HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
22.12.2010 | Jiří Rada, Tomáš Bečka | A-tým

Tradice pokračuje dál, Pelhřimov vydřel tři body

Poslední předvánoční utkání se hrálo s příchutí derby, na které přišlo bezmála pět stovek diváků, kteří se rozhodně nenudili. Do vedení se sice dostali hosté zásluhou jihlavského Mana, ale poté Roháčik dokázal využít přesilovou hru a ve třetí třetině poslal do vedení Spartak využitým únikem Kubát. Třetí branku Pelhřimova vstřelil po hrubé chybě Plamenů Dostál a zdálo se být hotovo. Jenomže hosté okamžitě snížili, ale i díky skvěle chytajícímu Dolejšovi nakonec těsný náskok ubránili a mohli se tak radovat z další třech bodů.

Pelhřimov

22.12.2010
18:00
3:2
(0:0,1:1, 2:1)
Žďár nad Sázavou
Branky a nahrávky: 34. Roháčik (Zelený), 52. Kubát (Šustr), 57. Dostál - 32. Man (Vítek), 57. Man (Pleva, Souček). Rozhodčí: P.Humpolíček - M.Černý, P.Kříž. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 486. Střely na branku: 26:38. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 2:1, 3:1, 3:2.

PEL: Dolejš - Rašner, Roháčik, Fibikar, Šustr, Jelínek, Beneš, Zelený - Tecl, Dostál, Hrbatý - Kubát, Havel, Suk - Barták, Votápek, Kasalý - Hadrava

ZNS: Babkovič - Souček, Koželuch, Smejkal, Pleva, Jan, Sobotka R., Vránek, Jícha, Sobotka M., Bukáček, Kunstmüller, Dítě, Šír, Štěpánek, Kotlík, Ježek, Vítek, Man, Dvořák

Do utkání nemohli nastoupit ze zdravotních důvodů útočník Plachý, ani obránce Plch, ale naopak kádr doplnil pelhřimovský odchovanec Filip Kasalý, jenž obléká dres extraligové juniorky jihlavské Dukly. Tímto zápasem si připsal svůj vůbec první start v mužské kategorii.

Žďár přijel na led Pelhřimova s cílem zlomit prokletí venkovních zápasů se Spartakem, avšak v první třetině to na přerušení černé série, jenž trvá už od 1. listopadu 2006, nevypadalo. V první vážnější šanci utkání se ocitl Dostál, ale jeho střelu golfovým úderem brankař Babkovič vytěsnil mimo tři tyče. Následně Kubát, po přiťuknutí od Havla, najížděl zprava na žďárského gólmana, ale pouze nechal vyniknout jeho lapačku.

Od 7. minuty začali pomalu přebírat otěže zápasu hosté, ovšem skvělý pelhřimovský brankař Dolejš nedovolil soupeři skórovat. Největší šanci měli hosté v závěru třetiny, když se duo Bukáček, Ježek řítilo na jediného obránce. Druhý jmenovaný po pasu Bukáčka zvolil prudkou střelu těsně nad ledem, nýbrž Dolejš se bleskurychle přesunul ke své pravé tyčce a zneškodnil šanci žďárského mužstva.

Do druhé třetiny nemohl vinou zdravotních potíží nastoupit Rašner, kterého v sestavě nahradil Beneš. Oba týmy vstoupily do druhé části vlažněji, ale jak čas plynul, tak se obě mužstva dostávala do tempa. Nejprve ve 29. minutě při přesilové hře Dostál objel bránu, k puku se dostal Hrbatý, ale před poloprázdnou klecí se mu nepodařilo procpat touš do sítě. A poté se diváci na stadionu dočkali prvního gólu. Postaral se o něj hostující Man a překonal tak doposud bezchybného Dolejše.

V polovině druhé periody se pelhřimovským naskytla příležitost zahrát si dvouminutovou přesilovku pět na tři, kterou bezmála po minutě zužitkoval svojí ranou od modré čáry Roháčik. Domácí vstřelená branka evidentně povzbudila, což dokazovaly i střely Suka a Kasalého. Jejich rány orazítkovaly pouze tyč Babkovičovy branky. Nic vážnějšího se na ledě do druhé sirény nepřihodilo a oba týmy šly do kabin za vyrovnaného stavu.

Po čtyřech minutách třetí třetiny se zjevil ve slibné šanci Man, ale s jeho střelou z mezikruží si Dolejš poradil. Žďárští hokejisté si vytvářeli tlak, zejména, když se na ledě ocital třetí pelhřimovský útok, ale obětavost a skvělý gólman v zádech dále trápili svěřence trenéra Kuchyni. V 52. minutě našel skvělým pasem obránce Šustr Kubáta a ten nekompromisní střelou pod horní tyč dokázal otočit skóre ve prospěch svého týmu.

Žďár se snažil o rychlé srovnání stavu, ale v pelhřimovském brankovišti se opět vyznamenával brankař Dolejš. Tři minuty před koncem třetí třetiny potrestal Dostál špatnou rozehrávku Plamenů a přesnou střelou taktéž pod horní tyč zvýšil náskok domácích na rozdíl dvou branek.

Netrvalo dlouho, konkrétně 16 sekund, a náskok Spartaku byl znovu pouze o jednu branku. Postaral se o to rychlou střelou z vrcholu levého kruhu svým druhým gólem v utkání jihlavský hráč ve službách Žďáru Man. Žďárští hokejisté se nevzdávali a minutu před koncem odvolali brankáře Babkoviče z brány, ovšem ani to nevedlo ke kýženému vyrovnání. Pelhřimov se tedy v posledním zápase letošního roku dočkal tříbodové výhry nad odvěkým rivalem ze Žďáru nad Sázavou a prodloužil tak úspěšnou sérii s tímto soupeřem na domácím ledě.

Tomáš Bečka