HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
18.07.2013 | Tomáš Bečka | A-tým

Aleš Totter již v Pelhřimově působit nebude


Od začátku července probíhal na pelhřimovském zimním stadionu kemp pod vedením Aleše Tottera. Zhruba desítka hráčů neodolala přípravě na ledové ploše a již se pilně připravovala na další sezonu. Mezi hokejisty nechyběli ani synové slavných reprezentantů. Například Adam Musil, potomek Františka Musila, či bratři Klímové, synové bývalého útočníka Petra Klímy.

Máte za sebou další z řady tréninků. Kteří hráči se účastní tohoto soustředění? (rozhovor vznikal 10. července - pozn. autora)

Jsou tady dobří hráči, kteří mají zájem a chtějí na sobě pracovat. Není to oficiální kemp. Ti hráči se sami domluví a trénují zde. Třeba Adam Musil jede na soustředění kanadské sedmnáctky, někdy od 24. července, takže se chce připravit. Kluci Petra Klímy zase mají možnost působit v Helsinkách. Jdou tam na zkoušku, tak se tady také připravují. A pak jsou zde hráči, které jsem trénoval nebo které jsem měl v různých výběrech a chtějí se zlepšovat. Takže tady pracujeme týden či čtrnáct dní, dle toho, jak hráči chtějí.

Na které dovednosti je trénink zaměřen?

Hlavní je se připravit na sezonu. Samozřejmě se také pracuje na individuálních schopnostech. Máme tady více útočníků, takže pracujeme na střelbě a na dorážkách. A samozřejmě také na bruslení a technice. Ale chceme, aby byli připravení na hokej v sezoně. Netrénuje se ale v oddílech. Ovšem snažíme se o to, abychom jim neznechutili hokej hned v červenci nebo na začátku sezony, kdy má každý chuť. Nebereme to tak, že tady budeme stále drilovat. Příští týden se přidají i starší hráči, takže si myslím, že kemp ještě získá na kvalitě.

Co vše zahrnují tréninky v tomto kempu?

Ráno, když pominu jiné aktivity, které se týkají tréninku, tak začnou patnáctiminutovou dynamickou rozcvičkou, což zahrnuje žebřík a různá cvičení. Pak mají šedesát minut na ledě a hned poté mají šedesát minut suché přípravy, kterou se snažíme zaměřit na rychlost, sílu a obratnost. Dále následuje druhá fáze. Zase začíná patnácti minutovou rozcvičkou, poté přijde na řadu trénink na ledě. Myslím si, že nemá cenu praktikovat více jak tři fáze za den. Takže po ledě se jde na šedesát minut minut do bazénu, což je plavání nebo regenerační linky. Příští týden zde máme i starší hráče, kteří chtějí být i se svými rodinami, tudíž ten program bude nahuštěnější. Hráči vyjdou ze zimáku okolo půl druhé odpoledne. Před tím budou mít tři fáze. A pak mohou být se svými rodinami. Někteří jsou profesionální hráči, u kterých je zbytečné, aby na zimáku trávili celý den.

Minulý rok jste přišel do Spartaku s vizí něco změnit, aby se dostavily lepší výsledky. Jak hodnotíte s odstupem času svoje angažmá v Pelhřimově?

Přišel jsem pomoci svému kamarádovi ze střední školy a myslím si, že u mládeže můžeme vidět velké zlepšení. Ohledně toho, jak se začalo trénovat, jak k tomu začali přistupovat rodiče i samotní hráči. Je zde potenciál, že Pelhřimov bude dodávat hráče do Jihlavy či do Havlíčkova Brodu. I když Havlíčkův Brod jde po špatné cestě. Mládež v Brodě hodně klesla, což mě mrzí. Ale pro Jihlavu a pro lepší oddíly to bude fungovat. U áčka si myslím, že musí dojít ke dvěma věcem. Za prvé - k radikální změně kádru. Myslím si, že pět šest hráčů už v týmu nemá být, prostě zdržují. Musí dojít k výměně jádra týmu, jinak se to nezmění. A samozřejmě druhá věc je ta, že každý rok se v Pelhřimově bojuje o peníze. Kdyby tady nebyli tři čtyři jednotlivci, kteří by hokej nepodpořili, tak by se tady hokej asi nehrál. Je to otázka financí a otázka změny kádru. Protože tým jede svým způsobem ve svých kolejích a pokud se nevymění pět šest hráčů, tak to nemůže nikdo změnit.

Jaká je nyní Vaše budoucnost?

V Českých Budějovicích již mám podepsaný profesionální kontrakt. Budu trénovat juniorku Českých Budějovic, se kterou jsem absolvoval i letní přípravu. Celý červen jsem se věnoval týmu. Do 20. července jsem tady v Pelhřimově a od 22. července jdu s týmem juniorky na led. Už je naplánovaná i příprava. Mrzí mě, že z Českých Budějovic odchází extraliga mužů. Ale co se týče zázemí a jiných věcí, tak s tím jsem spokojen. V Budějovicích je moje současnost i budoucnost. Tady v Pelhřimově využívám ledu, který je zde brzy. V tomto termínu, to znamená od 5 – 20. července, jsem zde po několikáté a vždy jsem veice spokojen.

foto: www.tatranskivlci.eu

Tomáš Bečka