HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
02.04.2008 | Kamil Vaněk - Deník | A-tým

Druholigový tým povede Ladislav Kolda


Dnes v pravé poledne se novým trenérem druholigového týmu stal Ladislav Kolda. Bývalý hráč především českobudějovického Motoru a sedmnáctinásobný reprezentant není ani na trenérském poli neznámou osobností. V minulosti působil Jindřichově Hradci, Písku, Chomutově, Rosicích, Žďáře nad Sázavou, Třebíči a v sezoně 2003/2004 asistoval Radku Ťoupalovi na lavičce extraligových Českých Budějovic. Následovala štace ve Hradci Králové. Pak dvakrát vytáhl Benátky do finále druholigového play off a letos zachránil nováčka Most v I. lize.

Ve výčtu vašich trenérských štací jsou hlavně angažmá v prvoligových klubech. Proč jste přijal nabídku druholigového Pelhřimova?

Je pravda, že po skončení hráčské kariéry jsem působil hlavně v I. lize. Pak jsem ale přijal nabídku Benátek nad Jizerou a udělal jsem si obrázek i o II. lize. Musím říci, že to není špatná soutěž. Před pár dny mi skončilo angažmá v Mostu a jedním z klubů, který mě oslovil, byl Pelhřimov. Na základě zkušeností z Benátek vím, že nejdu do špatné soutěže, navíc místní klub měl v minulé sezoně až na zápasy play off dobré výsledky. Také to není z Českých Budějovic, kde bydlím, daleko. Proto to byla zajímavá nabídka. V neposlední řadě musím říci, že klub má dobrou vizi. Je tu snaha navázat na loňskou sezonu a minimálně ji zopakovat. I to je pro mě lákadlem, motivací.

Po práci s profesionály ale povedete tým složený z poloprofesionálů, z hráčů, kteří normálně chodí do práce. Nebojíte se toho?

Nebojím se, protože jsem se s podobnou věcí setkal i v Benátkách. V době, kdy jsem tam přišel, tak jen dva nebo tři hráči měli smlouvu na plný úvazek, ostatní chodili normálně do práce nebo studovali. Jistě čeká mě určitá změna, ale ta bude v tom, že se tréninky posunou na večerní hodiny. Také letní příprava nebude tak intenzivní, dvě fáze denně jako v první lize si dovolit nemůžeme. Všechno je ale o hráčích a jejich chuti pracovat. Na trenérovi je zase, aby našel ideální cestu, která povede k maximální výkonnosti.

Jste už v této chvíli schopen říci, kde pelhřimovský tým tlačí bota a kde jsou naopak jeho přednosti?

Tady musím říci pravdu, že jsem tak důkladně Pelhřimov nepozoroval. Druhou ligu jsem spíš sledoval komplexně. Myslím si ale, že odpovídat na tuto otázku je hodně brzy. Tým budeme teprve dobudovávat, čeká nás letní příprava, pak přípravné zápasy. Teprve potom se ukáží přednosti a nedostatky.

Přesto si jednu podobnou otázku neodpustím. Každý trenér má oblíbené hráče, na kterých rád staví. Vznesete směrem k vedení klubu nějaké požadavky ohledně případného příchodu takových hráčů?

Rozhodně to nebude tak, že si ukáži a tak to bude. Jsem pro diskusi. Budeme se bavit o jednotlivých hráčích, ať už o těch, co tu působili v minulé sezoně nebo nových. Vše ale chci stavět do roviny diskuse, vyslechnout si názory lidí z vedení a v neposlední řadě se budou muset zohlednit finanční možnosti klubu.

Kamil Vaněk - Deník