HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
08.10.2012 | Tomáš Bečka | A-tým

Rašner se připravuje na působení v rumunském Galati


105 zápasů, 10 gólů, 24 asistencí. Takový je bodový účet Adama Rašnera za tři ročníky ve Spartaku. Ofenzivně laděný bek totiž minimálně na rok opouští Česko republiku. Za hokejovým štěstím se stěhuje do vzdáleného Rumunska. Služby třiadvacetiletého rodáka z Jihlavy využije tým HCM Galati.

Jak se seběhl celý přestup?

Proběhlo to vše tak rychle, že poradně nevím kde začít. Bylo to vše pres mého známého. Ptal se mě, jestli bych měl zájem. Odpověděl jsem ano, protože jsem pro každou špatnost. Ale abych pravdu řekl, nevěnoval jsem tomu moc pozornosti. Pak se ovšem byl podívat hlavní sponzor rumunského klubu na zápas druhé ligy, kde jsme se sešli a domluvili se na tréninku. Takže trénink se uskutečnil ve Vídni a poté mi oznámili, že by měli zájem.

Co na to říkala rodina, že má o Tebe zájem klub z jihovýchodní Evropy?

Samozřejmě, že ještě než proběhlo první jednání, tak jsem vše s rodinou prodiskutoval. A moje manželka mě pustí, za což jsem jí vděčný.

Manželka Tě bude následovat do Rumunska?

Ne ne, zůstane doma.

Jak si reagoval na zájem Galati?

Název Galati jsem slyšel poprvé, až když mi to pan Ionel, sponzor tymu Galati, oznámil. Vůbec jsem nevěděl jak je město velké a kde leží.

Už sis sháněl nějaké informace o klubu?

Info jsem sháněl jen okrajově. Vím, že je to třetí nejkvalitnější tým soutěže. A trenér pochází ze Švédska. Víc jsem zatím nestihl zjistit.

Co očekáváš od tohoto angažmá?

Vůbec nevím, co mám očekávat. Určité to beru tak, že kdo nic nezkusí, nic nepozná. Smlouva je podepsaná a myslím si, že je dobře ošetřena. Doufám, že poznám nové lidi a naučím se pořádně komunikovat anglicky.

Na jak dlouho máš smlouvu?

Smlouvu mám do dubna. Takže jen na jednu sezonu.

Ve Spartaku si strávil tři roky. Na co a na koho budeš nejraději vzpomínat?

V Pelhřimově jsem pořádně poznal seniorský hokej, takže určitě na to budu rád vzpomínat. A na koho budu nejraději vzpomínat? Nedá se jednotlivě říkat jména. Parta v Pelhřimově byla vždy dobrá. Ale asi na duo Macas – Melda (Martin Tecl – Martin Meloun, pozn. autora) nikdo nemá. Ale jak říkám, parta byla super.

Galati

Město se nachází ve východní části země, navíc je hlavním městem stejnojmenné župy. Velikostí patří k sedmému největšímu městu v Rumunsku, čítá 350 tisíc obyvatel. Jako přístavní město zde najdeme letiště, dopravní a železniční křižovatku a samozřejmě lodní dopravu. Do Bukureště, hlavního města Rumunska, to bude mít Adam Rašner pouhých 151 kilometrů.

HCM Galati

Hokejový klub byl ve městě založen v roce 1950. Oficiální název soutěže je Rumunská liga ledního hokeje. Domovský stánek Galati nese název Patinoaru Artificiali de Galati a celkem pojme 5 000 návštěvníků. Klub vyznává červenou a modrou barvu.

Tomáš Bečka