HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
14.09.2013 | Jiří Rada, Tomáš Bečka | A-tým

Medvědi na úvod ztratili bod po prohře v prodloužení

Pelhřimovští hokejisté nevstoupili do úvodního utkání druholigové skupiny Západ nejpřesvědčivěji a již od 6. minuty museli dotahovat manko, které dokonce v polovině první periody bylo již dvojité. Jenomže ještě před pvní sirénou se mezi střelce zapsal Petr Votápek a na kraji prostřední části vyrovnal Plachý. Domácí poslal do vedení Tecl a Medvědi tak dokázali otočit vývoj zápasu. Ale Bílina nesložila zbraně a bojovala až do konce. Podařilo se jí vyrovnat a dokonce i čtyřicet vteřin před koncem utkání opět vyrovnat a šlo se do prodloužení, kde se šťastně trefil Macholda a rozhodl tak o vítězství Draků z Bíliny v poměr 5:4.

Pelhřimov

14.09.2013
18:00
4:5 pr.
(1:2, 1:0, 2:2 - 0:1)
Bílina

Branky a nahrávky: 18. Votápek (Vylíčil), 27. Plachý (Hadrava Marek), 41. Tecl, 48. Hadrava Martin – 5. Salač, 10. Šrámek (Kunrt), 43. Kýhos (Salač), 60. Havlůj, 64. Macholda (Dostál). Rozhodčí: Kopeček - Zídek, Kotlík. Vyloučení: 6:2 navíc Mečiar (PEL) 5+OK, Pavlík (PEL) 5+OK, Hartman 5+5+OK. Využití: 0:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 320. Průběh utkání: 0:1, 0:2, 1:2, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:4, 4:5.



PEL:

Jíra (Peschout) – Mečiar, Pavlík, Jelínek A., Adam, Beneš, Veselý, Žuček, Kasalý, Jelínek Z. – Tecl, Hadrava Marek, Plachý, Kubát, Bezděk, Hadrava Martin, Votápek, Vylíčil, Pelán

BIL:

Horák (Melichar) – Kolář, Dostál, Kunrt, Polák, Havlůj, Pozděna, Kasal, Jirkovský, Přeučil, Machulda, Hrubant, Novák, Hartman, Šrámek, Hrdlička, Salač, Kýhos, Böhm, Malec, Průša

Lední Medvědi nastupovali do utkání bez své obvyklé jedničky Jana Čekala, který si den před utkáním poranil nohu. Místo mezi třemi tyčemi tedy zastoupil Jan Jíra, který sledoval, jak si ze začátku utkání jeho spoluhráči vytvářeli šance. První vážnější možnost měl Petr Veselý, jehož střela od modré čáry škrtla o horní tyč Horákovy brány.

První branku sezony viděli pelhřimovští fanoušci již v 6. minutě. Bohužel pro ně však skončil puk v domácí kleci. Domácí obrana nedokázala vyhodit ve vlastním oslabení puk z obranného pásma, čehož využil Salač a tváří v tvář proti Jírovi uspěl. Pelhřimovští se často dostávali do zakončení, ovšem leckdy zapomínali i na zadní vrátka, která nechávala často otevřená. Jimi proklouzl v osmé minutě Hrubant, leč Jíra jeho střelu na lapačku pokryl.

Na bekhend v 10. mintutě z levé strany však gólman Medvědů už nezareagoval. Šrámek se protlačil podél bránícího hráče až do zakončení a nadvakrát procpal puk mezi betony domácího gólmana. Vzápětí mohlo zkorigovat stav zápasu duo Tecl - Plachý. Kapitán Ledních Medvědů ale netrefil letícího kotouč. Domácím se ale přeci jen podařilo do konce třetiny snížit na rozdíl jediné branky. Hbitý Petr Votápek přebral u pravého mantinelu puk, se kterým postupoval až před Horáka, jemuž poslal touš přesně nad pravý beton, a na pelhřimovském stadionu tak vybuchla první vlna euforie.

Druhou třetinu načal domácí celek opětně aktivitou. Nejprve se připomněl znovu třetí útok, který se dokázal dostávat do zajímavých situací. Po gólu volala i akce ze 26. minuty, kdy kotouč putoval po ose Votápek – Vylíčil až na Pavla Pelána. Ten však nasměroval kotouč jen do tyčky. Poté se však k odraženému puku dostal znovu Vylíčil, jenže jeho rána z mezikruží mířila nad branku Draků z Bíliny.

