HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
28.02.2023 | Pavel Blažek | A-tým

Finále Krajské ligy klepe na dveře! Poutníky čekají bitvy s Moravskými Budějovicemi


Finálová dvojice v rámci Krajské ligy Vysočiny je známá, pelhřimovské hokejisty a jejich fanoušky čeká pikantní soupeř - Moravské Budějovice. Jedná se o reprízu loňského finále, ve kterém Poutníci tahali za kratší konec provazu a zejména samotný závěr rozhodujícího duelu má dodnes v myslích Poutníků a jejich fanoušků nádech kontroverze. Poutníci jako lépe postavený tým začnou finálový souboj na domácím zimním stadionu a to již v sobotu 4.března úderem 17.hodiny.

Tento článek patří k zápasu HCP - MBH 5:3

Moravskobudějovický HOKEJ

Hokejisté z Moravských Budějovic začali aktuální ročník Krajské ligy Vysočiny poněkud vlažněji a v první polovině základní části se Žihadla nevyvarovala některých překvapivých výsledků. Prohry v Telčí (5:4) či v Náměšti nad Oslavou (5:4 po nájezdech) nebyly pro obhájce loňského vítězství zrovna přesvědčivé. Na druhou stranu ale žlutočerní zvládli většinu zápasů se slabšími celky na jedničku a často svým soupeřům naložili vyšší brankový příděl. Své o tom vědí v Bystřici nad Pernštejnem a Velkém Meziříčí, tyto celky Žihadla v domácí aréně nešetřila a zvítězila naprosto dominantním způsobem (17:1, resp. 13:3). Druhá polovina základní části již byla z pohledu Moravských Budějovic lepší a Žihadla na poslední chvíli proklouzla na čtvrté místo tabulky Krajské ligy, čímž si zajistila start play-off na domácím ledě.

Cesta Moravských Budějovic vyřazovací částí začala porážkou, když humpolecká Jiskra loupila u Žihadel po vítězství 4:8. Žlutočerní ale celou sérii otočili a po triumfu 3:1 na zápasy Žihadla jako poslední tým doplnila semifinálové složení. Tam čekala na Moravské Budějovice zdánlivě těžká překážka - Světlá nad Sázavou. Vítěz základní části Krajské ligy Vysočiny ale narazil a Žihadla slavila postup do finále soutěže v nejkratším možném čase již po třech zápasech.

Kanadské bodování Žihadel v základní části ovládl Lukáš Nováček. Ve dvaceti duelech tento odchovanec znojemského hokeje nasázel soupeřům třicet branek a navrch přidal pětadvacet asistencí. Stal se tak nejproduktivnějším hráčem celé soutěže v základní části a současně také nejlepším střelcem. Produktivní ročník rovněž zažil Jan Trojan (27+16), Tomáš Sigmund (7+25) či Roman Mikeš (10+21).

Také ve vyřazovací části zatím potvrzuje Lukáš Nováček pozici nejlepšího střelce svého týmu, Humpolci a Světlé nad Sázavou vstřelil osm branek a připsal si i pět asistencí. Nejproduktivnějším hráčem Žihadel v play-off je ale Petr Krutiš (6+8). Bodové žně ve vyřazovací části prožívá i Roman Mikeš (4+6) nebo Jan Trojan (5+3).

Vzájemné duely v letošní sezóně

Protože úvodní duel Poutníků s Humpolcem byl přeložený, vyjel pelhřimovský celek poprvé k utkání o body právě do Moravských Budějovic. V rámci 2.kola se Poutníkům zpočátku nevedlo dobře, v úvodní třetině si domácí vybudovali tříbrankový náskok. Krátce za polovinou duelu sice Žihadla odskočila na čtyřbrankový rozdíl, ale záhy skóroval Petr Votápek a Josef Vrátný ještě před druhou sirénou vrátil Poutníky do zápasu. Ve třetí třetině pak úvodní ztráty Poutníci dorovnali brankami Ladislava Pospíchala a Martina Vysloužila. Šedesát minut nerozhodlo, utkání se rozhodovalo až v samostatných nájezdech, kde slavili bonusový bod domácí. Poutníci v Moravských Budějovicích vyválčili bod za prohru 5:4 po samostatných nájezdech. Odveta se hrála v Pelhřimově v rámci 13.kola a vstup do utkání měli tentokrát mnohem lepší Poutníci, kteří nasypali do brány Žihadel pět kousků ještě v úvodní třetině. Šťastnými střelci byli Josef Vrátný, Filip Kasalý, Tomáš Mečiar, Marek Hadrava a Lukáš Siříště. Hosté sice ve druhé třetině kontrovali dvěma zásahy, ale díky trefě Martina Brabce měli Poutníci do třetí třetiny čtyřbrankový náskok. Ve třetí třetině padaly góly až v samotném závěru, k trefám Filipa Kasalého a Josefa Vrátného přidali hosté rovněž dva zásahy. Díky této plodné koncovce dostal výsledek konečnou podobu, Poutníci v domácím prostředí porazili Moravské Budějovice 8:4.

Oba fináloví soupeři se k vrcholu soutěže propracovali skrz semifinálové série, kde nebyli jasnými favority, ale podle některých ohlasů měli tahat spíše za kratší konec provazu. Nicméně realita je jiná a o vítězství v Krajské lize Vysočiny bojují třetí a čtvrtý tým po základní části, což jen dokládá, že play-off je úplně jiná soutěž a stejné složení finálové dvojice jako loňský rok ukazuje, že Pelhřimov i Moravské Budějovice dlouhodobě patří k absolutní špičce celé soutěže. Žádný pelhřimovský fanoušek by si proto neměl nechat tuto atraktivní sérii ujít. Finále začíná již v sobotu 4.března, tak naplňme domácí halu a podpořme Poutníky v boji o přeborníka Krajské ligy Vysočiny.

Program finálové série mezi Pelhřimovem a Moravskými Budějovicemi

1. zápas - sobota 4. března od 17:00 v Pelhřimově

2. zápas - středa 8. března od 18:30 v Moravských Budějovicích

3. zápas - sobota 11. března od 17:00 v Pelhřimově

Případný 4. zápas - středa 15. března od 18:30 v Moravských Budějovicích

Případný 5. zápas - sobota 18. března od 17:00 v Pelhřimově

Pavel Blažek