HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
12.04.2012 | Tomáš Bečka | A-tým

Mistrovství světa se zúčastní i pelhřimovský odchovanec Libor Šulák!


Dnes odstartoval ostře sledovaný šampionát hokejistů do 18 let, který se koná mezi tuzemskými mantinely. Moravská města Brno, Znojmo a Břeclav přivítá deset mužstev rozdělených do dvou skupin. Česko se postupně utká s Dány, USA, Kanadou a Finskem. U toho nebude chybět ani pelhřimovský odchovanec Libor Šulák, který svými výkony v MHL za Tatranské Vlky přesvědčil trenéry, aby mu dali mezi sedmi vybranými obránci příležitost. Premiérový zápas odehraje v pátek od 15:00 hodin proti Dánům.

Češi se před turnajem pečlivě připravovali na kempu v Havlíčkově Brodě. Úvodní kemp začal již 20. března a v širší nominaci figurovalo celkem 46 hráčů. Postupně se kádr začal zužovat a doplňovat o zámořské posily. Vyřazení postihlo i gólmana Daniela Dolejše, ovšem Šulák si svou pozici udržel. „Věřil jsem a také doufal, že se dostanu dál, ale jistý jsem si samozřejmě nebyl. Prostě jsem tomu na tréninku dával všechno a vyplatilo se to,“ vypráví Šulák.

Osmnáctiletý bek udělal své první hokejové krůčky na pelhřimovském ledě. „Hokej jsem začal hrát v pěti letech. Když mi bylo jedenáct, tak jsem přestoupil do Havlíčkova Brodu,“ vzpomíná talentovaný obránce. Jaké však byly úplné začátky českého reprezentanta? „Už si to moc nepamatuji, ale taťka říkal, že mi to ze začátku moc nešlo. Ovšem pak jsem se celkem zlepšil a začal jsem hrát vždy o kategorii nebo dvě výše,“ vypráví pelhřimovský odchovanec.

Na přelomu roku jste mohli Šuláka vidět naživo v Pelhřimově. Jeho klub měl totiž na pelhřimovském stadionu naplánováno soustředění, které vyvrcholilo zápasem s juniorkou Havlíčkova Brodu. Ačkoli zápas Vlci nezvládli a prohráli 2:6, tak i přesto si 185 cm vysoký obránce pochvaloval pocit, že si po dlouhé době opět zahrál na stadionu, kde začínal. „Na zápas jsem se moc těšil. Tady v Pelhřimově je výborný led i dobrý zimní stadion. Takže všeobecná spokojenost před i po tomto duelu,“ uvedl po utkání.

Svěřenci trenérů Vebra, Petra a Östmana nejsou před turnajem žhavými favority. V těžké skupině však není vyloučeno, že by tým nemohl postoupit stejně tak, jako straší kolegové z kategorie dvacetiletých. Ti se na přelomu roku prokousali až do čtvrtfinále. „My se budeme snažit udělat co nejlepší výsledek. Pro nás je hlavní, že mistrovství je doma, takže do toho dáme opravdu vše,“ slibuje talentovaný zadák.

Pro tuto kategorii je mistrovství světa vrcholnou akcí. Na zápasech jsou taktéž často přítomní scouti ze zámořských soutěží, kteří hledají nové tváře pro svá mužstva. Ovšem tento fakt Šulák neřeší. „Ze scoutů vůbec nervózní nejsem,“ odmítá osmnáctiletý bek jakékoli spekulace.

Tomáš Bečka