HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
23.11.2013 | Tomáš Bečka, Pavel Blažek | A-tým

Série proher přetržena! Řisuty si odvážejí sedm branek

Pět. Tolik čítá série proher Ledních Medvědů. Po sobotním vítězství nad Řisuty 7:3 je však tato nelichotivá bilance přetržena. Domácím se povedl úvod zápasu, ve kterém dvakrát skórovali a vytvořili si potřebný náskok, jenž byl ve druhé třetině podpořen dalšími dvěma brankami z hole Svobody a Tecla. Hosté se za celý zápas nedostali na dostřel, takže si Lední Medvědi v poslední periodě bez nervů dokráčeli pro důležité tři body.

Pelhřimov

23.11.2013
18:00
7:3
(2:0, 2:1, 3:2)
Řisuty

Branky a nahrávky: 2. Martin Hadrava (Kopic, Adam), 3. Vylíčil (Svoboda, Votápek), 33. Svoboda (Vylíčil), 38. Tecl (Plachý, Marek Hadrava), 44. Tecl, 58. Votápek (Vylíčil), 60. Vylíčil (Svoboda, Votápek) – 33. Kos (Redlich), 53. Náprstek (Vlček, Redlich), 60. Hruban (Landa, Kos). Rozhodčí: Horinek - Špringl, Tasch. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 320. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1, 5:2, 7:2, 7:3.



PEL:

Čekal – Mečiar, Pavlík, Aleš Jelínek, Adam, Beneš, Zdeněk Jelínek, Novotný, Kasalý, Žuček – Tecl, Plachý, Marek Hadrava, Kopic, Martin Hadrava, Votápek, Vylíčil, Havel, Svoboda, Štěpánek

RIS:

Schwamberger – Kašák, Slánský, Sedláček, Bílek, Tomáš, Jirouch, Voráček, Landa, Kos, Vlček, Náprstek, Kraus, Veber, Záleský, Hlusička, Hruban, Redlich, Vodička, Vyšín

Vstup do sobotního utkání měli Lední Medvědi více než povedený. V úvodní šanci sice Štěpánek neuspěl, v končící 2.minutě ale vyslal Adam přesný pas na Martina Hadravu, který si pohrál s Schwambergerem a blafákem otevřel skóre utkání. Neuběhla ani minuta, třetí pelhřimovský útok se nastěhoval před hostjící branku, ve vzniklé skrumáži se nejlépe orientoval Vylíčil, který neměl problém trefit odkrytou bránu hostujícího celku. To bylo poslední kapkou pro trenérský tým na lavičce Řisut, který okamžitě svolal time-out. Pelhřimovští poté měli další šance, ale bez kýženého efektu. Postupně se hra vyrovnávala, v polovině úvodní dvacetiminutovky musela Melounova družina přečkat 69 sekund ve dvojnásobném oslabení, domácí tým se bránil úspěšně. Ve 14.minutě přišla první vyložená šance Řisut, Záleský s Vyšínem ujížděli dva na jednoho pelhřimovského obránce, přičemž prvně jmenovaný řádně prověřil Čekalovu pozornost. V polovině 15.minuty předvedla pelhřimovská obrana fatální rozehrávku, okamžitě se před Čekalem sjelo několik hráčů hostujícího mužstva, Řisutům se ale nepodařilo přetavit nabídnuté šance v kontaktní branku. Zbytek první třetiny se odehrál ve vyrovnaném duchu, přičemž náznaky šancí měli domácí, kteří své střelecké pokusy posílali jen do dobře postaveného Schwambergera.

Také do druhé dvacetiminutovky vlétli lépe domácí, šance Plachého a Kopice ale další brankou v hostující síti neskončily. Brankové příležitosti na obou stranách nabídla přesilová hra Řisut v 25.minutě, nejprve Slánského pokus zastavila tyč Čekalovy svatyně, následně ujel hostující obraně Kopic, ani on nedokázal dopravit kotouč na místo určení. Podobně si počínal o pár minut později Votápek, ale vzrůstající tlak domácího celku se přece jen povedlo přetavit v další branku. Běžela 33.minuta, opět na ledě úřadoval třetí útok, jmenovitě Svoboda, který nadvakrát překonal strážce hostující klece. Odpověď Řisut ale na sebe nenechala dlouho čekat. Za 40 sekund po Svobodově úspěchu se k puku dostal Kos a při signalizovaném vyloučení ukončil závad před domácí brankou. Následující minuty přinesly velké šance na obou stranách, nejprve Vlček těsně netrefil odkrytou část domácí branky, následně Plachý neuspěl při úniku s blafákem proti hostujícímu gólmanovi. Podobným způsobem vzápětí na Schwambergerovi ztroskotal i Vylíčil. Domácí se ale dočkali čtvrtého úspěchu, ve 37.minutě našel ideálně zpoza branky Plachý Tecla, který prudkou střelou nedal Schwambergerovi šanci zasáhnout. Závěr druhé třetiny se nesl ve znamení pelhřimovského tlaku, ale další šance již zůstaly nevyužity, takže Lední Medvědi šli do šaten s tříbrankovým náskokem.

Třetí třetina zpočátku nabídla vyrovnanou hru, pak ale přišla 44.minuta, po přihrávce Marka Hadravy se před brankovištěm nejlépe orientoval Tecl a pohotově poslal puk za brankovou čáru. Pelhřimovští měli i nadále více ze hry, koncovka Ledních Medvědů ale byla tentokrát nepřesná. Hosté sice několikrát vystrčili růžky, domácí obrana s Čekalem ale jejich útočné snahy neutralizovala. Domácí brankář se měl co ohánět v 50.minutě, kdy nejprve čelil střele Bílka, následně si poradil i s nebezpečným Kašákovým pokusem. V 53.minutě nejprve mohl snížit aktivní Vlček, s dorážkou na branovišti ale neuspěl. Úspěšnější byl o chvíli později Náprstek, který přesně umistěnou střelou poslal puk za překvapeného Čekala. I nadále se snažili hosté zdramatizovat závěr utkání, jejich útočná snaha ale končila na hokejkách domácích obránců. V posledních okamžicích zápasu se ale otevřela stavidla útočné hře obou celků. V 58.minutě vypálil za modrou Votápek a nešťastný Schwamberger jen rozhodil rukama do prázdna. Třetí útok byl i nadále při chuti a 46 sekund před závěrečnou sirénou překonal hostujícího brankáře Vylíčil. Poslední slovo ale měli hosté, kteří 12 sekund před koncem zápasu korigovali konečný výsledek, Hruban se prosadil přes ležícího Čekala. Více se do šedesáti minut nevešlo, Lední Medvědi ukončili nepříjemnou sérii pěti porážek v řadě. když na domácím kluzišti porazili středočeské Řisuty v poměru 7:3. Navázat na tento úspěch může Pelhřimov jíž následující středu, kdy Lední Medvědi zajíždějí k dalšímu zápasu do Moravských Budějovic.

Ohlasy po utkání

Martin Meloun (hlavní trenér Ledních Medvědů Pelhřimov): Jsem rád, že jsme po dlouhé době vyhráli. Udělali jsme pro vítězství vše, byly tam sice nějaké chyby, ale kluci měli chuť a chtěli to dnes urvat. Určitě nám pomohly dva rychlé góly v úvodu zápasu. Poté jsme na chvíli polevili, dostávali jsme se pod tlak, ale podařilo se nám držet utkání pod kontrolou, přidali jsme další branky a o vítězství nebylo pochyb.

Tomáš Bečka, Pavel Blažek