HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
14.11.2010 | Jiří Rada, mk | A-tým

Šňůra venkovních zápasů bez bodů se natahuje

S cílem bodovat odjeli pelhřimovští hokejisté k utkání patnáctého kola do Žďáru nad Sázavou, ale to ještě nevěděli, že téměř celý zápas budou muset dotahovat. Domácí se již z kraje 3. minuty ujali vedení, ale ve druhé třetině dokázal na tuto branku odpovědět Tecl. O čtyři minuty později poslal Pelhřimov do vedení Kubát, ale to bylo naposledy, kdy Spartak vyhrával. Po zbytek utkání musel pouze dotahovat, ale na branku z 59. minuty z hole Bukáčka již svěřenci trenéra Martínka odpovědět nedokázali.

Žďár nad Sázavou

14.11.2010
17:30
5:4
(1:0, 1:2, 3:2)
Pelhřimov
Branky a nahrávky: 3. Sobotka M. (Smejkal), 36. Dobiáš (Kotlík, Kočan), 46. Dobiáš (Dítě), 52. Pleva (Bukáček), 59. Bukáček (Smejkal) - 28. Tecl (Hrbatý), 32. Havel (Lazorišák), 47. Havel (Roháčik), 56. Lazorišák (Roháčik). Vyloučení: 5:5 navíc Suk (PEL) 10 min OT. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 711. Střely na branku: 38:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:2, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4.

ZNS: Sláma - Souček, Koželuh, Smejkal, Pleva, Heřmanský, Sobotka R., Plachý J., Vránek, Sobotka M., Bukáček, Janda, Kunstmüller, Kotlík Štěpánek, Dobiáš, Kočan, Dvořák, Dítě

PEL: Kaiseršot - Rašner, Roháčik, Šustr, Jelínek, Beneš, Zítka - Tecl, Plachý T., Hrbatý - Kubát, Havel, Suk - Dostál, Votápek, Lazorišák - Hadrava M.

Jubilejní čtyřicáté derby začalo pěkně zostra. Ve dvacáté sekundě fauloval domácí Souček a tak hned na úvod dostal Spartak výhodu přesilové hry. Čtrnáct vteřin před jejím vypršením se však z výhody stala nevýhoda. Do útočného pásma se prodral Tomáš Smejkal, přičemž byl faulován, ale ke kotouči se dostal Martin Sobotka, který v oslabení otevřel skóre zápasu. Domácím fanouškům zatrnulo v osmé minutě, kdy zůstal puk ležet za Slámou asi 30cm před brankovou čárou. U volného kotouče se střetlo několik hokejek obou soupeřů, ale ten z nepřehledné situace nabral směr vedle branky.

Další příležitost k vyrovnání měli hosté v jedenácté minutě. Nejprve sice měl Kaiseršot problémy s nepříjemnou střelou domácího obránce od modré, ale vzápětí zahrozili hosté. Těsně před hokejkou Hrbatého, která už mířila puk do odkryté branky, stihl Sláma vymrštit svůj beton a vykopnout puk do bezpečí. V závěru úvodní třetiny předvedla parádní akci první formace. Martin Sobotka šikovně vykličkoval zpoza mantinelu a našel výborně postaveného Jiřího Plachého před pelhřimovskou brankou, ten zamířil do jejího pravého horního rohu, do protipohybu Kaiseršota, ale žďárský kapitán místo radosti z gólu jen sledoval, jak kotouč míjí branku těsně nad horní tyčkou. Po dvaceti minutách měli tedy domácí jednobrankový náskok, ale hra obou mužstev byla poměrně vyrovnaná.

Domácí hokejisté ve snaze předejít tradičně nepovedenému vstupu do druhé části hry, začali velmi aktivně a vypracovali si několik šancí. Jediné co z nich však vytěžili, bylo vyloučení po faulu na Štěpánka, který se dostával do přečíslení s Kunstmüllerem. Ovšem nabídnutou výhodu jednoho hráče navíc, nedokázali žďárští využít. To se naopak podařilo Pelhřimovu. V osmadvacáté minutě za hákování putoval na trestnou lavici Bukáček a po dvaceti třech sekundách potrestal toto provinění Martin Tecl. Stalo se tak poté, co domácí obránce za brankou sice vybojoval puk, ale ve chvíli, kdy jej chtěl vyhodit z pásma, stihl Jan Hrbatý ještě zasáhnout a přihrát mezi kruhy, odkud Tecl prostřelil Slámu a zařídil vyrovnání.

