HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
12.01.2013 | Tomáš Bečka, Pavel Blažek | A-tým

Derby jako na houpačce rozhodl v prodloužení Kunstmüller

Začátek druholigového derby vyšlo lépe domácím hokejistům. Po sedmi minutách totiž vedli již 2:0. Během patnácté minuty ale Žďár smazal dvoubrankové manko. Leč Spartak nesložil zbraně a dále útočil. Ve 24. minutě dostal domácí podruhé do vedení Hrbatý. Jenže Plameny opět srovnaly. Potřetí se do vedení prokousali Melounovi svěřenci v polovině zápasu. Třetí třetina patřila hostům, kteří si mocně šli pro vyrovnání. Kýžený cíl se jim podařil až na konci 57. minuty. V prodloužení pak rozhodl o bodu navíc pro Sobotkův celek Kunstmüller.

Pelhřimov

12.01.2013
18:00
4:5 pr.
(2:2, 2:1, 0:1 - 0:1)
Žďár nad Sázavou
Branky a nahrávky: 1. Suk (Plachý), 7. Bezděk (Martin Hadrava), 24. Hrbatý (Plachý, Adam), 31. Plachý - 15. Ježek (Man, Kotlík), 15. Kunstmüller (Březina), 30. Kaňka (Vítek), 57. Plachý (Staněk, Střecha), 63. Kunstmuller (Střecha) Vyloučení: 6+7 Využití: 0:1 V oslabení: 1:0 Diváci: 443 Rozhodčí: Pokorný - Klouda, Polák Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:5

PEL: Kůdela - Adam, Beneš, Jelínek, Veselý, Podlipnik, Suk - Tecl, Plachý, Hrbatý - Kubát, Bezděk, Martin Hadrava - Marek Hadrava, Filip Kasalý, Votápek

ZNS: Opršal (7. Sláma) - Jan, Kolda, Pleva, Střecha, Staněk, Slavík, Plachý, Kaňka, Vítek, Kunstmuller, Březina, Dítě, Ježek, Kotlík, Man, Kočan, Šír

Do zápasu nastoupil Spartak s očekávanými změnami v sestavě. Do brány se postavil Kůdela a v obraně naskočil Podlipnik. Hned v úvodu sobotního střetnutí domácí vlétli na svého soupeře a na úvodní trefu se čekalo pouhých 32 vteřin, Suk nahodil od modré puk na bránu a Opršál se právem červenal. Hosté se snažili odpovědět, domácí obrana ale byla pozorná. Spartak se poté tlačil za druhým gólem, při přesilové hře si domácí vytvořili tlak v útočném pásmu, ale žádná šance počítadlem skóre nepohnula. V 6.minutě přihrával Hrbatý do tutovky Plachému, který ale trefil pouze tyč žďárské branky. Domácí byli při chuti a na další branku si diváci počkali do 8.minuty, Bezděk ujížděl na Opršála, který první střelu vyrazil, na dorážku ale nedosáhl. Pro Opršála to byl poslední moment v tomto zápase, neboť hosté po druhém inkasovaném gólu vystřídali brankáře, do brány Plamenů se postavil Sláma. Za další minutu se hostům nabídla možnost vrátit se do zápasu díky přesilové hře, krátce i dvojnásobné. Plameny zasypali Kůdelu sprškou střel, pelhřimovský gólman byl ale bezchybný. Hra se poté vyrovnala, až přišla pro Spartak nešťastná 15.minuta. Nejprve využil zmatků v obraně Spartaku Ježek, který pohotovou dorážkou snížil stav utkání. Za dalších 34 vteřin přišel únik Kunstmüllera, který střelou mezi Kůdelovy betony vyrovnal. Ve zbytku úvodní dvacetiminutovky se hra odehrávala převážně ve středním pásmu, všechny náznaky šancí oba brankáři bez problémů vyřešily.

