HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
09.08.2015 | Tomáš Bečka | A-tým

Na Pelhřimov jsem slyšel jen samou chválu, říká Martin Černý


Zcela novou tváří v týmu Ledních Medvědů je Martin Černý. Jednadvacetiletý gólman strávil mládežnická léta v dresu PZ Kladno a minulý rok si poprvé vyzkoušel druhou ligu v dresu Řisut. Na doporučení bývalého gólmana Ledních Medvědů Daniela Brabce však tento sympatický brankář prožije další štaci své hokejové kariéry na Vysočině. Pro tento ročník zakotvil v Pelhřimově a je připraven odvádět ty nejlepší výkony.

Martine, vítej v Pelhřimově. Prozradíš, jak probíhaly námluvy s klubem?

Námluvy probíhaly tak, že už minulý rok jsem přemýšlel o tom, že to zde zkusím. Ale kvůli škole, jelikož jsem Pražák, a protože jsem byl v mládeži na Kladně, jsem nakonec skončil v Řisutech. A od Dana Brabce, který zde před dvěma roky chytal, jsem na Pelhřimov slyšel jen samou chválu. Tudíž když jsem to chtěl zkusit někde jinde než v Řisutech, chtěl jsem vyzkoušet zdejší tým.

Jakou formou zde tedy budeš působit?

Hostování. Mládež jsem strávil na Kladně, ale stále jsem hráč Hvězdy Praha a stále jí patřím, takže budu mít hostování z Prahy.

Už jsi si v Pelhřimově zvykl na kabinu a nové spoluhráče?

Určitě. Kluci jsou super a v pohodě. Ale ještě si zvykám trochu sám na sebe, abych se s tím naučil trochu zacházet. (usměje se).

Znal jste někoho z mužstva před svým příchodem?

Přiznám se, že ne. Někoho jsem už viděl minulý týden, když jsme měli dobrovolné tréninky, což ještě nebyl oficiální začátek. Ale většinou jsme se seznamovali až tady.

Mluvil s tebou už někdo, například co se týče starších hráčů, a radil, jak to zde chodí?

Zatím ne. Jsou za námi jen tři tréninky, takže kluci si spíše zvykají na led, o což se snažím i já.

Už víš, jaká bude tvoje role v týmu?

Vůbec netuším. Předpokládám, že se uvidí až po přípravných zápasech. Nastupovat samozřejmě bude ten, kdo bude chytat nejlépe.

Toto bude tvoje druhé angažmá ve třetí nejvyšší soutěži. Můžeš už za takto krátkou dobu, co jsi v Pelhřimově, porovnat Lední Medvědy a Řisuty, kde jsi loni působil?

Těžko říci. Zatím ale nemám dostatek zkušeností, abych mohl něco porovnávat, protože to jsou jen dva roky. Ovšem tady se mi zatím moc líbí. A otevřeně můžu říci, že kdo z nás bude chytat lépe v přípravě, ten pak dostane šanci. Žádný zásadní rozdíl ale mezi těmito dvěma kluby není.

Proti Pelhřimovu jsi minulý ročník odchytal jeden zápas. Jak se hrálo proti Medvědům?

Byl to těžký soupeř. Co si z toho zápasu pamatuji, tak nás k ničemu moc nepustili. A my jsme většinu času, zhruba šedesát procent hry, strávili obranou. Takže v bráně určitě nuda nebyla (směje se).

Prozradíš, jaká byla tvoje letní příprava?

Už asi tři roky mám svého trenéra, trénuji s panem Brabcem. Celou přípravu vymýšlel on. Zaměřovali jsme se na to, co brankáři potřebují. Abych byl dostatečně rychlý, pracovali jsme na reflexech, dále jsem ladili nějaké technické věci a rovnováhu.

Trénoval jsi individuálně nebo jsi měl k sobě parťáka?

Trénoval jsem i s Danem (Brabcem). Trénoval jsem pětkrát v týdnu a dva z toho jsem byl s Danem. On hrál zbytek času ještě inline, proto jsme byli jen část týdne pohromadě.

Pelhřimovským fanouškům asi nejsi příliš známý. Jak by jsi se herně popsal?

Dobrá otázka (směje se a dlouze přemýšlí). Přiznám se, že od malička chodím rychleji a více na zem, než abych jednotlivé situace řešil ve stoje. Snažím se své chytání tlačit do co nejvyšší rychlosti, protože se přiznám, že na dnešní hokejovou dobu jsem docela prcek. Takže se musím do všech pozic stihnout přesunout a vše dobruslit.

Od kolika let hraješ hokej?

Od sedmi.

Kdo tě přivedl k tomuto sportu?

To je tak půl na půl. Rodiče a veřejné bruslení. Jednou jsem šel jako malý s rodiči na veřejné bruslení na led Hvězdy Praha a tam byl plakát k náboru hokejistů. A já jsem se pro to nadchnul. Přál jsem si to zkusit a rodiče mě v tom podpořili. Takže za to vděčím těmto dvěma faktorům.

Začínal jsi rovnou jako gólman?

První rok jsem byl hráč, protože takto jsme byli všichni. A když byla první možnost jít do brány, tak jsem to chtěl zkusit. A možná mi trochu pomohlo i hokejové klišé. Jelikož jsem nebyl zázračný útočník, takže to mi do brány určitě pomohlo.

Kdo je tvým hokejovým vzorem?

Postupem času jsem došel k tomu, že nejlepší je skloubit více stylů dohromady. Takže bych jmenoval Henrika Lundqvist a Pekka Rinne.

Jaké jsou tvoje letošní cíle v Pelhřimově?

Chtěl bych podávat co nejlepší výkony a oplácet důvěru, kterou jsem dostal nebo kterou dostanu.

A na závěr, jaké máš mety do budoucna?

Bylo by super se soutěžně dostat do vyšší ligy. Ale ten krátkodobý cíl je co nejlepší výsledek letos v Pelhřimově.

foto: archiv Martina Černého

Tomáš Bečka