HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
20.12.2014 | Jiří Rada, Jakub Forejt | A-tým

Lavinger uzavřel svoji branku a Pelhřimov doma prohrál

Pelhřimovští hokejisté nevstoupili do utkání nejlépe a po několika první střelách prohrávali brzy již 0:3. I když v dalším průběhu hry byli domácí Lední Medvědi aktivnějším týmem na ledě, zvrat v utkání nepřišel. Ve 22. minutě sice vykřesal jiskřičku naděje Filip Kasalý, ale to bylo z domácích holí vše. V děčínském brankovišti totiž jasně dominoval brankář Lukáš Lavinger, který dokázal doslova vynulovat všechny domácí střelce a zařídil tak cennou výhru pro svůj tým. Pelhřimov tak odcházel z ledu poražen a hned v neděli jej čeká dohrávka na ledě Jablonce nad Nisou.

Pelhřimov

20.12.2014
18:00
1:3
(0:3, 1:0, 0:0)
Děčín
Branky a nahrávky: 22. F.Kasalý (Hadrava Martin, Kubát) – 7. Kment (Vorláb), 11. Hašek (Kment, Vorláb), 12. Faigl. Rozhodčí: Mgr. Pokorný – Bc. Polák, Rampír. Vyloučení: 2:9, navíc Bezděk 10 minut OT, Využití: 1:0, V oslabení: 0:0, Diváci: 330, Průběh utkání: 0:3, 1:3.

PEL: Čekal (od 12. Vajner) – Kasalý D., Mečiar, Rašner, Srdínko, Kasalý F., Tolkner, Kubát, Třetina, Vysloužil, Votápek, Beneš, Kopic, Bezděk, Hadrava Martin, Kadlec

DEC: Lavinger (Sticha) – Filipovský, Vaněk, Kaltenböck, Hříbal, Málek, Molnár, Klement, Hašek, Vorláb, Kment, Faigl, Oliverius, Fojt, Chovanec, Bezpalec, Strnad

Úvod utkání se nesl v klidném duchu. Na obou stranách nebyly k vidění žádné velké šance a hra probíhala hlavně ve středním pásmu. Ve 4. minutě se domácí hrnuli do slibné šance, ale vše skončilo nepřesnou přihrávkou. Vzápětí ohrozili pelhřimovskou branku hosté, avšak také z toho nepadl gól. V 7. minutě tomu bylo už jinak. Hostující Volráb najížděl z levé strany na Čekala. Jeho střelu ještě dokázal pelhřimovský brankář vytěsnit, ale proti dorážce Jana Kmenta byl bezmocný – 0:1. O Chvíli později zapomněl hráč hostí puk za sebou a Kadlec se řítil do šance, kterou hostující brankář Lavinger vychytal, ale hostující obránce si pomohl faulem. V následující přesilové hře si domácí vytvořili několik slibných šancí, které mohly skončit gólem. Brankář Děčína byl však proti. I ve hře 5 na 5 byl Pelhřimov lepším týmem. Třetina se dostal do samostatného úniku, ale hostujícího brankáře se mu tvrdou střelou překonat nepodařilo. Přesně v čase 11:00 se opět měnilo skóre. Byli to hostující hráči, kteří skórovali. Jaroslav Hašek si najel na pravý kruh, odkud nenápadnou backhandovou střelou překonal Čekala nad rameno – 0:2. O 51 sekund bylo pro domácí ještě hůře. Domácí obránce nahrál přesně na hokejku Tomáše Faigla, který neměl s překonáním Čekala sebemenší potíže – 0:3. Po tomto gólu došlo na pelhřimovské straně ke střídání brankářů. Čekala nahradil Vratislav Vajner. Ve zbytku prvního dějství měli domácí ještě několik brankových příležitostí, ale žádná z nich se neujala. Na konci třetiny se domácím naskytla přesilová hra. 3 sekundy před koncem mohli pelhřimovští hokejisté zkorigovat stav utkání, avšak Mečiarovu střelu tečoval Kopic mimo branku hostí. Takže se šlo do kabin za stavu 0:3. Domácí měli sice mírně navrch, ale hosté dobře bránili a využívali chyb v pelhřimovské obraně.

