HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
16.11.2013 | Tomáš Bečka, Jiří Rada | A-tým

Trápení pokračuje. Rival uštědřil Medvědům těžký debakl

Další nepříjemnou ránu inkasovali Lední Medvědi v 15. kole na ledě krajského rivala ve Žďáře nad Sázavou. Dnešní výsledek 1:7 v neprospěch svěřenců trenéra Melouna je vyrovnání nejhoršího výsledku s Plameny z ročníku 2008/2009. V první třetině však nic nenasvědčovalo tomu, že po šedesáti minutách bude na světelné tabuli svítit rozdíl šesti branek. Skóre zápasu otevřeli domácí, když se v patnácté minutě trefil Kaňka. O minutu a půl pak navýšil Dítě, který do konce zápasu stihl zkompletovat hattrick. Tři minuty před závěrem seznamovací periody snížil za Medvědy Votápek, ovšem to bylo ze strany hostů vše. Ve druhé třetině přidal Sobotkův tým tři rychlé branky, které vyhnali Brabce z brankoviště. Do čtyřicáté minuty se domácí radovali ještě jednou, přičemž si Pelhřimovští prožili nejhorší třetinu v sezoně. V posledním dějství zvyšoval na konečných 7:1 Luboš Kunstmüller.

Žďár nad Sázavou

16.11.2013
18:00
7:1
(2:1, 4:0, 1:0)
Pelhřimov

Branky a nahrávky: 15. Kaňka (Krupka), 16. Dítě (Štěpánek), 22. Štěpánek (Dítě), 24. Dítě (Kunstmüller, Štěpánek), 25. Plachý J. (Vítek, Staněk), 33. Dítě (Štěpánek), 43. Kunstmüller (Štěpánek, Dítě) – 17. Votápek (Havel). Rozhodčí: Veinfurter – Potůček, Novák. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 634. Střely na branku: 32:24 (11:8, 11:8, 10:8). Průběh utkání: 2:0, 2:1, 7:1. Hráč zápasu: Jiří Dítě (ZNS), Jan Pavlík (PEL)



ZNS:

Sláma – Beneš Pe., Staněk, Pleva, Smejkal, Kolda, Vítek, Šír, Kunstmüller, Dítě, Hron, Kaňka, Štěpánek, Plachý J., Kotlík, Vítek, Man, Gregar, Krupka

PEL:

Brabec (25. Čekal) – Mečiar, Pavlík, Jelínek A., Adam, Beneš Pa., Žuček, Kasalý, Tecl, Plachý T., Hadrava Marek, Kubát, Hadrava Martin, Votápek, Svoboda, Brychta, Kopic, Jelínek Z., Štěpán, Havel

Pelhřimov přicestoval do Žďáru nad Sázavou s téměř kompletní sestavou, přičemž chyběl pouze Bezděk, jenž si plní pracovní povinnosti. Začátek utkání byl velice aktivní z obou stran a po několika seznamovacích střelách dal o sobě vědět Marek Hadrava, jenž na sebe navázal protihráče, kterého přinutil faulovat. Medvědi však početní výhodu nedokázali využít, ba naopak zpět se musel vracet na poslední chvíli Aleš Jelínek, jenž dokázal zastavit unikajícího Kunstmülleera. Pelhřimov se prezentoval aktivní hrou a měl více ze hry. Za zmínku stojí Votápkova střela do horního růžku, kterou však Sláma dokázal vytěsnit koncem své hole. Ale jak to tak bývá, branka přišla na druhé straně. Na začátku 15. minuty potrestal chybu v obraně Pelhřimova Kaňka, jenž se prosadil v přečíslení střelou po ledě k tyči bezmocného Brabce. Než se stačili hosté rozkoukat, přišel další tvrdý direkt. Další hrubou chybu v zadních řadách Medvědů potrestal Dítě a rázem se Plameny dostaly do dvoubrankového vedení. Odpovědět se však podařilo Votápkovi, jenž dopravil kotouč do odkryté klece po bojovném výkonu napadajícího Svobody. I v závěru třetiny byl Pelhřimov velice aktivní, ale vyrovnat se nepodařilo.

