HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
25.09.2013 | Tomáš Bečka | A-tým

Skvělý obrat vystřelil Medvědy na první místo


Ten, kdo dnes zavítal na pelhřimovský stadion, rozhodně nelitoval. Hokejisté obou stran předvedli velmi kvalitní hokej okořeněný góly, vypjatými situacemi a skvělými zákroky gólmanů. Lepší vstup do utkání měli hosté, když z prvních dvou přesilovek vytěžili dvě branky. Lední Medvědi však během minuty a půl dokázali na konci úvodní třetiny srovnat krok. V prostřední dvacetiminutovce se mezi střelce zapsal jediný hráč, a to Pelhřimovský Tomáš Plachý. Jak se později ukázalo, jednalo se o branku vítěznou, jelikož se Kozlové ve třetí části již neprosadili a naopak Medvědi přidali navrch další tři trefy. Pelhřimovští se navíc po této výhře vyšplhali díky zaváhání soupeřů na první příčku druholigové skupiny Západ.

Pelhřimov

25.09.2013
18:00
6:2
(2:2, 1:0, 3:0)
Kolín

Branky a nahrávky: 19. Plachý (Marek Hadrava), 20. Svoboda (Votápek, Vylíčil), 29. Plachý (Marek Hadrava), 54. Vylíčil (Svoboda), 58. Bezděk (Martin Hadrava), 59. Votápek (Vylíčil, Svoboda) – 3. Kadlec (Pácal), 11. Barták (Hanzl, Kadlec). Vyloučení: 6:7 + Adam (PEL) 10 min OT. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 420. Průběh utkání: 0:2, 6:2.



PEL:

Brabec - Mečiar, Jelínek, Adam, Veselý, Adam Jelínek, Beneš - Tecl, Plachý, Marek Hadrava - Kubát, Bezděk, Martin Hadrava - Vylíčil, Svoboda, Votápek

KOL:

Moravec - Barták, Pácal, Pýcha, Skokan, Chaloupka, Hanzl, Kadlec ml., Kadlec st., Čtvrtečka, Morkes, Šifta, Malý, Mejzr, Valášek, Semirád, Šafránek, jankovský, Ježek, Zumr, Kubát

Vstup do zápasu se domácím příliš nepovedl. Již po minutě a půl šel za katr pykat kvůli sekání Kubát. A lavici hanby opustil již po třiceti osmi sekundách. Pácal totiž napřáhl na modré čáře ke golfové střele, kterou Brabec vyrazil jen před sebe a zkušený forvard Kadlec doklepl kotouč do poloprázdné branky.

O osm minut později bylo pro domácí ještě hůře. Kolínu byla opět nabídnuta přesilová hra, kterou znovu nepohrdl. Pouhé dvě sekundy zbývaly do návratu Veselého, když Kozlové sehráli stejnou akci jako u prvního gólu a celá situace jako přes kopírák skončila druhým gólem v pelhřimovské síti. Pelhřimov tak potřetí v sezoně prohrával na začátku utkání 0:2.

Hosté se dostali po dvou vstřelených gólech rychle na koně, se kterým si klusali pro třetí branku. Pelhřimovské hokejisty ale držel ve hře pohotový gólman Brabec, jenž zneškodnil pokusy Kadlece či Mejzra. Postupem času si ale domácí začali připravovat slibné příležitosti. Svěží vítr přinesl do kolínské obrany třetí útok, jenž po celý zápas hýřil aktivitou. O snížení se ale postarala elitní formace. Marek Hadrava se spolu s Tomášem Plachým probil do úniku proti jedinému obránci, přičemž po dvou přihrávkách zakončoval zkušený forvard do prázdné brány.

