé nad Sázavou, kde zápas Poutníků se Skláři začne úderem 17.hodiny.

Tento článek patří k zápasu HCP - HUM 6:2

TJ Jiskra Humpolec

Psát o rivalitě mezi Pelhřimovem a Humpolcem by vydalo na samostatnou kapitolu, již několik generací se obyvatelé obou měst pošťuchují v různých oborech lidské činnosti. Ale pojďme k hokeji. Humpolecká Jiskra zažívá určitě povedenější ročník oproti loňské sezóně. Z dosavadních osmi zápasů Humpolečtí jen dvakrát prohráli. Nejprve v třetím kole zavítala Jiskra do Světlé nad Sázavou, kde v gólově bohatém utkání slavili vítězství domácí Skláři v poměru 8:5. A pro druhou prohru si Humpolec dojel do Chotěboře, kde domácí tým nedal Jiskře mnoho šancí a zvítězil 7:1. Ale proti slabším celkům Krajské ligy se Jiskře zatím daří, nejvyššího vítězství dosáhla družina okolo trenéra Maršíka na ledě poslední Bystřice nad Pernštejnem, pod Orlík putovaly tři body díky výsledku 1:8. Za zmínku jistě stojí i fakt, že z Humpolce bez bodů letos odjela i Žihadla z Moravských Budějovic. Byť mírně oslabený hostující tým kladl domácím odpor, všechny body zůstaly v Humpolci za výhru 5:3. Aktuálně se Humpolec nachází na 4.místě průběžné tabulky Krajské ligy Vysočiny s osmnácti body. Stejný počet mají i Poutníci, ovšem se zápasem k dobru.

Soupiska Humpolce se jen hemží hráči s pelhřimovskou hokejovou minulostí. Brankoviště Jiskry v této sezóně patří Martinu Urbanovi, který odchytal šest duelů, ve dvou zápasech Humpolce stál v bráně Ondřej Machotka.Produktivitě Humpolce kraluje Jan Brázda. Mladý útočník, který v minulosti nosil dres jindřichohradeckého Vajgaru, zatím v průběhu této sezóny vsítil pět branek a přidal i jedenáct asistencí. O bod zpět je Pavel Hendrych, nejlepší střelec Jiskry v probíhajícím ročníku (10+5), bronz v průběžné produktivitě týmu patří Matěji Daňhelovi (6+6).

Pelhřimovský A-tým se s Humpolcem utkal po svém sestupu z druhé ligy také v Krajském přeboru jižních Čech. Celkem za tuto dobu došlo ke čtyřem vzájemným duelům a Poutníci byli vždy úspěšnější. S jedinou výjimkou to ale byly vyrovnané bitvy, kdy Pelhřimovští zvítězili nad svými soky o jednu či dvě branky. Zmíněná výjimka se udála na začátku února 2020, kdy Poutníci na svém ledě pomyslně zhasli Jiskru díky vítězství 11:2.

HC Světlá nad Sázavou

Také nedělní soupeř Poutníků zažívá více než povedenou sezónu. Skláři v aktuálním ročníku Krajské ligy Vysočiny dosud nenašli přemožitele, jediný bod ztratili hráči ze Světlé nad Sázavou v Moravských Budějovicích. Vyrovnaný zápas skončil vítězstvím Sklářů v poměru 4:5 po samostatných nájezdech. Jinak Skláři kráčí soutěží bez zaváhání, v domácí aréně Světlá nad Sázavou dokázala porazit i Chotěboř (4:3) a nejvyššího vítězství dosáhli Skláři taktéž v domácím prostředí, kde nadělili rezervě Velkého Meziříčí 14 branek s celkovým skóre 14:1. Dosažené výsledky vystřelili Světlou nad Sázavou v neúplné tabulce Krajské ligy na průběžné první místo s 22 body. Poutníci sice ztrácí na svého soka pět bodů, ale díky zápasu k dobru se mohou v případě úspěchu u Sázavy svému rivalovi více přiblížit.

Produktivita Sklářů má jasného lídra, kterým je Pavel Blažek. Zkušený hokejista patří v posledních letech ke stálicím v dresu Světlé nad Sázavou, někteří fanoušci Poutníků si ale mohou pamatovat, že Pavel Blažek se v minulosti krátce mihnul i v dresu tehdy druholigového Pelhřimova. V sezóně 2011/2012 nastoupil Blažek do osmi zápasů za Pelhřimov, více než dvě trestné minuty ale do statistik nezapsal. V letošním ročníku je to ale jiná káva, Blažek zatím na své konto zapsal jedenáct branek a navrch přidal i deset asistencí. S výrazným bodovým odstupem následují Jaroslav Doležal (5+5) a Tomáš Kratochvíl (5+4).

V loňském ročníku se Poutníci a Skláři utkali ve dvou zápasech a v obou případech slavil Pelhřimov těsné vítězství. Nejprve u Sázavy získali Poutníci dvoubrankové vedení po první třetině a i když v závěru duelu domácí sahali po vyrovnání, zápas skončil 4:5 pro Pelhřimov. Odveta o Bělé byla dlouho v režii Sklářů, ale díky povedené třetí třetině se z vítězství radovali Pelhřimovští v poměru 4:3.

Pelhřimovské hokejisty tedy nečeká v následujících dnech lehký úkol, Poutníci budou čelit dvěma celkům, kterým se v aktuální sezóně daří sbírat výhry plnými hrstmi. Vítězné série soupeřů budí respekt, ale Poutníci by rádi i v těchto složitých zápasech ukázali, že v horních patrech průběžné tabulky Krajské ligy nejsou náhodou. A spoléhají také na pomoc pelhřimovských fanoušků. Podpořte Poutníky v honbě za dalšími body, soutěž pomalu uzavírá svou první polovinu a zdá se, že letošní ročník bude na špici vyrovnanější než loni.

Pavel Blažek