HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
19.02.2022 | Pavel Blažek | A-tým

Poutníci vybojovali v Telči vítezství a jsou krok od finále!

Vstup do utkání měli lepší domácí, ale Pelhřimov dokázal utkání zkraje druhé třetiny otočit. Tentýž počin se poté povedl i Telči, ale po druhé třetině se šlo do kabin za nerozhodného stavu. Ta pravá hokejová válka ale gradovala ve třetí třetině, kterou Poutníci orámovali třemi trefami a po vítězství 6:4 je Pelhřimov jeden zápas od postupu do finále Krajské ligy.

Telč

19.02.2022
17:00
4:6
(1:1, 2:2, 1:3)
Pelhřimov

Branky a nahrávky: 5. Bína, 28. Prášek (Lander), 33. Lander (Mihulka), 45. Valach (Dúška) – 14. Dvořák (Vácha, Pospíchal), 21. Marek Hadrava (Martin Hadrava, Pospíchal), 40. Martin Hadrava (Vysloužil, Pospíchal), 43. Vysloužil (Martin Hadrava, Mečiar), 53. Martin Hadrava (Mečiar), 55. Siřiště (Mečiar). Vyloučení: 7:8, navíc: Sokolík, Smejkal, Bína (všichni Telč) 5+OK, Bříza, Port (Pelhřimov) 5+OK. Využití: 0:4. V oslabení: 0:0. Diváci: 488. Rozhodčí: Honza, Stehlík, Mareček, Mezlík.



TEL:

M. Švec (J. Pokorný) — L. Dúška, J. Havlík, T. Šalanda, D. Kříž, D. Smejkal, M. Tušer, T. Havlík — J. Cech, C. Valach, P. Válek, M. Sokolík, J. Bína, A. Kříž, V. Kret, J. Lander, D. Mihulka, J. Prášek, J. Berka

HCP:

J. Jíra (J. Kaiseršot) — L. Pospíchal, J. Vrátný, F. Bříza, J. Zadražil, T. Mečiar, V. Port, J. Vácha, D. Kasalý — Martin Hadrava, M. Vysloužil, L. Svoboda, P. Votápek, L. Siřiště, T. Dvořák, Marek Hadrava, D. Šulák, F. Kasalý, M. Buchta, J. Štěrba

Druhé semifinále začali lépe domácí. Telči byla nabídnuta již v první minutě přesilová hra, Poutníci se ale ubránili. Poté přišel tlak hostů v pásmu před Švecem, ovšem domácí brankář nemusel předvést těžší zákrok. V končící 5.minutě pak přišla chyba hostující obrany, na Jíru ujížděl Bína, který pohotově otevřel skóre utkání. V 7.minutě měli početní výhodu i Poutníci, ti si vytvořili tlak do brány, ovšem ne víc než Pospíchalovu střelu do tyče domácí svatyně. I po vypršení trestu měli hosté více ze hry, ale na vyrovnání si musela pelhřimovská družina počkat až do 14.minuty, Tomáš Dvořák uzmul puk, projel do pásma a jeho střelu přes obránce Švec dostatečně neviděl, takže puk skončil v domácí brance. Závěr první třetiny přinesl opět přesilové hry pro Poutníky, Švec v nich ale několikrát podržel svůj tým.

Uběhlo půl minuty z prostřední periody a Poutníci využili přesilovku z úvodní třetiny, puk dopravil na místo určení Marek Hadrava. Nadále určovali hosté tempo hry, ale Šulák ve 24.minutě a Martin Hadrava v 27.minutě pálili pouze do brankové konstrukce. A přišel trest. V 28.minutě vypálil Lander přes obránce a po jemné teči Práška domácí vyrovnali. A pro Poutníky bylo ještě hůř v 33.minutě, během hry 4 na 4 projel Lander pelhřimovským pásmem a zavěsil za Jíru. Pelhřimovští sice otočili kormidlem a opět se tlačili před Švece, ale ve 38.minutě Mihulka upaloval na Jíru a hostující brankář svůj tým podržel. Nervy gradovaly v poslední minutě druhé třetiny. Především kapitán Telče Sokolík nejprve neudržel svou nervovou soustavu v patřičných mezích a osekával hokejkou sektor hostujících fanoušků. Tímto se začal psát příběh, který gradoval ve třetí třetině, ale nepředbíhejme. Hosté v závěru třetiny získali početní výhodu, kterou heroickým tlakem také využili ve 40.minutě, v závaru před Švecem byl nejvíce důrazný Martin Hadrava a bylo jasné, že třetí třetina bude hodně napínavá.

Třetí třetinu mohl načít úspěšnou akcí opět Martin Hadrava, pálil však do betonů domácího gólmana. Záhy ale přišla početní výhoda pro Poutníky, což byla situace, která byla pro hosty klíčem úspěchu v napínavém zápase. Po kombinaci se prosadil Martin Vysloužil, ale ve 45.minutě bylo opět vyrovnáno – Valach tečoval mimo dosah Jíry. V 53.minutě se Poutníci tlačili do brankoviště a domácí kapitán Sokolík po odpískání hrubě napadl jednoho z dorážejících pelhřimovských hráčů. Nemohl následovat jiný trest – pět minut plus do konce utkání. Sokolík potopil svůj tým v tu nejméně vhodnou chvíli, což byla i jistá satisfakce za jeho kontroverze v závěru druhé třetiny. Souběžně s tímto trestem padly i další menší prohřešky na obou stranách, takže Poutníci měli výhodu čtyři proti třem. A ještě v 53.minutě přišla gólová odpověď – Martin Hadrava dorazil puk do odkryté klece a Pelhřimov potřetí v utkání vedl, tentokrát ale Poutníci svůj náskok udrželi. Navíc v 55.minutě doklepl puk za brankovou čáru Lukáš Siřiště a Pelhřimov směřoval k vítězství. Telč se ale nevzdala bez boje, v 58.minutě získali domácí početní výhodu a zmáčkli Poutníky v obranném pásmu. Tlak byl navíc zesílený hrou bez brankáře a domácí v 59.minutě dostali puk za záda Jíry. Lander ovšem zvedal ruce zbytečně, přihrávka rukou znamenala odvolání branky a ještě prohloubila frustraci domácích hráčů. Ti se poté zapojili do několika šarvátek, kdy na pelhřimovské straně byli aktivní zejména Vladimír Port s Filipem Břízou, kteří své soky rozhodně nešetřili. V závěru třetí třetiny se již nic výraznějšího neudálo, Pelhřimov zvládl dramatickou koncovku tohoto duelu a zvítězil v Telči 6:4.

Jan Jíra byl za hosty vyhlášen nejlepším hráčem utkání, za domácí byl takto oceněn Jiří Lander. Za zmínku ale rovněž stojí připomenout obětavost domácího brankáře – Martin Švec poslední minuty utkání dochytal se zjevným svalovým zraněním a ukázal tak příkladnou bojovnost. Poslední krok do finále soutěže mohou Poutníci uskutečnit již ve středu 23.února v domácím prostředí.

Pavel Blažek