Vstřelený gól zapůsobil na Melounovi svěřence jako živá voda. O několik málo sekund totiž Bezděk tvrdou střelou orazítkoval tyč Moravcovy brány. Závěrečný tlak domácího celku nakonec vypramenil ve vyrovnávací trefu. Votápek se za bránou zmocnil kotouče, který nezištně poslal na hůl Svobody, přičemž pelhřimovskému odchovanci nečinilo žádný problém poslat kotouč za bezmocného Moravce.

Do druhé třetiny se vcházelo za vyrovnaného stavu a žádný z týmu se nechtěl dopustit chyby, která by mohla přijít draho. Jediný brankový moment prostřední části se zrodil na konci 32. minuty. Marek Hadrava zajel s kotoučem do útočného pásma a přesným pasem přes šířku kluziště našel rozjetého Plachého, jehož první střela směřovala jen do masky kolínského strážce svatyně. Následná dorážka si však už cestu za brankovou střelu našla a Medvědům se podařilo otočit stav zápasu.

Lední Medvědi se snažili vstřelit čtvrtou branku, aby svému soupeři odskočili na rozdíl dvou branek a neopakovala se situace z prvního kola, kdy Bílina vyrovnala v posledních sekundách hry. Blízko do střelecké listiny měl v polovině třetiny Bezděk, ale brankář Moravec byl připraven. Růžky vystrkovali i hosté, kteří chtěli jít do kabin za vyrovnaného stavu. Leč žádná ze šancí se neujala, a tak šel Pelhřimov po druhé třetiny do kabin s vedením 3:2 v zádech.

Největší příležitost ve třetí periodě si Kolín připravil v polovině třetiny. Gólman Brabec byl již střelou mezi betony překonán, ovšem na brankové čáře ho pohotově nahradil obránce Beneš, který tak zabránil jistému gólu. V 52. minutě se domácímu celku naskytla příležitost přesilové hry pět na tři. Dvacet čtyři sekund ve dvojnásobné početní výhodě ale Melounův celek nezužitkoval. Nakonec však nemusel litovat. O dvě minuty později totiž nabral Svoboda kolem levého mantinelu rychlost, vystřelil na Moravce, avšak jeho střelu ještě stihl tečovat Vylíčil.

Důležitá branka pro domácí tým posunula Pelhřimov blíže třem bodům, jenže Kozlové se nechtěli vzdát bez boje. Jejich snažení ale definitivně utnul Libor Bezděk. Své bláznivé střídání začal střelou z mezikruží, která ještě nezamířila mezi tři tyče. Poté se jeho spoluhráči tlačili do dalších šancí až se ke kotouči opět dostal vysoký útočník a střelou pod horní tyč odrazil veškerý nápor hostů.

V posledních minutách hry se s příležitostmi na pelhřimovské straně roztrhl pytel. Minutu a půl před koncem závěrečné třetiny ujížděl sám na Moravce Svoboda. Mladý brankář si se střelou na vyrážečku poradil. Kolínský gólman ale přeci jen ještě jednou lovil puk ze své sítě. Krásnou akci na jeden dotek třetího útoku zakončil střelou bez přípravy Petr Votápek.

Po závěrečném hvizdu se spustila na stadionu vlna radosti, jelikož Pelhřimovští porazili nepříjemného soka. Navíc díky zaváhání Tábora a Milevska se Lední Medvědi posunuli do čela skupiny Západ. První místo bude pelhřimovský celek hájit již v sobotu, kdy k Bělé přijede Milevsko.

Ohlasy po utkání

Martin Meloun (Pelhřimov): Z dnešního zápasu převládají převážně kladné pocity. Ze začátku na nás soupeř vlétl a dostali jsme zase dvě rychlé branky. Nevím, čím to je, řešíme to mezi sebou, ale vždy nám tam ze začátku něco spadne. Tentokráte to byly kolínské přesilovky, které nám v úvodu utkání dělaly největší problémy. Mančaft to ale nepoložilo, znovu to kluci odmakali a chtěl bych pochválit všechny hráče, co byli na ledě. Prostě další vybojované utkání.

Tomáš Bečka