HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
28.09.2010 | Jiří Rada, Jan Wirkner | A-tým

Pelhřimov se vrátil od Vajgaru s plným počtem bodů

Hokejisté z Pelhřimova odjeli do nedalekého Jindřichova Hradce s jasným cíle. Získat alespoň nějaký bod, přičemž dokázali vybojovat rovnou všechny tři. Spartak se nejprve dostal do dvoubrankového vedení, ale domácí dokázali vyrovnat. Poté se již pelhřimovská obrana uzavřela a úřadoval útok. Přesnou střelou vrátil vedení hostům Votápek a výhru pojistil Tecl a Rašner.

Jindřichův Hradec

28.09.2010
18:00
2:5
(1:2, 1:1, 0:2)
Pelhřimov
Branky a nahrávky: 18. Mashanov (Dolina), 27. Mařík - 5. Plachý (Hrbatý), 13. Jelínek (Rohačík, Havel), 27. Votápek (Dostál, Posmyk), 56. Tecl (Hrbatý, Plachý), 57. Rašner (Plachý). Rozhodčí: Würtherle - Frodl, Špůr. Vyloučení: 5:8, navíc Plch (PEL) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 452. Průběh utkání: .

JHR: Kubeš - Pospíchal, Chmel, Vinogradov, Tupý, Ištvánik, Maryška - Mazanec, Mařík, Dvořák - Schmidt (od 21. Sýbek), Bula, Skokan - Dolina, Maschanov, Repkin - Vild

PEL: Klestil - Posmyk, Roháčik, Plch, Šustr, Tecl, Plachý, Hrbatý, Havel, Suk, Dostál, Hadrava, Votápek, Jelínek, Kasalý, Barták, Zelený, Lazorišák, Rašner

Domácí získali šanci přesilové hry hned po 20 vteřinách hry, ale nevytvořili si jedinou kloudnou šanci. Naopak hostující Dostál se dral dopředu, ale situaci sám sobě hodně zkomplikoval a z akce nebylo nic. Z 5. minuty uběhla polovina a Tomáš Plachý se protáhl za hradecké zadáky a bekendovou ranou mezi betony poslal Spartak do vedení. O minutu později hrál Vajgar další přesilovku, tentokrát měl Klestil dostatek práce, ale pokusy Tupého nebo Skokana brankou neskončily. Vajgar v dalším průběhu promarnil další početní výhodu a ke slovu se dostal až na konci 11. minuty, kdy měl slušnou šanci Alexej Repkin, když jeho rána trefila Klestilovu lapačku. Na konci 12. minuty musel za katr Chmel a hosté Vajgaru ukázali, jak se má zacházet s početní výhodou. Michal Roháčik vystřelil od modré, Zdeněk Jelínek lehce změnil puku směr a hosté vedli 2:0. Na konci třetiny putovali za katr hned dva hráči hostů. Vajgar se tlačil dopředu, nenechal hostující obraně vydechnout, ale žádná z akcí Vajgaru neměla gólovou příchuť. Pět vteřin po návratu druhého z provinilců neobrali hosté Denise Maschanova o kotouč, který ruský centr umístil pod víko Klestilovy branky – 1:2.

Z druhého dějství uběhly rovné dvě minuty, když Aleš Skokan nezkrotil ve výtečné pozici skákavý kotouč. V této fázi hry se hrál hokej nahoru dolů a oba gólmani si nemohli stěžovat na nedostatek práce. V půlce 27. minuty dokázal Vajgar srovnat skóre. Martin Mařík byl nejblíže u odraženého puku, který umístil nad bezmocného Klestila. Remízový stav dlouho nevydržel. Uběhlo 22 vteřin, když se Petr Votápek rozjel po levém křídle a přesným golfákem do vinglu poslal hosty do vedení 3:2. Hosty třetí gól uklidnil a jejich výpady byly dosti nebezpečné. Tuto situaci domácí sem tam narušili, konkrétně Dolina nebo Maschanov. Asi největší šancí Spartaku v této fázi utkání byla pumelice Tomáše Plachého. Ve 37. minutě orazítkoval Lazorišák spojnici tyče s břevnem, o dvě minuty později si Kubeš uhájil svou pravou tyčku při počínání agilního Tomáše Plachého. Dvě vteřiny před druhou sirénou se mohl trefit Rašner, ale jeho chvíle měla teprve přijít.

Po půlminutě třetí třetiny motal hostující obraně hlavu jejich bývalý spoluhráč Martin Mařík, ale více vzruchu bylo k vidění před brankou domácího Tomáše Kubeše. Ve 43. minutě puk poskakoval hradeckým brankovištěm, ale Kubeš spolu s Jakubem Dolinou udrželi černý nesmysl mimo branku. Ve 46. minutě fauloval Dolinu Hadrava, ale tato početní výhoda snad ani nestojí za zmínku. O tři minuty později mohl potrestat Chmelovo zaváhání Tecl, který nad Kubešem nevyzrál. V téže minutě chtěl nový hradecký kapitán Marek Dvořák tečovat Mazancovu střílenou přihrávku, ale Klestil skryl kotouč do své výstroje. Před brankářem Pelhřimova bylo živo i v 52. minutě, ale Skokan s Tupým puk do brány nedostrkali. Asi nejblíže k vyrovnání byli domácí v půlce 54. minuty, ale Aleše Skokana jeho pověstná koncovka zklamala. Do konce třetí třetiny zbývalo necelých pět minut, kdy rychlou pohlednou kombinaci prvního útoku dokonal Martin Tecl a vzal domácím šanci na body. Ta se Vajgaru definitivně vzdálila o necelé dvě minuty později, kdy Adam Rašner prolétl statickou obranou Vajgaru a s přehledem přidal pátý pelhřimovský gól. V poslední minutě potvrdil rozpoložení domácích Denis Maschanov, který minul odkrytou polovinu brány Spartaku.

Pelhřimov domácí hokejisty nijak nepřestřílel, po většinu zápasu si byli oba týmy rovnocennými soupeři, ale rozdíl byl hlavně v tom, že Spartak své gólové šance proměnil, domácí nikoliv.

Ohlasy po utkání

Jaroslav Martínek (trenér Pelhřimova): Opět jsme si řekli, jak musíme hrát dozadu a je důležité, že ty branky opravdu nedostáváme. Všichni kluci šlapou dozadu a navíc se daří i v koncovce. Utkání to bylo opět bojovné a pro nás vydařené. Nesmírně důležité pro nás bylo ubráněné dvojnásobné oslabení, ve kterém jsme neinkasovali. Opravdu fungujeme jako tým a všichni zodpovědně bráníme, což je obrovský kus úspěchu.