Ovšem co přišlo v druhé části hry, nečekal snad nikdo z přítomných na žďárských Bouchalkách. Během tří minut se domácí ujali vedení 5:1 a bylo po zápase. Nutno dodat, že se žďárští hráči na branky nenadřeli a spadlo jim tam téměř vše. Plameni tak názorně předvedli, jak je hokej jednoduchá hra jak důležitá je střelba s důrazem v předbrankovém prostoru, což bylo právě to, co Pelhřimovu celé utkání scházelo. Po páté brance Žďáru nad Sázavou přenechal Brabec své místo v brankovišti Čekalovi, jehož nečekala jednoduchá práce. Ve 33. minutě musel lovit kotouč ze své sítě poprvé a to poté, co se Dítě dokázal prosadit vleže z kruhu. I nadále jasně určovali tempo hry domácí a svůj náskok mohli ještě navýšit. Kotlík ujel s Manem, ale druhá jmenovaný přestřelil a tak se šlo do kabin za stavu 6:1 pro Plameny.

Třetí třetiny byla na branky nejchudší, ale opět se trefili domácí a to hned v jejím úvodu. Přesilovkovou trefou se prezentoval Kunstmüller. Posléze měli výhodu jednoho hráče v poli i Medvědi, ale paradoxně se musel ohánět Čekal, jenž znemožnil žďárského střelce obětavým tarzaním skokem. I v dalších minutách byl pod palbou pelhřimovský brankář, jenž si poradil s únikem Kaňky a poté i s dalším přečíslením soupeře. Zejména Staňkovu bombu od modré mířenou do tyčky bude Čekal slyšet asi ještě dlouho. Závěr utkání poznamenal tvrdý střet Dítěte s Pavlíkem, přičemž při hostujícím obránci stáli všichni svatí a naštěstí si z tohoto zákroku neodnesl žádné zranění. Následnou výzvu k bitce však Dítě nepřijal a raději se pelhřimovskému zadákovi klidil z cesty.

Pelhřimov tak zaznamenal již pátou porážku v řadě s hrůzostrašným skórem 7:26. Reparát mohou svěřenci trenérského dua Meloun – Dvořák složit za týden v sobotu, kdy na svém ledě přivítají tým Řisut a uzavřou tak první polovinu základní části.

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka (hlavní trenér SKLH Žďár nad Sázavou): Do dnešního zápasu jsme vstupovali se sérií čtyř vítězství, kterou jsme nechtěli porušit. Nastoupili jsme poněkud nervózně a klukům trochu přeskakovali puky. Pelhřimov hrál výborně, prvních deset minut na nás vlítli, výborně bruslili, kombinovali… My jsme pak dali první gól, což nás trochu uklidnilo, přidali jsme hned druhý, ale škoda, že jsme se nevyvarovali té chyby, kdy jsme hned soupeře pustili zpátky do hry. Zlom zápasu pak nastal během tří minut, kdy jsme utekli na 5:1 a soupeře to prakticky zlomilo. Protože už ten tým znám dlouho, tak jsem kluky od poloviny zápasu nabádal, aby nehráli laxně a držel jsem je při zemi, protože vím, že dokážeme i takovéhle zápasy zdramatizovat, a aby k tomu přistoupili zodpovědně. Hráči to dodrželi a poslední třetinu jsme odehráli v klidu a ještě jsme jeden gól přidali. Vytvořili jsme si tím dobrou pohodu a předpoklad do dalšího zápasu a doufám, že v Milevsku nastoupíme na této vítězné vlně, a že tu sérii ještě chvíli dokážeme protáhnout. (www.hokejzr.cz)

Martin Meloun (hlavní trenér Ledních Medvědů Pelhřimov): Zápas se hodnotí blbě, nezačali jsme špatně, přiznám se, že jsem čekal větší nápor domácích. Pak jsme dostali dva hloupé góly, sice jsme vzápětí snížili, ale přišel výpadek ve druhé třetině. Žďár potrestal každou naší chybu a bylo to velice špatné. Domácí měli větší chuť v zakončení a to dnes rozhodlo.

Tomáš Bečka, Jiří Rada