HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
15.11.2014 | Pavel Blažek | A-tým

Derby Vysočiny rozhodlo prodloužení, bod navíc bere Pelhřimov

Pelhřimovský zimní stadion viděl od začátku utkání bojovný výkon v podání Pelhřimova a žďárských Plamenů. Po bezbrankové první třetině otevřel skóre žďárský obránce Pilný, tato branka dlouho určovala vývoj utkání. Až ve třetí třetině se podařilo domácímu celku vyrovnat, ale pět minut před koncem základní hrací doby zmrazil domácí publikum Pleva. Lední Medvědi ale zabojovali, vzápětí vyrovnali stav utkání a v nastaveném čase vystřelil zasloužený bod navíc pro domácí celek Miroslav Kopic (na snímku).

Pelhřimov

15.11.2014
18:00
3:2
(0:0, 0:1, 2:1 - 1:0)
Žďár nad Sázavou
Branky a nahrávky: 46. Hadrava Martin (Jelínek, Třetina), 56. Jelínek (Kopic), 61. Kopic (Hadrava Martin) – 22. Pilný (Plachý), 55. Pleva. Vyloučení: 5:8. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Rozhodčí: Kareš, Tach, Potůček. Diváci: 510.

PEL: Čekal - Jelínek, Kasalý D., Mečiar, Zadražil, Šidák, Srdínko, Jeník, Kasalý F., Kubát, Třetina, Hadrava Marek, Votápek, Plachý, Kopic, Bezděk, Hadrava Martin, Kadlec, Tolkner

ZNS: Sláma - Beneš, Staněk, Pleva, Pilný, Kolda, Vítek, Padělek, Krupka, Kaňka, Gregar, Kunstmüller, Plachý, Hron, Vítek, Man

Po úvodním oťukávání měli jako první možnost otevřít skóre utkání domácí Lední Medvědi, v přesilové hře ale nebyl pelhřimovský Kubát dostatečně blízko, aby dorazil puk po Mečiarově střele do patřičných míst. Začátek duelu zastihl domácí celek v dobrém rozpoložení, v 5.minutě našel Martin Hadrava na brankovišti Třetinu a mnoho k úvodní brance nechybělo. Plameny v této fázi zápasu hrozily spíše sporadicky, ale jejich obrana stála pevně na značkách. V 9.minutě střílel Třetina a Martin Hadrava se marně natahoval po dorážce. Následovalo oslabení hostujícího celku, které Sobotkova družina bez větších potíží ubránila a Plameny se poprvé výrazně připomněli ve 12.minutě. Před Čekalem se zjevil zcela nekrytý Gregar, jeho bekhend ale postrádal razanci a přesnost. Žďár postupně vyrovnal hru a v závěrečných minutách první třetiny sahaly Plameny po vedoucí brance. V 15.minutě pelhřimovský brankář reflexivně vyrazil Kaňkův projektil, následně Kunstmüller mířil pouze do Čekalovy výstroje. Na druhé straně měl blízko ke gólu Třetina, ale puk se mu zamotal mezi brusle, takže domácí útočník nedokázal včas dostat touš do odkryté Slámovy klece. Poslední akci úvodní dvacetiminutovky sehrál žďárský Beneš, jeho střelu zpoza kruhů Čekal zneutralizoval. Do šaten se tedy šlo za bezbrankového stavu.

Prostřední pasáž hry začala náporem hostujícího celku, z něhož vzešel úvodní gól utkání. Běžela 22.minuta, kapitán Plamenů Plachý vypálil na Čekalovu bránu, puk se od zadního mantinelu odrazil k Pilnému, jenž stál přesně tam, kde stát měl a pohotovou dorážkou otevřel skóre utkání. Tato branka na chvíli sebrala vítr z plachet domácímu celku, který se sice snažil o vyrovnání, ale tato snaha často končila nepřesnou rozehrávkou nebo pozorným bráněním žďárského celku. Během přesilové hry to zkoušel ve 27.minutě Třetina, Sláma byl ale pozorný. V polovině zápasu se také hosté dostali k početní výhodě, Čekal byl v ohni střel, ale svojí práci odvedl na jedničku. Pelhřimov se nicméně z úvodního gólu postupně oklepal a vytvářel si řadu šancí ke skórování, jako např. ve 33.minutě Martin Hadrava, který z těžkého úhlu minul branku hostí. Lední Medvědi ale převzali iniciativu, i díky přesilovým hrám, domácí celek zasypal Slámu sprškou střel, ale hostující strážce svatyně svůj tým několikrát zachránil od brankové pohromy. Poslední zápis ve druhé třetině měl na svědomí domácí Votápek, jenž obdržel menší trest, který si prakticky celý přenesl do třetí třetiny.

