HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
14.11.2012 | Tomáš Bečka | A-tým

Skvělý Čekal + střelecký den prvního útoku = tři body

Souboj mezi čtvrtým a pátým celkem rozhodly dva faktory. Bezchybný gólman Čekal, jenž nestačil na jedinou ze třiceti střel, a první útok. Ten měl prsty ve všech pěti gólech. Domácím vyšla úvodní třetina, ve které se svěřencům trenéra Melouna podařily vsítit dvě branky. Prostřední část nenabídla díky vyrovnanému boji žádnou trefu. Naopak hned čtyři góly padly v periodě poslední. Rovnou třikrát lovil puk ze sítě nymburský gólman Matoušek. Po divokém výsledku v Hodoníně si tak Pelhřimovští připisují další tři body do velmi vyrovnané tabulky.

Pelhřimov

14.11.2012
18:00
5:1
(2:0, 0:0, 3:1)
Nymburk
Branky a nahrávky: 9. Plachý (Jelínek), 11. Tecl (Hrbatý, Adam), 42. Hrbatý (Plachý), 51. Plachý (Hrbatý), 54. Tecl (Plachý, Hrbatý) - 44. Martinec Vyloučení: 6:4 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0 Rozhodčí: Pokorný - Polák, Klouda Diváci: 248 Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1

PEL: Čekal - Jelínek, Tobola, Veselý, Adam, Beneš, Pecen - Tecl, Plachý, Hrbatý - Kubát, Bezděk, Martin Hadrava - Filip Kasalý, Votápek, Marek Hadrava

NYM: Matoušek - Cicvárek, Velechovský, Trégl, Šimek, Dvořák, Bílek, Vlach, Drda, Martinec, Sem, Stehlík, Malinský, Štěpán, Šefl, Jonáš, Šimek

Hned první akce zápasu ukázala, komu dnes bude patřit zápas 14. kola. Plachý probruslil do útočného pásma, přihrál mezi kruhy Teclovi, kterého prozatím vychytal gólman Matoušek. Ve velké příležitosti se zjevil v 6. minutě Bezděk, který se při hře čtyři na čtyři octnul tváří v tvář strážci hostující svatyně. Pelhřimovský forvard mířil na lapačku, jenže Matoušek jeho úmysl vystihl.

První vážnější situaci musel Čekal řešit v 8. minutě. Jonáš se prodral až před gólmana Spartaku, který si s pokusem hostujícího útočníka poradil. Na druhé straně mohl otevřít skóre zápasu Hrbatý, který se dostal ke střele z pravého kruhu poté, co Tecl výborně uzmul puk nymburské obraně. Jenže jihlavský odchovanec mířil jen doprostřed brány.

Za nedlouho si však pelhřimovští příznivci mohli poprvé zakřičet gól. V deváté minutě předvedl Plachý skvělou sólojízdu středem nymburské obrany, kterou zakončil povedeným blafákem. Netrvalo dlouho a Spartak vedl již o dvě trefy. K Teclovi se dostal odražený puk, jenž domácí kapitán nekompromisně napálil do středočeské branky.

Jenže nebýt skvěle chytajícího Čekala, dvoubrankový rozdíl by se rázem rozplynul. Mladý gólman nejprve zlikvidoval dva pokusy agilního Jonáše a následně zničil únik Dvořáka. Slibnou šanci si připravil i Martin Hadrava. Ale jeho vyjetí zpoza branky si Matoušek pohlídal.

Sedmatřicetiletý Dvořák si nepřišel na Čekala ani na začátku druhé třetiny, když souboj muž proti muži ovládl domácí gólman. V polovině dvacetiminutovky si díky přesilovým hrám vytvořil Spartak velký tlak. Leč šance zůstaly nevyužity. Nejprve marně bušil na nymburskou klec Bezděk. Poté nevyužil největší šanci prostřední části Tobola. Plachý vypálil z pravé strany na gólmana Matouška, který pravým betonem vykopl puk přesně do jízdy Tobolovi, který z vrcholku kruhů přestřelil prázdnou bránu.

Tři minuty před druhou sirénou se stala nepříjemnost Kubátovi. Šestatřicetiletý útočník inkasoval úder vysokou holí, po které utrpěl tržnou ránu v obličeji. Čtyřminutová přesilovka se přenesla do třetí třetiny, kde ji domácí zužitkovali. Hrbatý vystřelil z pravého kruhu přes obránce a puk prošel Matouškovi pod betony.

Ve 44. minutě bylo nařízeno trestné střílení po faulu Votápka na Martince, jenž jako jediný střelec z hostující střídačky překonal Čekala. Zdramatizování zápasu ale odmítl Plachý. Z pravé strany vystřelil na Matouška, jemuž prošel puk pod výstrojí.

Definitivní tečku za střeleckým večerem první lajny udělal domácí kapitán. Plachý rozjel pohlednou akci, na které se podílel každý člen elitní formace, přičemž Tecl stál na konci celého útoku.

Šanci na zkorigování skóre měl dvě minuty před koncem Šimek. Dle sudího byl nymburský hráč faulován Bezděkem v situaci, kdy byl sám před Čekalem v gólové situaci, tudíž hlavní sudí zkřížil ruce. Ale Čekal si nenechal pokazit povedený večer a Šimka efektivně vychytal.

Pelhřimov si tedy připsal veledůležité tři body. Šesté Moravské Budějovice zaostávající jen bod za Spartakem totiž vydřel vítězství nad Chotěboří. Tento zápas byl navíc derniérou trenéra Ivana Padělka na lavičce Spartaku. Padělek se bude již věnovat naplno jen pelhřimovské mládeži.

Ohlasy po utkání

Martin Meloun (hlavní trenér Spartaku Pelhřimov):Utkání bych hodnotil kladně, konečně jsme doma odehráli zápas podle našich představ, jak ve hře dozadu, tak ve hře dopředu. Podržel nás výborným výkonem Čekal. Chtěli jsme hru zjednodušit a nevymýšlet kraviny, což se nám dařilo. Byl to takový hurá hokej, Nymburk má v sestavě mladé kluky, kteří to hrají jednoduše a někdy to sice vypadalo dost kostrbatě, ale naštěstí to pro nás dobře dopadlo.

Pavel Bičiště (hlavní trenér NED Hockey Nymburk):První třetinu jsme prohráli 2:0, i když jsme v ní měli několik šancí. Neproměnili jsme je, ale stále čekalo čtyřicet minut do konce utkání. Druhá třetina byla z našeho pohledu dobrá. Chtěli jsme hrát dobře zezadu a čekat na nějaké šance, které jsme nakonec měli, ale znovu neproměnili. Přesilovky, jenž jsme si také zahrály, nás trápí. Nejsme schopni udržet se na puku, zavézt ho, i když to trénujeme. O těch tréninkách to v podstatě jde, ale není u toho takovýto odpor. Ve třetí třetině, kdy jsme chtěli dát kontaktní gól, propadl puk Matouškovi za stavu 3:0. Pak následovaly naše samostatné nájezdy. Měly jsme dva, ale ten druhý v závěru za stavu 5:1 nic neřešil. I přesto tam nějaké šance byly, i přesilovky, ale prostě jsme v tom jaloví. Je potřeba se v tom zase zdokonalit. Vymlouvat se na malý počet hráčů, protože jsme tady neměli mladé kluky z Boleslavi, to nechci. A také chyběli zkušení hráči, jako například Přemek Sedlák. Nějaké vymlouvání nechci, ale určitě jsou velice platní do kabiny a na střídačku. Myslím si, že herní projev by byl také jiný. Soupeř zaslouženě vyhrál.

Tomáš Bečka