HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
05.01.2022 | Pavel Blažek | A-tým

Poutníci ztratili zápas ve třetí třetině a přišli o neporazitelnost

Na úvodní branku domácích odpověděli Poutníci v úvodní třetině dvěma zásahy a když Moravské Budějovice srovnaly ve druhé části skóre, Poutníci třemi trefami nasměrovali zápas do trháku. Jenže ve třetí třetině přišla lekce, na kterou nejsou pelhřimovští hokejisté v posledních letech zvyklí - domácí soustředěným výkonem trpělivě likvidovali náskok hostů a v prodloužení ukončil nejproduktivnější hráč Žihadel Mikeš neporazitelnost Poutníků v soutěžních zápasech letošní sezóny.

Moravskobudějovický HOKEJ

05.01.2022
18:30
6:5 pr.
(1:2, 1:3, 3:0 - 1:0)
Pelhřimov

Branky a nahrávky: 1. Horák (Kotačka), 24. Nováček (Trojan, Šťáva), 41. Kotačka (Mikeš, Nováček), 46. Trojan (Krutiš), 52. Mikeš (Trojan), 62. Mikeš (Trojan) – 8. Hadrava Marek (Votápek), 12. Votápek (Port, Vysloužil), 31. Šulák (Vrátný), 33. Dvořák (Kasalý Filip, Votápek), 39. Dvořák (Port, Kasalý Filip)



MBH:

Vacek (Helešic) – Trnka, Šťáva, Kovář – Horák, Kotačka, Sigmund, Bazala, Mikeš, Vysloužil, Alexa, Trojan, Nováček, Krutiš

HCP:

Jíra (Kaiseršot) – Pospíchal, Vrátný, Bříza, Zadražil, Port, Vácha, D. Kasalý (A) – Martin Hadrava, Vysloužil, Votápek (C), Siřiště, Dvořák, Marek Hadrava, Šulák, F. Kasalý, Machovský.

Utkání vedoucích celků Krajského přeboru začalo pěkně zostra. Neuběhla ani minuta, domácí zatlačili Poutníky před Jíru a po chybné hostující rozehrávce se prosadil Horák. O necelou minuto mohlo být vyrovnáno, teč Martina Hadravy ale těsně minula horní růžek Vackovy klece. Tlak Žihadel nepolevil ani v přesilové hře, kterou však Poutníci ubránili. Hra se postupně vyrovnala a v 8.minutě byl rovněž vyrovnán ukazatel skóre. Marek Hadrava dokonal souhru svého útoku a Poutníci začali tímto momentem soupeře přehrávat. Domácí sice v deváté minutě donutili Jíru k akrobatickému zákroku, ale v 12.minutě šli Poutníci do vedení. Port nahazoval od modré, Vacek mnoho neviděl, puk si našel Petr Votápek a tečí poslal vedení na hostující stranu. Závěr úvodní třetiny byl nervózní z obou stran, hosté nevyužili krátkou dvojnásobnou výhodu a následně do úvodní sirény nevyužili ani domácí výhodu jednoho muže v poli navíc.

Ve druhé třetině hráli Poutníci úvod v početních nevýhodách a toho domácí využili. Hosté se sice dlouho bránili, ale Žihadla utahovala šrouby až do 24.minuty, kdy se tvrdou ranou z kruhů prosadil Nováček. Domácí byli na koni a měli i další šance, Jíra ale Poutníky držel nad vodou. Hra se postupně vyrovnala a ve 28.minutě mohl strhnout vedení k hostům Votápek, jeho souhra s Vysloužilem ale dala šanci vyniknout Vackovi. Ale zvýšená aktivita přinesla ovoce, v 31.minutě propálil Vacka David Šulák. O chvíli později Martin Hadrava v tísni na Vackovi ztroskotal. Ve 33.minutě ale vymyslel Filip Kasalý vymazlenou přihrávku skrz pásmo při hostující početní výhodě a Tomáš Dvořák celé dílo dokončil přesným zásahem k tyči domácí branky. Ve 36.minutě prožil blackout domácí Kovář a po zásluze šel předčasně do sprch. Dlouhou přesilovku do konce druhé třetiny hosté zužitkovali, ve 39.minutě Tomáš Dvořák zakončil kombinaci Poutníků a zvýšil na pohodlný tříbrankový rozdíl. Domácí to ale nezabalili a před druhou sirénou několikrát prověřili kvality Jíry, brankář Poutníků obstál na výbornou.

To, co přišlo ve třetí třetině, si budou Poutníci a také skupina pelhřimovských fanoušků pamatovat ještě dlouho. Poraněné zvíře je nejnebezpečnější, když je zahnané do kouta a přesně v tomto duchu byl i nástup domácích do třetí třetiny. Ze třetí třetiny uběhlo pouhých 29 vteřin, Mikešův pokus Jíra vyrazil pouze před sebe a Kotačka zahájil stíhací jízdu Žihadel. Domácí tým byl pokropený živou vodou a dál tlačil Poutníky do defensivy. Když pak ve 46.minutě poslal Trojan puk pod víko pelhřimovské svatyně, byli domácí zpátky v zápase. Další těžkou zkouškou pak byla téměř dvojnásobná přesilovka domácích, kterou ale Poutníci heroickým výkonem ubránili, Jíra musel předvést nejeden jistý zákrok. Toto mohla být pro hosty vítaná vzpruha, ovšem vzápětí přišel další trest a v poslední vteřině byla početní výhoda Žihadel zužitkována. Mikeš dostal puk na kruhy a tvrdou střelou vyrovnal stav utkání. To běžela 52.minuta. Vrátit vedení na stranu hostů mohl vzápětí Martin Hadrava, ovšem nejproduktivnějšímu hráčovi soutěže dnes přáno nebylo. Poutníci si v posledních minutách vytvořili náznaky šancí s cílem opět vrátit vedení na svou stranu, ale byli to domácí, kteří v poslední třetině předvedli velký tlak na branku Poutníků, Jíra i s pomocí pelhřimovských obránců však odolal této zkoušce a zápas šel do prodloužení.

V nastaveném čase nejprve promarnil možnost ukončit napínavý duel Šulák a z protiútoku přišlo rozhodnutí - Mikeš v 62.minutě trefil prostor mezi Jírovými betony a bonusový bod tedy putoval na konto Moravských Budějovic.

Poutníci tedy přišli o soutěžní neporazitelnost, když ztratili dobře rozehrané utkání ve třetí třetině a z Moravských Budějovic se vrací s porážkou 6:5 po prodloužení. Pelhřimovští hokejisté budou o další body do tabulky usilovat v sobotu 8.ledna, kdy k Bělé přijede Velká Bíteš. 

Pavel Blažek