HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
04.08.2015 | Tomáš Bečka | A-tým

Nabídku jsem zvažoval, přiznal Martin Meloun


Po roce stráveném v Chotěboři se na lavičku Ledních Medvědů opět vrací jedna z legend pelhřimovského klubu Martin Meloun. Dvaačtyřicetiletý trenér byl už přítomen i na prvním týmovém tréninku mezi mantinely ledové plochy, ale celé cvičení sledoval netradičně jen z hlediště v roli diváka a trénink tak vedl Jan Dvořák.

První tréninky na ledě bývají vždy specifické. Nebývají tak fyzicky náročné, jelikož si hokejisté zkoušejí nová vybavení a po letní dřině si zvykají na nové pohyby po ledovém hřišti. „ Někteří hráči jsou na ledě poprvé, někteří si už zabruslili. Jde o to, aby se seznámili s pukem, s ledem a s výstrojí,“ popisuje staronový lodivod pelhřimovského celku.

Lední Medvědi trénovali v červených a bílých dresech, ovšem i tak se daly odhadnout jednotlivé útoky. Po celou dobu tréninku spolu například nastupovala trojice Kubát – Bezděk – Plachý. Ale Meloun odmítá jakékoli složení nových útoků. „Útoky zatím nejsou nijak poskládané, na to se zaměříme až později,“ uvádí bývalý defenzivní štít.

Na ledě bruslilo dohromady dvacet hráčů. Tři brankáři, pět obránců a dvanáct útočníků. Ovšem co se týče počtu beků, je tento údaj poněkud zavádějící. Pouze pět čistokrevných obránců se totiž zúčastnilo úvodního tréninku – Rašner, Jelínek, Kůrka, Adam a Dominik Kasalý. Ale jak prozrazuje generální manažer Aleš Kučera, zadní řady čekají ještě změny. „Chceme přivézt ještě dva beky. Nyní je tady Adam Rašner a Jakub Kůrka. Pavel Srdínko je po operaci kolena, takže ten zasáhne do hry až v září. Přišel i Adam Pommtlo a i když je to útočník, zkusí hrát v obraně. Beky tedy ještě musíme doladit“ zhodnotil situaci kolem obránců jednatel klubu.

Zatímco obrana dělá vedení klubu každoročně velké starosti, ofenziva se zdá být znovu velice silná. „Charles Baldwin a Marek Hadrava jsou zatím na zkoušce v Třebíči, ale i tak je útok předimenzovaný,“ pokračuje Kučera. „Ti kluci, co zde jsou, se o místo musejí poprat. A co se týče gólmanů, tak Honza Čekal odletí na měsíční stáž do Ameriky, takže asi bude chytat brankář Černý, ale to záleží na rozhodnutí trenéra,“ doplnil manažer klubu.

Martin Meloun se po jedné sezoně opět vrací na místo činu. V dresu Pelhřimova nastoupil celkem ke sto dvaceti dvěma utkání v základní části, přičemž další tři starty nasbíral v play-off. Během čtyř sezon dokázal sedmnáctkrát rozvlnit síť za zády soupeřova gólmana a na dalších čtyřiatřicet gólů přihrál. Před tímto ročníkem odtrénoval v Pelhřimově tři a půl sezony. Loňský rok ale zažil dvě trenérské premiéry. Poprvé trénoval v jiném klubu a v jiné lize. Ujmul se Lvů z Chotěboře, kteří nastupují v Krajské lize pardubického kraje. Ti se nakonec neprobojovali do první osmičky zajišťující play-off, a tak nakonec obsadili sedmé místo v boji o Pohár Vladimíra Martince.

„Přeci jen Chotěboř hraje krajskou ligu. Člověk tam dojíždí dvakrát týdně a bere to jako odpočinek od práce, když se jde postavit na led,“ vypráví Meloun a pokračuje: „Úroveň krajské soutěže a druhé ligy se nedá srovnat, kvalita je úplně někde jinde.“

Minulou sezonu se u Medvědů prostřídalo kvarteto trenérů. Těsně před startem sezony odešel Augustin Žák, načež po něm přebral místo Tibor Janás. Po hodonínském matadorovi převzal kormidlo Jakub Kloz, avšak ani on nezůstal v Pelhřimově na další časový úsek. Čtvrtým trenérem se tak na přelomu října a listopadu stal Ivan Padělek. Po této divoké sezoně by tak mělo na trenérském postu dojít k ustálení pozic. „S Alešem se známe od malička, takže mi volal, jestli by byla nějaká možnost opět trénovat v Pelhřimově, a tak jsme se určitým způsobem domluvili. Mám hodně práce, takže se tady moc objevovat nebudu, ale jsme domluvení, že od září už budu k dispozici,“ nastiňuje Meloun svou situaci u týmu Ledních Medvědů.

A přestože má Meloun na Pelhřimov silné vazby, nad nabídkou postu hlavního trenéra váhal. „Samozřejmě, že jsem tuto nabídku zvažoval, a to kvůli pracovním povinnostem. Nemám prostě čas,“ krčí rameny.

Poslední nevyřešenou otázkou tak zůstávají asistenti trenéra. I tu Meloun rozklíčoval. „Asistenty budou pan Kučera a Jirka Kubát.“. A jaké budou cíle tohoto mužstva? „To je zatím předčasný dotaz, na to v tuto chvíli nedokážu odpovědět.“

Tomáš Bečka