HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
01.12.2010 | Tomáš Bečka, Jiří Rada, foto: Kamil Vaněk/Deník | A-tým

Spartak zakončil první polovinu základní části vítězně

Dohrávka 12. kola musela začít oproti plánovanému začátku v 18 hodin až o hodinu déle, ale diváci, kteří se nenechali časovým posunem způsobeným dopravními komplikacemi soupeře odradit, nemuseli litovat. Stav utkání otevřel již ve 4. minutě Hrbatý a posléze se Spartak dostal i do dvoubrankového vedení. O to ovšem přišli, ale v dalším průběhu zápasu si opět dokázali vedení pojistit. Díky kupícím se chybám v obraně domácích se však hosté vrátili do hry a tím i na rozdíl jediné branky. Tři body pro Pelhřimov tak potvrdil až v poslední minutě utkání skvěle hrající Kubát.

Pelhřimov

01.12.2010
18:00
6:4
(3:2, 2:0, 1:2)
Kutná Hora
Branky a nahrávky: 4. Hrbatý (Plachý, Rašner), 13. Roháčik (Suk), 17. Hadrava M. (Tecl), 27. Tecl (Rašner, Roháčik), 38. Kubát (Suk), 60. Kubát (Suk) - 14. Uhlíř (Muras), 19. Vylíčil (Křišťan), 47. Králíček (Beránek), 55. Křišťan (Kadlec). Rozhodčí: Pokorný - Zídek, Samuel. Vyloučení: 5:12, navíc Plachý (PEL) do konce utkání. Využití: 4:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 320. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 5:4, 6:4.

PEL: Klestil - Rašner, Plch, Roháčik, Šustr, Jelínek, Beneš - Tecl, Plachý, Hrbatý - Kubát, Hadrava M., Suk - Votápek, Barták, Dostál

KUT: Kalousek - Veselý, Kadlec, Janata, Nakládal, Fejgl, Procházka, Rejzek, Tvrdík, Beránek, Prachař, Křišťan, Muras, Králíček, Vylíčil, Kraučuk, Uhlíř

Hlavní trenér Spartaku Meloun se musel v dohrávce 12. kola obejít hned bez dvou hráčů základní sestavy. Ze zdravotních důvodů nenastoupil Havel. To obránce Fibikar zdravotní komplikace nemá, ale jelikož ve 12. kole ještě nastoupil za Žďár nad Sázavou, tak v dnešním utkání hrát nesměl.

Sršni přijeli na led Pelhřimova s cílem odčinit zářijový debakl 1:11. Ovšem hosté nezačali nejšťastněji. Po 109 sekundách hry dokázal Hrbatý využít dvojnásobnou přesilovku. Pelhřimov se prezentoval dobrým pohybem, z čehož pramenily další přestupky Středočechů. Ve 13. minutě si na modré čáře udělal místo Roháčik a přesnou střelou pod horní tyč zvýšil na 2:0.

Tím však střelecký účet třetiny nebyl zdaleka ukončen. V probíhající 14. minutě napřáhl na útočné modré čáře Muras a jeho jedovka zasáhla Klestila do masky. Rozhodčí nechal hru plynout a otřesený gólman neměl šanci zasáhnout proti Uhlířově dorážce do prázdné brány. Od této chvíle se na hrací ploše řádně přiostřilo a tempo zápasu se stupňovalo. Tři minuty před koncem první periody se podruhé v sezóně prosadil mladíček Hadrava, když baseballovým způsobem překonal Kalouska. V závěrečné minutě opět rozhodčí pustil několik zákroků na hraně a z následného protiútoku snížil Vylíčil na rozdíl jediné branky. Ve stejném čase se Plachý ostře ohradil proti výrokům hlavního rozhodčího utkání a za nesportovní chování musel předčasně do sprch, přičemž zbytek utkání strávil na lavičce svého týmu.

Ze začátku druhého dějství byli posláni za vrátka trestné lavice opět svěřenci trenéra Dvořáka. V klasické početní výhodě se prosadil kapitán Tecl. Pakliže by Roháčik využil slibnou šanci ve 28. minutě, když ujel obraně soupeře při vlastním oslabení, mohlo na světelné tabuli svítit tříbrankové vedení pro Spartak. Tento stav platil až po deseti minutách druhé třetiny. Suk pohlednou přihrávkou našel rozjetého Kubáta, kterému nečinilo problém zasunout puk za pravý beton Kalouska.

Úvod poslední třetiny se z pohledu hostí lišil v tom, že se nenechali vylučovat a naopak sami udeřili. Po sedmi odehraných minutách vystřelil z mezikruží Králíček. Klestil jeho střelu dokázal vytlačit ramenem nad sebe, avšak plachtící puk dopadl s přispěním jednoho z pelhřimovských obránců až za záda pelhřimovského brankáře. O rychlou odpověď se snažil Hadrava. Dostal se za záda všem hostujícím hráčům, ale jeho střela skončila na horní tyči. Křídlo druhé řady bylo však faulováno, a tak na řadu přišlo trestné střílení. Jeho bekhendový blafák však v síti neskončil.

V polovině třetí dvacetiminutovky si domácí opět zahráli dvojnásobnou přesilovku, kterou však nedokázali přetavit v šestý gól. Naopak kutnohorští hokejisté se přiblížili na dostřel po brance Krišťana. Tlak hostů sílil a výsledkem toho byl faul Roháčika, který rozhodčí ohodnotil trestným střílením. Specialista na tyto situace Klestil si svoji dobrou pověst z nájezdů udržel i po Vylíčilově pokusu. Drama, v podobě urputného snahy hostí vyrovnat a domácích udržet vedení, ukončil sedmadvacet sekund před třetí sirénou Kubát. Pelhřimov tak v dohrávce 12. kola udolal Kutnou Horu poměrem 6:4 a po první polovině soutěže se drží na skvělé páté příčce.

Ohlasy po utkání

Martin Meloun (trenér Pelhřimova): Dneska to byl takový divný zápas. Začalo se s hodinovým zpožděním a bylo to znát. Začátek byl hodně vlažný, ale naštěstí to pro nás dopadlo dobře. Určitě rozhodla naše vůle po vítězství, protože nás bylo málo a například i Michal Roháčik musel hrát s velkým sebezapřením, neboť ho také trápí viróza. Na konci první třetiny jsme navíc zbytečně přišli o Tomáše Plachého, který se nechal hodně lacině vyloučit. Pro mladé kluky je to určité sbírání zkušeností a nasávání atmosféry, ale zatím to zvládají v pohodě, takže můžeme být spokojeni.

Tomáš Bečka