HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
15.03.2023 | Jiří Rada, Pavel Blažek | A-tým

MISTŘI! PELHŘIMOVŠTÍ POUTNÍCI OVLÁDLI PRACOLOR KRAJSKOU LIGU VYSOČINY

Sen se stal skutečností a parta kolem kapitána Petra Votápka dokázala zlomit prokletí Moravsko-budějovického zimního stadionu a dokázali porazit Žihadla na jejich ledě, což znamená celkové vítězství ve finálové sérii 3:1. Ve čtvrtém finálovém utkání se hned dvakrát trefil Šulák, Siříště, Brabec, Mečiar, Vysloužil a Vrátný.

Moravskobudějovický HOKEJ

15.03.2023
18:30
3:7
(1:0, 1:2, 1:5)
Pelhřimov

Branky a nahrávky: 20. Trojan (Bulín, Bulín), 29. Krutiš, 57. Mikeš ( Krutiš) - 30. Šulák (Brabec), 34. Šulák (Brabec, Siříště), 42. Siříště (Šulák), 45. Mečiar (Hadrava Martin), 45. Vysloužil, 48. Brabec (Siříště), 58. Vrátný (Vysloužil). Vyloučení: 3:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 570. Rozhodčí: Mareček - Sibera, Polák, Jančí. Stav série: 1:3.



MBH:

Vacek - Brabec, Kovář, Šťáva, Trnka, Salát, Krutiš, Nováček, Trojan, Vysloužil, Mikeš, Bulín, Kotačka, Mikulášek

HCP:

Kaiseršot - Vácha, Bříza, Kasalý D., Port, Mečiar, Martínek, Pospíchal, Buchta, Kasalý F., Šulák, Hadrava Marek, Siříště, Kochrda, Hadrava Martin, Vrátný, Brabec, Machovský, Vysloužil, Svoboda, Votápek

Čtvrté finálové utkání začali lépe hosté z Pelhřimova, kteří hned v 1.minutě získali přesilovou hru, ohrozit Vacka v domácí brance však nedokázali. Přibližně úvodních osm minut měli Poutníci optický tlak, kdy ale oslabená sestava domácích dobře bránila a nepouštěla hosty do vyložených šancí. V 10.minutě se poprvé v zápase osmělili domácí, z kruhů pálil Šťáva a Kaiseršot vytáhl zákrok lapačkou. To domácí tým nakoplo a v dalších minutách byla pelhřimovská obrana pod tlakem. Ve 14.minutě chytil Vacek tvrdou střelu Votápka a v 17.minutě neuspěl Martin Hadrava proti domácímu brankáři s bekhendovým zakončením. Bojovní domácí si na svou šanci počkali do 19.minuty, kdy šel za katr Mečiar, v 20.minutě pak závar před Kaiseršotem propálil Trojan a Žihadla vedla. A z pohledu Poutníků mohlo být ještě hůř, neboť o pár vteřin později zlikvidoval Kaiseršot nájezd Nováčka.

Do druhé třetiny opět vstoupili aktivněji Poutníci, ale domácí obrana v čele s Vackem nemusela čelit vážnějšímu ohrožení své branky. Žihadla ale brzy hru nejen vyrovnala, ve 29.minutě, během další přesilové hry domácích, si vybral slabší chvilku Kaiseršot, který spěchal vyhodit puk z pásma, ale černý nesmysl skončil na holi Krutiše, který jej pohotově poslal do pelhřimovské sítě. Z této rány se Poutníci brzy oklepali, ve 30.minutě se puk dostal na kruhy k Davidu Šulákovi a ten střelou k tyči odčaroval kouzlo domácího Vacka. O minutu později neuspěl proti Vackovi zblízka Brabec, ale tlak Poutníků dále narůstal a v 34.minutě zaznamenal druhý zásah David Šulák, jenž svou tvrdou střelu otřel o břevno domácí svatyně. Poutníci ve druhé třetině zvrátili nepříznivý vývoj utkání, ale další šance hostů kryl pozorný Vacek. Ale i Kaiseršot se musel mít na pozoru, proti několika šancím domácích Žihadel Poutníky jejich brankář podržel.

Ve 41.minutě se v dobré pozici zjevil před Kaiseršotem Kotačka, pelhřimovský brankář ale vytasil zákrok jistoty. A hned další minuty přinesly rozuzlení finálového dramatu. Ve 42.minutě přišel závar před Vackem, kterého zblízka propálil Lukáš Siřiště a Poutníci poprvé v zápase vedli. 45.minuta pak přinesla do tábora Poutníků a jejich fanoušků dvojnásobnou radost – nejprve pohotový Tomáš Mečiar zblízka propašoval touš za Vackova záda a o 22 vteřin později vsítil pátou pelhřimovskou branku Martin Vysloužil. A po titulu přeborníka Kraje Vysočina lačnící Poutníci neměli dost, ve 48.minutě napřáhl za modrou Martin Brabec a o břevno domácí branky vsítil šestý gól hostů. Tyto pasáže zcela zvrátily vývoj čtvrtého finálového zápasu, ale hráči Moravských Budějovic se nevzdali bez boje, Kaiseršot musel v následujících minutách předvést několik důležitých zákroků. V končící 57.minutě se domácí dočkali korekce, kdy hradbu těl před Kaiseršotem propálil Mikeš. Zbývaly tři minuty do konce základní hrací doby a Poutníci drželi tříbrankový náskok. Ale kolikrát už pelhřimovský tým v minulosti ztratil nadějně rozehraný zápas na ledě Moravských Budějovic v poslední třetině? Tato obava se jistě vkrádala na mysl nejednoho pelhřimovského fanouška, zvlášť když domácí zesílili tlak díky hře bez brankáře. Puk však vybojovala dvojice Martin Vysloužil – Josef Vrátný a druhý jmenovaný poslal v 58.minutě puk do prázdné klece, čímž dal definitivní razítko na vítězství Pelhřimova na ledě Moravských Budějovic v poměru 3:7.

Pelhřimov tedy porazil Žihadla z Moravských Budějovic i potřetí ve finálové sérii a po 21 letech zažívá pelhřimovský tým ten pravý slastný pocit vítězů Krajského přeboru. Poutníci sice vyhráli krajskou ligu i v sezóně 2019/2020, ale vzhledem ke covidové situaci tak bylo učiněno u zeleného stolu. Na programu je dále baráž o 2.ligu, o přesném hracím plánu vás budeme včas informovat.

Pavel Blažek