HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
30.03.2020 | Deník, Kamil Vaněk | A-tým

Peníze za finále chybí, schodek v rozpočtu ale není zásadní


Byla to nejen sportovní prohra. Neuskutečněné finále jihočeské Krajské ligy proti Soběslavi má zásadní dopad i na finanční kondici pelhřimovského hokejového klubu.

„V lednu a v únoru, kdy nám rostla návštěvnost zápasů, byl pro nás příjem ze vstupného už zásadní. V tuhle chvíli je zřejmé, že sezóna pro nás skončí v mínusu,“ přiznal Lukáš Siříště, který se spolu s Filipem Kasalým stará o finance pelhřimovského áčka.

Malér to není fatální. Schodek v hospodaření nebude až tak výrazný. Jedná se o tisíce, maximálně desetitisíce. „Máme závazky směrem k dopravci i k městu, kterým musíme a chceme dostát. Hledáme cesty, jak to udělat,“ vysvětlil.

Příjem ze vstupného ve finálovém zápase byl pro finanční zdar sezóny prostě zásadní. Čekala se návštěva hodně přes tisíc diváků. „Zájem o utkání byl obrovský. Navíc měl přijet jako host utkání Karlos Vémola a i on byl lákadlem pro lidi. Klidně mohlo přijít diváků patnáct set, což by naší sezónu z finančního hlediska dostalo na nulu,“ vysvětlil Siříště.

Pokud by Pelhřimov následně pokračoval zápasy kvalifikace o 2. ligu, počítalo se alespoň s minimální ziskem, který posloužil jako finanční polštář pro další sezónu.

Pelhřimovští hokejisté měli v pokladně průvan hlavně v úvodu sezóny. Tím, že skončila skupina lidí, která zabezpečovala financování hokeje v předešlých letech, začínalo se v mnoha směrech od začátku. „Museli jsme nakoupit kompletní výstroje pro hráče a dresy. To byly pro nás největší položky, na které padla většina peněz od sponzorů,“ zmínil velké výdaje.

Navíc v podzimních zápasech rostl počet lidí v hledišti poměrně pomalu. Vstupné nebylo až tak zásadním příjmem. „V tu chvíli nám zabezpečovalo deset patnáct procent rozpočtu,“ odhaduje Lukáš Siříště. Proto muselo dojít na utahování výdajových kohoutů a potlačení osobních potřeb. „Hráči nedostávali odměny. Všichni hráli zadarmo, ze společných peněz jsme platili jen hokejky,“ nastínil finanční poměry. Hráči v tom ale nebyli v tom sami. „Lidé, kteří byli u vstupů a nebo ti, co pomáhali zabezpečovat občerstvení pro diváky, pracovali téměř zadarmo. Jednalo se o naše známé, rodinné příslušníky,“ vysvětlil.

I proto hokej v Pelhřimově neskončí. Příští sezóna ale bude opět problematická, z hlediska financování možná klíčová. Klubu sice odpadnou výdaje na dresy a výstroje, na druhé straně příjmy od sponzorů budou zřejmě nižší. „S Filipem Kasalým jsme kolečko po sponzorech obešli, situaci známe. Na všechny teď doba dolehne, neumím si představit, že nám dají stejný objem peněz. Pokud nás ale sponzoři trochu podrží, další sezónu zvládneme,“ ví Lukáš Siříště.

Deník, Kamil Vaněk