HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
12.08.2014 | Tomáš Bečka, Pavel Blažek | A-tým

Pelhřimovští v prvním přípravném zápase na Plameny nestačili

Krátce po osmnácté hodině se rozehrál první přípravný duel mezi pelhřimovskými Medvědy a Žďárem nad Sázavou. Do utkání vstoupil lépe Žákův celek, když využil v šesté minutě přesilovou hru obránce Pecen. Hosté odpověděli minutu před koncem úvodní části, kdy vyrovnal Jiří Dítě. Prostřední perioda byla gólově velice bohatá. Všech pět branek natěsnaly obě strany do rozmezí sedmi minut. Z této přestřelky vyšel lépe hostující celek, který vedl po čtyřiceti minutách 3:4. V poslední periodě viděli přítomní fanoušci dvě branky, po jedné na každé straně. Pelhřimov tak na úvod přípravy prohrál s rivalem ze Žďáru 4:5. Šanci na reparát budou mít již v pátek, kdy přijede Vajgar Jindřichův Hradec.

Pelhřimov

12.08.2014
18:00
4:5
(1:1, 2:3, 1:1)
Žďár nad Sázavou
Branky a nahrávky: 6. Pecen (F. Kasalý), 27. Plachý (Martin Hadrava), 32. Svoboda (Mečiar, Kubát), 59. Svoboda (Tolkner) – 19. Dítě (Smejkal, Staněk), 31. Staněk (Gregor), 33. Kunstmüller (Padělek), 34. Vítek (Man), 43. Kunstmüller (Dítě). Vyloučení: 2:5 + TS ZNS neproměněno. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 96.

PEL: Čekal – Mečiar, Adam, Kasalý D., Pecen, Rašner, Jelínek A., Kubát, Hadrava Martin, Kasalý F., Kopic, Plachý, Svoboda, Votápek, Pelán, Hadrava Marek, Tolkner

ZNS: Sláma (Vlach) – Staněk, Jícha, Pleva, Vítek, Smejkal, Kunstmüller, Padělek, Dítě, Vítek, Hron, Man, Šimon, Gregor, Zídek, Fúzík, Havel, Peňáz

Vstup do úterního přípravného utkání se domácímu týmu povedl, Medvědi zatlačili soupeře ze Žďáru do defenzívy a brzy si vypracovali gólové příležitosti, byly to však hostující Plameny, které mohly otevřít skóre utkání. Navrátilec do pelhřimovské sestavy Rašner zatáhl za záchrannou brzdu, čímž přisoudil Žďáru trestné střílení. Čekal v domácí brance se ale proti blafáku ala Forsberg vytáhl. Na první branku se čekalo do 6.minuty. Pecen od modré nahodil puk na Slámu a hostující gólman se právem červenal. V dalších minutách si připravili Pelhřimovští několik šancí na zvýšení náskoku, zejména Kubátova šance z 10.minuty volala po gólu, domácí střelec ale neměl v koncovce potřebné štěstí. Hokej nahoru dolů přinesly následující minuty, oba brankáři však své celky podrželi. Z nenápadné šance hosté vstřelili vyrovnávací branku. Běžela 19.minuta, rychlý protiútok zakončil Dítě střelou pod Čekalovým betonem. Brzkou odpověď měl na hokejce pelhřimovský Plachý, z dobré pozice ale trefil pouze žďárského brankáře.

Druhá třetina zpočátku přinesla vyrovnanou hru plnou nepřesností. Pelhřimov však postupně zvyšoval tlak a ve 27.minutě se Žákovi svěřenci dostali opět do vedení. Martin Hadrava zpoza branky našel Kubáta a ten střelou pod víko nedal Slámovi šanci. Následující minuty se na ledě přiostřilo, přičemž se hostujícímu celku naskytla krátká výhoda dvojnásobné přesilové hry. Že bude podobná situace díky posunutí modré čáry oříšek se Pelhřimovští přesvědčili v 31.minutě. Čekal nejprve odolával drtivému tlaku Plamenů, na tvrdou střelu Staňka byl ale krátký. Pelhřimovská odpověď na sebe ale nedala dlouho čekat. V končící 32.minutě se ve skrumáži před Slámou prosadil Svoboda a domácí tým opět vedl. Ovšem pouze 22 vteřin, neboť přesně tolik času potřeboval Kunstmüller, aby nekrytý před Čekalem vyrovnal stav utkání. A pro Medvědy bylo ještě hůř. O necelou minutu později vyrobila pelhřimovská obrana hrubku, kterou potrestal Vítek, čímž poslal hostující celek poprvé v zápase do vedení. Pelhřimovský celek měl v závěru druhé dvacetiminutovky také výhodu dvojnásobné přesilovky, nejblíže ke vstřelení branky byl Kopic, jenž ve 37.minutě jen těsně minul hostující klec. Domácí tým se tlačil za vyrovnáním, ale ledová sprcha mohla přijít 10 sekund před koncem druhé třetiny. Aktivní Kunstmüller ujížděl v oslabení na Čekala, domácí brankář svůj tým podržel.

Krátkou přesilovou hru zkraje třetí třetiny Pelhřimov nevyužil, naopak první útok hostujícího celku v závěrečné třetině znamenal pátý gól v pelhřimovské síti. Kunstmüller předvedl individuální akci a zařídil svému týmu rozhodující náskok. Domácí se snažili vsítit kontaktní branku, Plameny ale dobře bránily své obranné pásmo a pelhřimovské střelce držely dostatečně daleko od Slámovy branky. Hosté kontrolovali vývoj utkání, ovšem v 54.minutě mohla přijít dramatická zápletka. Votápek s Tolknerem ujížděli ve dvojici na jediného obránce Plamenů, Votápek vzal odpovědnost na sebe, ale trefil pouze žďárského gólmana. Přesto se pelhřimovskému celku povedlo vsítit kontaktní branku, 73 sekund před závěrečnou sirénou se prosadil zpoza kruhů Svoboda a vykřesal naději na odvrácení porážky. Devatenáct sekund před koncem utkání sice šel na trestnou lavici hostující Zídek, Pelhřimov si však ve zbytku utkání žádnou brankovou příležitost nevytvořil.

Úvodní přípravné utkání tedy pelhřimovskému celku nevyšlo, na domácím ledě podlehl žďárským Plamenům těsně 4:5. Další konfrontaci s tradičním soupeřem budou mít Pelhřimovští již tento pátek 15.srpna, kdy k Bělé přijede jindřichohradecký Vajgar. 

Ohlasy po utkání

Augustin Žák (HC Lední Medvědi Pelhřimov): Žďár přijel bez tří, čtyř hráčů. My také nebyli kompletní. Samozřejmě i tak je Žďár silný. Na druhou stranu dobrý, mě se to líbilo. Samozřejmě tam jsou hloupé chyby od obránců. Mladí kluci se to ale musejí naučit. V útoku pracují docela dobře. I přesto, že to byl první zápas. I do dalších zápasů budu chtít hrát jednoznačně s levým dozadu tak, aby levý křídlo plnilo defenzivní povinnosti, a samozřejmě nezkušení obránci musejí hrát hodně jednoduše. V útoku vím, že dobří budeme, protože máme tři pětky a ještě dva lidi přijdou, takže v útoku špatní nebudeme. Ovšem dobrý tým se dělá odzadu, takže tam bychom potřebovali alespoň jednoho zkušeného beka. To však záleží na manažerovi. Máme na přípravu ještě měsíc, ale dneska to zas tak špatný nebylo.

Tomáš Bečka, Pavel Blažek