HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
14.12.2016 | Tomáš Bečka | A-tým

Žďár uhájil svou tvrz a v derby zvítězil o tři branky

Jednadvacáté kolo bylo pro pelhřimovské hokejisty ve znamení derby. Dvořákovi svěřenci totiž zajížděli na led žďárských Plamenů, kde chtěli navázat na sobotní výhru proti Nymburku. Ovšem už po jedenácti a půl minutách hry se prosadil domácí Gregar. Více branek viděli diváci až ve druhé periodě. Do dvojbrankového vedení poslal Plameny Martin Červenka, ovšem o chvíli později snížil za hosty Richard Adam. Nástup do třetí dvacetiminutovky zvládli lépe domácí hokejisté, když už po dvaceti sekundách hry zvýšil žďárské vedení Kunstmüller. V rozmezí čtyřicáté osmé a padesáté třetí minuty pak Žďár přidal další dva zásahy, čímž si zajistili dostatečný náskok. Pelhřimov ještě gólem Plachého z padesáté čtvrté minuty při dvojnásobné početní výhodě a trefou Martina Hadravy snížil, ale poslední slovo měli přeci jen červenobílí, když výhru 6:3 pečetil do prázdné brány Kaňka.

Žďár nad Sázavou

14.12.2016
18:00
6:3
(1:0, 1:1, 4:2)
Pelhřimov

Branky a nahrávky: 12. Gregar (Juráň), 26. Červenka (Beneš, Pleva), 41. Kunstmüller (Červenka), 48. Pleva (Vítek D., Kunstmüller), 53. Kuřítko (Bureš, Pleva), 60. Kaňka – 28. Adam (Hadrava), 54. Plachý (Bezděk, Kopic), 57. Hadrava (Pospíchal). Rozhodčí: Veselý – Potůček, Špringl. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 662. Střely na branku: 36:24 (10:8, 13:8, 13:8). Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1, 5:3, 6:3.



ZNS: Sláma – Pleva, Beneš, Staněk, Kolda, Smejkal, Půža, Hort, M. Vítek – Střecha, Krupka, Kovářů, Kuřítko, Gregar, Kunstmüller, D. Vítek, Bureš, Kaňka, Paták, Juráň, Pazourek, Červenka

PEL: Groh (53. Černý) – Kubát, Port, Kasalý, Jelínek, Adam, Wasserbauer, Pospíchal – Kulík, Hadrava, Bezděk, Votápek, Kopic, Plachý, Doležal, Rezek, Všetečka

Po vyrovnaném a poměrně takticky opatrném začátku utkání, si oba soupeři vytvořili několik nadějných šancí, se kterými si však oba gólmani dokázali poradit. Ve 12. minutě se necelých sedm stovek diváků na tribunách dočkalo prvního gólu a k radosti většiny z nich, to byl gól do Pelhřimovské sítě.

Juráň z obranného pásma poslal obloučkem kotouč na útočnou modrou, kde si jej šikovně zpracoval Martin Gregar, zbavil se při tom bránícího Porta a osamocen uháněl na Groha, naznačil střelu a forhendovou kličkou zasunul puk do branky – 1:0. Do konce úvodní třetiny se již žádnému ze soupeřů skórovat nepodařilo a tak odcházely do kabin s těsným jednobrankovým vedením Plameny.

Krátce po úvodu druhého dějství se domácím naskytla velká příležitost pojistit si svůj hubený náskok o druhou branku. Ve 25. minutě fauloval nejprve Votápek a o půl minuty později Kopic a tak Žďárští měli k dispozici jeden a půl minutovou přesilovku pět na tři. Tu se jim také podařilo záhy zužitkovat, když Benešovu střelu od modré dorazil mezi Grohovu lapačku a beton Martin Červenka - 2:0.

O dvě minuty později však domácí poněkud podcenili situaci ve vlastním obranném pásmu, čehož využil důsledný Martin Hadrava a nabídl kotouč volnému Richardu Adamovi, jenž v dobré pozici u levé tyče nezaváhal a snížil na 2:1. V polovině zápasu zpestřili utkání vzájemnou potyčkou žďárský Smejkal a pelhřimovský Kopic.

Pak již následovala série velkých nevyužitých příležitostí domácího týmu. Nejprve Červenku vychytal Groh, následně se ve velké šanci neprosadil Střecha a stejně dopadli také Kovářů a Kaňka. Na druhé straně si fantastický a nesmírně důležitý zákrok připsal Jiří Sláma, když takřka fotbalovou robinzonádou překazil gólovou radost Hadravovi, jenž už posílal kotouč do odkryté brány. A tak i po druhé siréně byli o jeden gól spokojenější žďárští hokejisté.

Vývoj závěrečné dvacetiminutovky předznamenala třetí branka domácích již po dvaceti sekundách. Červenka vybojoval kotouč mezi kruhy, posunul jej na Luboše Kunstmüllera a ten vystřihnul parádní trefu do pravého horního rohu Grohovy branky – 3:1. Plameny pak již byly jednoznačně lepším týmem a soupeři nedávali velkou naději na obrat v utkání.

Ve 46. minutě ještě Krupka jen rozezvonil tyč pelhřimovské branky, ale ve 48. minutě se již na Bouchalkách opět slavilo. David Vítek vyhrál buly, Kunstmüller přistrčil kotouč Martinu Plevovi, jež pro změnu vymetl levý růžek Grohovy branky – 4:1. Sérii tří krásných branek, které budou jistě kandidovat na nominaci do ankety gól měsíce, uzavřel v 53. minutě Martin Kuřítko střelou z první, po chytré přihrávce Tomáše Střechy zpoza branky – 5:1.

Krátce nato však po faulech Půži a Plevy získali dvojnásobnou přesilovku také hosté a ti s ní rovněž nepohrdli. Ranou bez přípravy z levého kruhu se prosadil Tomáš Plachý - 5:2. Tři minuty před koncem učinili Lední Medvědi ještě náznak zdramatizování, když střelou ukrytou zpoza obránce prostřelil Slámu Martin Hadrava - 5:3. Domácí však žádné drama nepřipustili, závěr zápasu si bez vážnějších obtíží ohlídali a půl minuty před závěrečnou sirénou ještě pečetil výhru Plamenů Michal Kaňka trefou od vlastní modré do opuštěné pelhřimovské klece při hře bez brankáře – 6:3.

Autor: Martin Krásný

Ohlasy po utkání

Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou): „Začátek byl trochu ospalý nebo spíš opatrný. Většinou, kdo k nám přijede, tak se snaží dobře bránit a Pelhřimov navíc hraje velmi dobře dopředu, takže to vůbec nebylo snadné. Řekl bych, že zase rozhodla naše fyzička a od půlky zápasu jsme už jasně dominovali. Vytvořili jsme si spoustu šancí a troufnu si říct, že jsme měli ten zápas už ve svých rukou. Trošku nám to tam kazí ty dva slepené góly, ale to je asi zase nějaká tradice, jak na začátku ty góly v prvních minutách…(smích). Ale kluci si to užívají a je to na nich vidět. Tak snad nám to vydrží. Chtěl bych ale říct, že nám hrozně pomohlo to, že Neči (Martin Nečas st. – kustod – pozn.redakce) v půlce klukům přebrousil brusle a to bylo vidět, jak začali jezdit… (smích).“

Martin Krásný