Diváci mohli vidět další využitou přesilovku v polovině zápasu. Volný Smejkal, jenž dostal přihrávku od modré, nevyzrál z kruhu na výborně chytajícího Kaiseršota. Ten se blýskl dalším parádním zákrokem o minutu později, když vystřihnul parádní semafor proti střele žďárského hráče. Tentokrát se potvrdilo otřepané nadáš - dostaneš, když dvě neproměněné šance Plamenů potrestal Marián Havel, který po přihrávce Oty Lazorišáka překonal Slámu a poslal Spartak poprvé do vedení. Po čtyřech minutách, ale bylo opět srovnáno. To předvedli parádní akci žďárští mladíci. Vše začal Jan Kočan, když vybojoval puk, který pak dobře nahrál Danu Kotlíkovi, ten na sebe šikovně natáhl dva pelhřimovské protihráče a mezi nimi poslal puk do tandemu, kde si najížděl Ugo Dobiáš a ten se z kruhu nemýlil. V posledních pěti minutách výrazně podržel domácí tým brankář Jiří Sláma, když musel dvakrát čelit tváří v tvář osamocenému pelhřimovskému útočníkovi. Nejprve se dobře postavil střele Tecla a o minutu později vychytal, žďárské obraně uniknuvšího, Tomáše Plachého. Po dvou třetinách nemělo derby vedoucí mužstvo a o všem měla rozhodnout až třetí část hry.

Do té vstoupili lépe domácí. Nejprve se dostali do slibného přečíslení tři na dva, ale Bukáček nezakončil přesně. V čtyřicáté šesté minutě však již Bouchalky vybouchly radostí. Postaral se o to opět Ugo Dobiáš, ale lví podíl měl na brance Jiří Dítě, který v rohu vybojoval kotouč a zamířil s ním za pelhřimovskou branku, ale těsně před tím, než za ní zajel, poslal puk před branku odkud jej Dobiáš procedil za Kaiseršotova záda. Radost domácích fanoušků však byla přesně po minutě zchlazena. Z vlastního obraného pásma se vydal středem hřiště do útoku Marián Havel. Domácí obrana si více všímala najíždějících křídel a trestuhodně se před ním rozestoupila, Havel se tak celkem bez odporu dostal až před Slámu, kterého si šikovně položil a zasunul podruhé puk do žďárské branky.

V padesáté minutě si na útočné modré vyšlápnul pelhřimovský Suk na Martina Sobotku a jeho atak sudí ohodnotil jako napadení. Pavel Suk s jeho názorem nesouhlasil, což projevil vůči rozhodčímu i verbálně a vykoledoval si ke dvěma minutám ještě „desítku“. Zápas se posouval do poslední desetiminutovky a přesilovka v tomto čase znamenala značnou naději pro domácí. Žďárští se během ní usadili v útočném pásmu, ale k vážnějšímu ohrožení branky Spartaku se dostali až v jejím závěru, když Miroslav Bukáček adresoval svoji přihrávku na modrou, kde čekal Martin Pleva, ten si sjel ke straně na levý kruh odkud střelou švihem přes bránícího hráče, trefil přesně levý horní roh pelhřimovské branky. Do konce třetí třetiny chybělo necelých devět minut a o jednu branku na tom byli lépe žďárské Plameny. Spartakovci věrni názvu svého klubu, se však nehodlali smířit z cestou zpět bez bodů a nesložili zbraně. Naopak aktivně se pouštěli do další stíhací jízdy za vyrovnáním.

Hattrickem to mohl zařídit Havel, který se po pravém křídle probojoval před domácího obránce, natlačil se před branku, ale poloodkrytou žďárskou svatyni netrefil. Sláma při tomto zákroku přišel o svoji masku a musel ještě nějakou dobu chytat bez ní, než rozhodčí přerušil hru. Domácí se pak dvakrát dostali do šance pojistit svůj náskok, ale Jakub Kaiseršot držel naděje hostů. Nejprve zneškodnil přečíslení Žďáru a o pár sekund později nechal vyniknout svoji hbitou lapačku proti tvrdé střele Dítěte. Neutuchající snahu po vyrovnání Pelhřimovští přeci jen úspěšně dokonali, když střelu Michala Roháčika vyrazil Sláma před sebe a nejblíže k puku měl Ota Lazorišák, který z dorážky kolem Slámova betonu zařídil další vyrovnání čtyři a půl minuty před třetí sirénou.

V padesáté sedmé minutě zasáhl Hrbatý protihráče vysokou hokejkou a nabídl domácím přesilovou hrou, získat zápas opět na svoji stranu. To sice Žďárští během dvouminutové výhody nedokázali, ale jen dvě sekundy po té co naskočil Hrbatý na led, propálil Kaiseršota prudkou a přesnou střelou Miroslav Bukáček, na kterou mu přihrál Tomáš Smejkal. Pojistku si mohli domácí zařídit minutu před koncem, ale přečíslení dva na jednoho opět zneškodnil Kaiseršot a držel tak naděje Spartaku až do posledních chvil. Po následném icingu domácích si pelhřimovský kouč Martínek vyžádal oddechový čas, nechal brankáře na střídačce a do boje vyslal šest hráčů. Žďárští však dokázali dostat kotouč až na polovinu soupeře, který se dopustil zakázaného uvolnění a Kaiseršot musel zpět do své klece. Posledních čtyřiadvacet sekund již Plameny nepustly Spartak do svého obranného pásma a těsné vítězství si ohlídali.

mk