Druhá třetina začala početní výhodou Pelhřimova. Domácí si vytvořili několik šancí, ovšem až ta poslední skončila domácí brankou. Vteřinu před koncem přesilové hry našel Martin Hadrava před bránou zcela osamoceného Filipa Kasalého, který s přehledem překonal hostujícího golmana – 1:3. Hostující odpověď mohla přijít zanedlouho, když se zjevil před Vajnerem zcela osamocený Kment, domácí brankář si však s jeho střelou poradil. Další minuty se nesly ve znamení drtivého tlaku domácích, kteří si vytvořili mnoho šancí, ovšem žádná z nich neskončila gólem. Ve 36. minutě mohlo být na domácí straně veseleji, když Vysloužil skvěle našel před brankou osamoceného Třetinu, který mířil do poloprázdné brány, ovšem Lavinger vytasil proti této střele vynikající zákrok, a tak se skóre neměnilo. Ve 37. minutě se dostal do úniku Filip Kasalý, ale opět narazil na skvěle chytajícího Lavingera. Hostující obránce se dopustil faulu, takže domácím se naskytla další přesilovka. Ovšem ani z té nic nebylo, takže se i přes drtivý tlak a mnoho šancí domácích šlo do kabin za stavu 1:3.

Do třetí třetiny vstoupili znovu aktivněji domácí. Bezděk se pokoušel překonat brankáře. Jeho střela ani dorážka se neujala. Ten samý hráč o pár vteřin později fauloval a dostal trest 2+10 minut. Za chvíli se ale poměr sil na ledě změnil, protože na trestnou lavici putovali dva hráči hostí. Ovšem ani tuto přesilovku domácí nevyužili, stejně jako další šance. Domácím hráčům byly nabídnuty ještě další dvě přesilovky. S nimi také nenaložili tak, jak by chtěli. Tlak domácích pokračoval, ale hosty podržel skvělý brankář Lavinger. V 56. minutě prověřil Vajnera Oliverius, to byla ojedinělá akce Děčína ve 3. třetině. V 58. minutě domácí podle očekávání zvolili hru bez brankáře. Ta však netrvala dlouho. V čase 58:18 byl pelhřimovský Votápek vyloučen za sekání. Naděje na vyrovnání pro domácí se tak ještě zmenšily. Pelhřimovští hráči bránili oslabení dobře a 50 sekund před koncem ujel v oslabení Filip Beneš, který byl faulován a rozhodčí nařídil trestné střílení. Domácí útočník se pokusil o střelu mezi betony. Tu hostující brankář s přehledem vychytal. Do konce zápasu už žádné velké šance nebyly k vidění a Děčín získal cenné tři body z pelhřimovského ledu.

Domácí byly sice většinu utkání lepším týmem a vytvořili si ohromné množství šancí, ale hosty podržel výborně chytající Lavinger. Další utkání čeká Lední Medvědy už zítra, kdy pocestují na led sedmého Jablonce.

Ohlasy po utkání

Ivan Padělek (hlavní trenér HC Lední Medvědi Pelhřimov): Dnes jsme měli mraky šancí, abychom utkání dovedli do vítězného konce. Bohužel se to nepovedlo, kluci hráli srdnatě, bojovali, po většinu utkání podali výborný výkon. Škoda těch gólů v první třetině, díky který soupeř dostal náskok, který poté dokázal udržet. Klukům se nedá nic vytknout, dřeli, stříleli, doráželi, bohužel jejich brankář to zavřel, takové zápasy prostě někdy jsou. Gratulujeme soupeři k výhře.

Karel Chládek (hlavní trenér HC Děčín): Vyšla nám první třetina, která to utkání rozhodla. Pelhřimov v dalším průběhu utkání znatelně přidal, my jsme tam měli několik zbytečných vyloučení, dostali jsme Pelhřimov do hry, ale díky vynikajícímu Lavingera v bráně jsme dnes vyhráli.

Jiří Rada, Jakub Forejt