Začátek druhé třetiny patřil Plamenům, kteří díky přesilové hře mohly dokonat obrat v zápase, ale byli to domácí, jmenovitě Plachý, kdo se mohl v oslabení dostat opět do vedení. Ve 24.minutě předvedl první útok povedenou souhru, Plachý našel přesnou přihrávku Hrbatého, který zblízka neměl problém dostat puk za Slámova záda. O minutu později hrál Spartak přesilovou hru a mohl znovu odskočit na dvoubrankový rozdíl, Tecl ale zblízka minul hostující branku. Hosté se poté tlačili za vyrovnáním, Kaňku v dobré příležitosti vychytal Kůdela. Ve 28.minutě hráli hosté přesilovou hru, kterou se jim povedlo krátce před návratem domácích do plného počtu využít. Běžela 30.minuta, hosté si vytvořili před brankou Spartaku tlak, který vyústil Kaňkovou střelou do odkryté klece. Další přesilovka hostí přišla záhy, tentokrát ale udeřilo na druhé straně. Nepřesnou rozehrávku zachytil Plachý, ujel hostujícím obráncům a dobře umístěnou střelou vrátil domácím jednobrankový náskok. Zbytek přesilovky strávily Plameny v útočném pásmu Spartaku, Kůdela ale domácí mužstvo podržel. Zejména ve 34.minutě bylo strážci domácí svatyně horko, když vleže za pomoci betonů a obránce Adama kryl stoprocentní šance Plachého. Následující minuty přinesly tlak domácího celku, ve 38.minutě ujížděl Votápek sám na Slámu, byl však faulován a domácí měli v závěru druhé třetiny možnost hrát přesilovou hru, během níž si ale svěřenci trenérské dvojice Meloun-Totter žádnou větší šanci nevytvořili.

Úvod třetí třetiny patřil především hostům, kteří se snažili vyrovnat stav utkání, veškeré jejich akce ale končily v Kůdelově výstroji. Poté se hra vyrovnala, ve 44.minutě kombinace Votápka s Hrbatým gólové ovoce nepřinesla, krátce a to byl v akci Kůdela, když pohotovým zákrokem napravil svojí předchozí chybu v rozehrávce. Ve 49.minutě domácí obraně prchl Vítek, byl Veselým faulován a sudí nařídil trestné střílení. Vítek zkoušel překonat domácího brankáře blafákem, který ale Kůdela pokryl. V 50.minutě hráli domácí přesilovou hru, hrozili ale hosté, Ježek vystihl špatnou rozehrávku a ujížděl směrem k pelhřimovské bráně, na Kůdelu si ale nepřišel. Postupně převzal otěže utkání hostující tým, který se stále více tlačil za vyrovnáním. Plameny se dočkaly v 57.minutě, nepřesnosti v domácí obraně potrestal dorážkou zblízka Plachý. Vyrovnávací branka hosty ještě více nabudila, stále více se tlačili do obranné třetiny Spartaku, žádná z jejich akcí ale rozhodující branku nepřinesla. V poslední minutě základní hrací doby hosté znásobili tlak díky přesilové hře, nerozhodný výsledek po šedesáti minutách se ale domácím podařilo ubránit.

Prodloužení začal aktivněji Žďár, který měl výhodu jednoho muže v poli navíc, největší šanci ale napálil Vítek do připraveného Kůdely. Hosté pokračovali v tlaku z konce třetí třetiny a byli za svou aktivitu odměněni, v 63.minutě ukončil další zmatky v pelhřimovské obraně bekhendovým blafákem Kunstmüller, který tedy zajistil Plamenům bonusový bod navíc, Spartak na domácím ledě podlehl Žďáru nad Sázavou 4:5 po prodloužení.

Ohlasy po utkání

Martin Meloun (hlavní trenér Spartaku Pelhřimov): Úvod zápasu se nám povedl, dali jsme dva góly, pak jsme, bohužel, umožnili soupeři vyrovnání. Konečný výsledek mě mrzí, ale je asi spravedlivý, předvedený hokej tomu odpovídal. Celkově to bylo vyrovnané utkání se šťastnějším koncem pro Žďár. Ještě je před námi dost zápasů a třeba to dnešnímu soupeři vrátíme, pokud na sebe narazíme v play-off.

Martin Sobotka (hlavní trenér SKLH Žďár nad Sázavou): Už před zápasem jsem říkal, že derby je vždy padesát na padesát. Myslím si, že remíza je dnes pro obě strany zasloužená. Nám přálo trochu štěstí v prodloužení, kdy jsme ujeli dva na jednoho a vstřelili vítězný gól. Za dva body jsem strašně rád, protože dnes před zápasem bych byl i za jeden bod rád, jelikož síla pelhřimovského manšaftu, hlavně dopředu, je obrovská. Jsem rád, že se nám vcelku podařil eliminovat jejich útok. Pár chybiček tam ale z naší strany samozřejmě bylo. Nevyšel nám úvod zápasu, kdy jsme v sedmé minutě prohrávali 0:2. Ale čest tohoto manšaftu, který má obrovskou vůli. Už jen když jsme prohrávali 0:2 a vyrovnali jsme na 2:2. Dále z 2:3 na 3:3 a ze 3:4 na 4:4. Takže se dá říci, že celý zápas jsme prohrávali, ale ke konci se k nám přiklonilo i štěstíčko. I díky vůli, se kterou jsme šli za vyrovnání po celý zápas.

Pavel Blažek