HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
31.03.2011 | Jiří Rada | A-tým

Písek a Chrudim se vracejí do druhé ligy, Vajgar zůstává


Pro někoho trochu překvapivě skončila letošní baráž o první ligu, ve které se utkala Chrudim, Písek, Šumperk, Most a Jindřichův Hradec o dvě postupová místa, která znamenala účast v nadcházejícím ročníku naší druhé nejvyšší soutěže. Černým koněm baráže se stal bezesporu druholigový Most, který nejprve řešil zdravotní problémy v kádru, ale poté se dokázal vyšplhat až na druhou příčku barážové tabulky, přičemž nejvyšší pozici si vybojoval taktéž letos druholigový Šumperk.

Pro začátek je nutno říci, že druholigové týmy měly před barážovými zápasy mírně navrh, neboť své soutěžní zápasy, oproti nejhorším prvoligovým týmům, hrály až do poslední chvíle před baráží. Písek s Chrudimí tak měli před baráží měsíc volna a každý hokejový fanoušek dobře ví, že žádný trénink zápas nenahradí.

IHC Komterm Písek

Písečtí hokejisté vstupovali do baráže s jasným cílem, který zněl zachránit pro město první ligu. Hned v prvním zápase se Komterm střetl s Chrudimí a dokázal vybojovat dva body za výhru v nájezdech, ale to bylo na dlouhou dobu vše, co dokázal. Poté přišla série tří proher v řadě, kterou ukončila až výhra 6:3 právě nad Chrudimí. Následovali další dva zápasy, ale ani ty nedopadli pro Písek dobře a bylo jasné, že se první liga v Písku hrát nebude. Závěrečná bilance tedy nevypadá vůbec dobře. Z osmi zápasů pouhých pět bodů a poslední místo v pětičlenné skupině.

HC Chrudim

Ani Chrudim nesplnila očekávání. Tým využívající hráče extraligových Pardubic měl již v průběhu sezony ekonomické problémy a baráže se nedokázal vyhnout. Chrudimští kohouti bojovali až do poslední chvíle, ale verdikt zněl jasně: příští sezonu pouze druhá liga. Z osmi zápasů dokázali vybojovat pouze osm bodů, což na záchranu nemohlo stačit a po třech letech strávených v první lize se opět vracejí do druhé ligy. Jestli ji ovšem budou hrát, nedokáže zatím nikdo říci. Klub řeší nemalé finanční problémy a jak to tak vypadá, ani dotace od města nebudou dostačující.

KLH Vajgar Jindřichův Hradec

Hradec se stal bez větších problémů vítězem druholigové skupiny Střed a hodně se mluvilo právě i o možné účasti v první lize. Rozehřátý Vajgar si dokázal v baráži hned dvakrát poradit s píseckým Komtermem a situace se vyvíjela velice slibně. Ovšem postup by byl spíše příjemným překvapením, které se nekonalo. Ovšem sezona skončila pro Hradec pozitivně a my se opět můžeme těšit na nervy drásající zápasy s tímto oblíbeným soupeřem.

HC Most

Most se stal bezesporu černým koněm baráže, přičemž do prvních bojů o postup naskočil až v rozehraném čtvrtém kole, neboť tým zasáhly příušnice, které zase rychle ustoupily a Most mohl začít svoji spanilou jízdu o první ligu, kterou naposledy hrál v sezoně 2008/2009. Z osmi zápasů dokázali severočeši vybojovat šestnáct bodů, které stačily na druhou příčku tabulky a tudíž mohou slavit vytoužený postup do naší druhé nejvyšší soutěže.

Salith Šumperk

Jednoznačně největší favorit celé baráže, který na domácím ledě ani jednou neprohrál. Šumperský dres v letošní sezoně oblékalo hned několik kvalitních a zkušených hokejistů, neboť cíl v podobě první ligy byl jasně daný. V brankovišti se stabilně pohyboval Tomáš Štůrala, jenž má bohaté zkušenosti z extraligového Zlína. Dres šumperských draků také oblékal po přestupu z Nového Jíčína Daniel Vrdlovec, kterého si jistě pelhřimovští fanoušci pamatují z jeho působení právě v Pelhřimově. Z osmi zápasů dokázali šumperští hokejisté získat neuvěřitelných 20 bodů, což znamená ztrátu pouhých čtyř bodů a jasný vítěz baráže o první ligu.

Jiří Rada