HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
11.09.2013 | Jiří Rada, Pavel Blažek | A-tým

Generálka na ligu s hubeným vítězstvím

Poslední přípravné utkání odehráli pelhřimovští hokejisté proti Žihadlům z Moravských Budějovic. V dresu Pelhřimova se poprvé objevil obránce Jan Pavlík a Daniel Brabec, jenž v polovině zápasu nahradil bezchybného Čekala. Tempo hry dlouho diktovali domácí, ale koncovka se jim rozhodně nedařila. Na první první branku utkání se tak čekalo až do 43. minuty, kdy Žučkovo nahození zužitkoval Pelán. Ten se tak stal jediným střelcem zápasu a Pelhřimov zaslouženě vyhrál.

Pelhřimov

11.09.2013
18:00
1:0
(0:0, 0:0, 1:0)
Moravské Budějovice
Branky a nahrávky: 43. Pelán (Žuček).

PEL: Čekal (od 31. Brabec) – Jelínek Aleš, Mečiar, Adam, Veselý, Kasalý, Pavlík, Žuček, Tecl, Plachý, Jelínek Zdeněk, Kubát, Hadrava Martin, Bezděk, Hadrava Marek, Pelán, Vylíčil, Beneš, Votápek, Svoboda

MOR: Šťastný – Sechovec, Latner, Sobotka, Honza, Tichý, Randa, Kesner, Zahradník, Telecz, Vlček, Matějka, Nahodil, Přidal, Pešek, Trojan

Do posledního přípravného zápasu před startem nového ročníku druhé hokejové ligy nastoupili domácí Medvědi s Čekalem v brance, svatyni Žihadel hájil Šťastný. Úvod utkání vyšel lépe domácím, kteří sice zatlačili hosty do defenzívy, víc než tvrdou střelu Mečiara ale nevyprodukovali. V následné přesilové hře domácí pětice tlačila na oslabená Žihadla, tlak ale vyšel naprázdno. První vážnou šanci měl na své holi Pelán, v 10.minutě ale poslal tvrdou střelu pouze do Šťastného lapačky. První útok domácích měl v následujících okamžicích na holi úvodní gól, puk do poloprázdné brány hostí nedostal nikdo. Dvanáctá minuta přinesla první přesilovou hru pro Moravské Budějovice, domácí se ale bez větších problémů ubránili. Při klasickém počtu hráčů na ledě měli domácí i nadále více ze hry, vstřelit úvodní branku utkání se ale borcům v červenobílém stále nedařilo. Hosté mohli poprvé udeřit v 18.minutě – Kesner v úniku nechal vyniknout domácí brankářskou jedničku. Závěr úvodní dvacetiminutovky přinesl přesilovou hru hostujícím Žihadlům, která do úvodního klaksonu zůstala nevyužita.

Druhou třetinu začali lépe hosté, kteří dohrávali přesilovku z konce první třetiny a hned mohli pootočit bezbrankovým stavem. Kesner se ale tak zalekl prázdné branky, že nejprve trefil tyč, okamžitý druhý střelecký pokus skončil na mantinelu za Čekalovou brankou. Ve 24.minutě několikrát zahrozili domácí, zejména Bezděk s Teclem měli na holi gól, Šťastný ovšem hosty podržel. Ve 27.minutě už si diváci mohli poprvé v zápase zařvat „gól“. Plachý krásnou přihrávkou zpoza brány našel Vylíčila a ten poslal puk za Šťastného záda. Bohužel, mířil do posunuté klece, branka tedy nebyla uznána. Domácí Medvědi se i nadále tlačili do koncovky, ovšem chyběla finální přihrávka nebo přesnější zakončení. V polovině utkání došlo v domácím dresu ke střídání brankářů, bezchybného Čekala nahradil Brabec. Ten se ani nestačil pořádně rozehřát a hned čelil několika atakům Žihadel při hostující přesilovce. Při tvrdé střele Randy mu v 35.minutě pomohla i branková konstrukce. Konec druhé třetiny byl ve znamení tlaku hostujícího mužstva, který gradoval především díky častým vyloučením na domácí straně, pelhřimovská obrana v čele s Brabcem ale dokázala udržet bezbrankový stav až do konce prostřední části hry.

Nástup do poslední třetiny utkání vyšel lépe domácím, kteří postupně dostali hosty pod tlak, který vyústil v úvodní branku utkání. Ve 43.minutě za modrou vypálil Žuček, Šťastný jeho pokus vyrazil pouze před Pelána, který pohotovou dorážkou otevřel skóre utkání. Následující okamžiky přinesly převahu domácího celku, Šťastný v této fázi hry držel svému týmu naději na obrat. Hosté ale vyráželi do rychlých protiútoků a jeden takový mohl přinést vyrovnání. V 51.minutě se před Brabce tlačil Zahradník, akrobacie domácího brankáře ale byla proti změně stavu utkání. S blížícím se koncem utkání byl vidět hokej nahoru dolů, ovšem bez velkých brankových příležitostí, začalo se ale přiostřovat, zejména díky tvrdému napadání v podání hostujícího celku, který se snažil o vyrovnání stavu utkání. Vyrovnání měli na holi postupně Přidal s Trojanem, kteří ale nedokázali dopravit kotouč za Brabcova záda. Ze strany domácích již v posledních vteřinách utkání nepřišla žádná gólová akce, a tak celé utkání skončilo vítězstvím domácích Medvědů fotbalovým výsledkem 1:0.

Tímto zápasem skončilo pro Pelhřimovské přípravné období před novou sezónou, která startuje již tuto sobotu 14.září, kdy pelhřimovské Medvědy vyzvou Draci z Bíliny. Utkání na pelhřimovském zimním stadionu začíná úderem 18.hodiny.

Ohlasy po utkání

Rudolf Cakl (hlavní trenér HC Moravské Budějovice 2005): Obě strany předvedly dobrý hokej. Už dopředu jsem hráčům říkal, že to utkání může vypadat jako poslední zápasy v minulé sezoně, kdy také rozhodoval jeden dva góly. Takže jsme věděli, že to bude bojovné utkání. Navíc bylo poslední před soutěží. Nechtěli jsme ho prohrát, ale bohužel, v oslabení jsme jeden gól dostali. Ve druhé třetině jsme naopak měli my přesilovky, které jsme nepromněnily, takže rozhodl jeden gól v přesilovce.