Úvodní vteřiny třetí třetiny přinesly nápor Plamenů a hostům bylo záhy leště lépe, neboť Marek Hadrava vyhodil puk bez teče mimo ledovou plochu, Pelhřimov se musel více než minutu bránit dvojnásobné přesile. S vypětím všech sil se ale Lední Medvědi osvobodili bez brankové úhony, rozdíl ve skóre byl stále jediný gól. Nápor Plamenů postupně polevil a ke slovu se dostali opět domácí, kteří tentokrát svojí převahu vyjádřili brankově. Ve 46.minutě přinesl závar před Slámou a dobře umístěnou střelu Martina Hadravy, která zapadla přesně k levé tyči hostující svatyně. Následující minuty byly ve znamení nestandartního počtu hráčů na ledě, dvouminutové tresty se pravidelně střídaly a vzájemně doplňovaly. Tlak domácího celku postupně gradoval, ale Sláma všem střeleckým pokusům vystavil stopku. Z nenápadné akce se nakonec zrodil gól, ale tato situace znamenala studenou sprchu pro domácí hokejisty i jejich fanoušky. V 55.minutě za modrou nahodil puk na domácí branku Pleva, Čekal absolutně nic neviděl a po drobné teči puk zapadl za bezmocného strážce domácí branky. Domácí to ale nezlomilo, naopak. Sice běžela přesilová hra žďárského celku, hosté ale předvedli hrubku v rozehrávce a následné zmatky před žďárskou brankou ukončil střelou do odkryté klece Jelínek a začínalo se znovu. Pelhřimovští se snažili rozhodnout o svém vítězství ještě v rámci klasických šedesáti minut, tvrdá střela Martina Hadravy v 58.minutě pouze provětrala Slámovu lapačku. Útok bratrů Hadravových celý zápas překypoval aktivitou a jejich následná šance opět volala po gólu, Sláma byl ale na místě. V posledních vteřinách třetí třetiny měli domácí výhodu přesilové hry, v rámci klasických šedesáti minut se jí ovšem využít nepodařilo. V základní hrací době se tedy soupeři rozešli smírně a na řadu přišlo prodloužení.

Z nastaveného času ale příliš mnoho neuběhlo, konkrétně 46 vteřin. Lední Medvědi díky přesilové hře vytvořili tlak v obranné třetině Žďáru, Martin Hadrava nastřeloval puk na Slámu a puk na místo určení dopravil po drobné teči Kopic, čímž potřetí rozjásal necelou pětistovku domácích příznivců a přisoudil pelhřimovskému celku bod navíc.

Pelhřimov tedy zvítězil v Derby Vysočiny na domácím ledě nad Žďárem nad Sázavou 3:2 po prodloužení a pomalu se začíná dotahovat ke středu druholigové tabulky skupiny Západ. O další příčky svedou Lední Medvědi souboj již toto pondělí 17.listopadu, kdy v den 25.výročí Sametové revoluce odehrají přímý souboj o jedenácté místo s jindřichohradeckým Vajgarem na jeho ledě.

Ohlasy po utkání

Ivan Padělek (hlavní trenér HC Lední Medvědi Pelhřimov): Opět mám velkou radost, kluci makali poctivě celý zápas, nepamatuji si, kdy by Pelhřimov odehrál takto těsné vítězství s málo obdrženými brankami. Kluci poslouchají, začínají dobře bránit, sice jsme tam měli smůlu v podobě tečované branky, ale to se nedá nic dělat. Na druhou stranu jsme šťastný gól dali v oslabení, takže si myslím, že ta remíza po základní hrací době tomu sluší. Ale za tu aktivitu, celý zápas jsme Žďár mačkali ve třetině, stříleli jsme a i když tam nevyšly některé dorážky do prázdné branky, si myslím, že jsme si ten bod navíc zasloužili.

Martin Sobotka (hlavní trenér SKLH Žďár nad Sázavou): V první řadě si myslím, že to bylo derby, které svou kvalitou předčilo rámec druhé ligy. Byl to krásný hokej na obě strany. Myslím, že soupeř byl trošku produktivnější a lepší, myslím ale, že ta remíza je nakonec spravedlivá. V závěru jsme sahali po třech bodech, ale nevyužili jsme přesilovku, naopak jsme v ní inkasovali. Ale říkám, že jsme s bodem spokojeni, klukům musím poděkovat a nyní se musíme připravit na domácí duel s Kláštercem nad Ohří.

Pavel Blažek