Z tlaku domácích nakonec vypramenil srovnávací gól na 2:2. Plachý vyhrál v útočné třetině buly na Pavlíka, jenž rovnou nahodil puk na bílinského gólmana, který neudržel jeho střelu ve výstroj, čímž se opět dostal k puku Tomáš Plachý a ležícímu brankářovi nedal střelou pod horní tyč žádnou šanci.

Vrátit vedení zpět na stranu Bíliny mohl Hruban společně s Machuldu, ovšem jejich počínání překazil rychlým zákrokem brankář Jíra. Na konci prostřední periody bylo Ledním Medvědům pořádně horko. Draci hráli přesilovou hru, přičemž domácí obránce Adam ztratil hokejku. Hosté tuto vylepšenou výhodu ale využít nedokázali. Při dalším oslabení domácího týmu to byl ale právě celek od řeky Bělé, který vystrašil hostující lavičku. Hned tři hokejisté v červeném se vydali na zteč proti jedinému obránci. K střele z mezikruží se nakonec probil Votápek, jenže jeho svižná střela švihem pouze rozezvonila horní tyč.

Celky vstupovaly na led před třetí dvacetiminutovkou za vyrovnaného stavu. Ten však vydržel jen čtyřiadvacet sekund po vhazování. Vůdce smečky Martin Tecl získal v rohu kluziště puk, se kterým vyjel před Horáka, jehož na poprvé bekhendovou střelou nepřekonal, ale z forhendu se již pelhřimovský matador nemýlil. Medvědi dokázali otočit stav utkání a celý zimní stadion byl na nohou. Ještě veseleji mohlo být po šanci Martina Hadravy. Jenže jeho samostatný únik lapil Horák svou lapačkou.

Ve 43. minutě bylo však znovu srovnáno. Jíra neudržel nahození Salače, které se snažil rybičkou posunout mimo dosah Kýhose. Jenže tato snaha byla marná a mladý forvard stihl v pádu zasunout touš do nekryté klece. O tři minuty později pak přišla domácí družina o obránce Mečiara, jenž vyfasoval trest do konce utkání za úder do oblasti hlavy a krku.

Zápas jako na houpačce pokračoval a diváci byli ve varu. Stadion se otřásal v základech zejména poté, co se domácí dostali znovu do vedení zásluhou Martina Hadravy. Agilní forvard se podruhé v utkání objevil v samostatném úniku, tentokráte však v oslabení. Nejprve předvedl kličku do bekhednu, kdy chtěl gólmanovi procpat puk mezi nohami, ovšem bílinský strážce svatyně včas sklapl své betony. Člen druhé formace si ale uzmul kotouč zpět na hůl a střelou nad vyrážečku zařídil svému týmu vedení.

Šance se střídaly na obou stranách a s přibývajícím časem se začalo na ledě přiostřovat. Vše vyvrcholilo pěstním střetem Pavlíka a Hartmana, po kterém odešli oba borci do sprch. Čas neustále ubíhal a už se zdálo, že si Pelhřimov odbyde v nových dresech pod novým názvem vítěznou premiéru. Jenže proti tomu byl Havlůj, který čtyřicet šest sekund před závěrečnou sirénou vyrovnal na 4:4.

Šlo se tedy do prodloužení. To bylo ukončeno po třech minutách a čtyřiceti osmi sekundách, když Dostálovo nahození tečoval Machulda. Premiéra v jednadvacátém ročníku druhé ligy se domácím hokejistům příliš nevydařila, jelikož tři body byly v tomto utkání již na dosah. Nakonec si Melounův celek připisuje do tabulky pouze jeden bod.

Ohlasy po utkání

Martin Meloun (hlavní trenér Ledních Medvědů Pelhřimov): Dnešní zápas se mi nehodnotí dobře. Začali jsme špatně, když jsme hned z úvodu prohrávali 0:2. Pak jsme to otočili, měli jsme nějaké šance a kdybychom za stavu 3:2 dali na 4:2, tak by to vypadalo jinak. Bohužel se tak nestalo. Pak jsme dostali hloupý gól na konci a navíc v naší přesilovce. Dneska to hodnotím špatně, protože jsme si to zkazili naprosto sami.

Jiří Rada, Tomáš Bečka